Note
Læsetid: 2 min.

Olympisk ild tændt under ny uro

Den olympiske ild tændt i Grækenland, mens nye protestaktioner bringer fokus på Kinas overtrædelse af menneskerettighederne
Demonstranter blev i går ført væk af politi efter en kortvarig forstyrrelse af en ceremoni i Olympia i Grækenland, hvor solens stråler tændte den olympiske fakkel.

Demonstranter blev i går ført væk af politi efter en kortvarig forstyrrelse af en ceremoni i Olympia i Grækenland, hvor solens stråler tændte den olympiske fakkel.

Petros Giannakouris

Udland
25. marts 2008

I Grækenland blev den olympiske ild tændt under protester fra en lille gruppe, der vil have øget fokus på Kinas overtrædelse af menneskerettighederne.

Demonstranterne fra en uidentificeret gruppe blev ført væk af politi efter en kortvarig forstyrrelse af ceremonien i det sydlige Grækenland, hvor solens stråler tændte den olympiske fakkel.

Både kinesisk og græsk tv klippede væk fra demonstrationen, der fandt sted, mens præsidenten for de kinesiske OL-arrangører, Liu Qi, holdt sin tale. Også præsidenten for den internationale olympiske komité, Jacques Rogge, var til stede i Olympia, og han var ked af demonstrationen.

"Jeg synes altid, det er trist, når der er demonstrationer, men de var ikke voldelige, og det er det vigtigste," sagde Rogge.

Demonstrationen understregede, at Kina kan komme til at stå over for mange aktioner, inden den olympiske ild når frem til Beijing, der er vært for OL fra den 8. til den 24. august.

Tal med Dalai Lama

I Beijing er bestræbelserne på at få opbakning til OL-værtsskabet blevet optrappet som følge af den internationale opmærksomhed på udviklingen i Tibet. USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, opfordrede i går Kina til at tale med tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama. Hun betegnede dette, som den eneste holdbare politik i Tibet.

"Der må udvises tilbageholdenhed i den nuværende situation, hvor vold ikke er acceptabel," sagde Rice.

Kina beskylder Dalai Lama for at stå bag urolighederne i Tibet, og det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua skrev i går, at "den politiske munks erklæringer om støtte til De Olympiske Lege er blevet afsløret som en løgn; hans tilhængere boykottede ceremonien omkring den olympiske ild og tyede til vold i Lhasa og andre steder".

Kinas kommunistiske ledere håber, at OL vil skabe international respekt omkring Kinas økonomiske resultater og fremme den sociale enhed. Dalai Lama afviser de kinesiske beskyldninger om, at han skulle stå bag protesterne i Lhasa og siger, at han ikke er imod OL i Beijing.

Den olympiske ild ankommer til Beijing den 31. marts, før den sendes verden rundt. En anden fakkel vil blive tændt og bragt til Tibet i et forsøg på at få den op på toppen af Mount Everest - 8.848 meter over havets overflade. Det vil blive forsøgt en dag i maj, når vejrforholdene er bedst egnet.

Men urolighederne og de politiske spændinger truer med at overskygge fakkelens symbolske rejse til verdens højeste punkt. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her