Nyhed
Læsetid: 2 min.

OPEC skruer ikke op

Præsident Bushs appel om mere olie blev afvist af olieministrene fra OPEC. Yderligere prisstigninger må forudses, siger Emiraternes oliedirektør
I ørkenen i Bahrain bores der efter olie i et nyåbnet felt, men OPEC-landene blev i går hurtigt enige om, at de ikke vil producere hverken mere eller mindre olie, end de gør nu.

I ørkenen i Bahrain bores der efter olie i et nyåbnet felt, men OPEC-landene blev i går hurtigt enige om, at de ikke vil producere hverken mere eller mindre olie, end de gør nu.

Hasan Jamali

Udland
6. marts 2008

Præsident Bush havde på forhånd appelleret til OPEC-landene om at skrue op for oliehanerne og hæve deres råolieproduktion med 0,3-0,5 mio. tønder pr. dag, men da organisationens 13 olieministre i går mødtes i Wien, tog det dem mindre end to timer at beslutte, at der p.t. ikke skal skrues på noget som helst.

"Et øget niveau af spekulation har været en stærk drivkraft bag den manglende stabilitet" i olieprisen, sagde Algeriets energiminister og OPEC-formand, Chakib Khelil, og afviste dermed, at det er reel olieknaphed, der senest har bragt prisen op på næsten 104 dollar pr. tønde.

OPEC henviser således til finansmarkedets spekulative bevægelse væk fra den svage dollar og over til olie og andre råvarer som central forklaring på det efterspørgselspres, der presser olieprisen op på rekordniveau.

Med en aktuel dagsproduktion på 32 mio. tønder olie står OPEC-landene for 40 pct. af den globale olieproduktion. Med henvisning til, at vinterens afslutning ventes at bringe behovet for olie ned, havde flere OPEC-lande ønsket en direkte nedskæring i produktionen, men på mødet i Wien valgte man at afstå herfra for ikke at skabe endnu mere uro på oliemarkedet.

Ukonventionel olie

Olieanalytikere har forskellige vurderinger af, hvor stor en rolle spekulation og psykologi spiller på oliemarkedet, og hvilken betydning den reelle tilgængelighed af olie nu og på sigt har for prisudviklingen. Faktum er, at den globale produktion af råolie er stagneret de seneste to-tre år, og at den voksende globale efterspørgsel alene sikres ved vækst i produktion af 'ukonventionel olie', dvs. fra olieskifer, tjæresand m.m.

For 2008 skønnes det totale oliebehov ifølge Det internationale Energiagentur at blive på i snit 87,6 mio. tønder pr. dag. I januar var den totale produktion 87,2 mio. tønder pr. dag.

Direktør Peter Barker-Homek fra det statslige Abu Dhabi National Energy Co. i Emiraterne sagde tirsdag, at man må forudse en stigning i olieprisen til 120 dollar i løbet af det næste halve år som følge af den fortsat svage dollar-økonomi og politisk ustabilitet rundt om i de olieproducerende lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

måske evner opec ikke at øge produktionen markant.

naturligtvist kan saudirabien sikkert godt sende et par millioner mere tønder ud på markdet i en kort periode fra især deres store gawhar felt.

Men spørgsmålet er om saudarabien tør presse det i forevejen yderes presseret gawhar felt. i angt for at feltet kolapser presser saudiaraberne nok ikke feltet mere end nødventigt.

Chris Skrebowski beskriver i dette intivue om the energy wach gruppes rapport der kom med deres konklusion i oktober.At vi ville se om det var et korekt at olien peakede i 2006 her i dette forår vi ville se om det var muligt for opec at sende den extra olie ud på markdet i dette forår og sene vinter. helt tydeligt ville olie prisen falde hvis dette var tilfællet. hvad har vi set ?

olie pris rekort hvor 107 dollar afløses af 108- 109- og 111 igår. i dag tjaaa hvem ved 115 dollar pr tønde til at af løse den hidtidige rekort. dollaren falder jo samtidigt. Ja bestemt, men netto prisen i kr for en tønde rå olie er steget fra

http://globalpublicmedia.com/chris_skrebowski_on_alarming_new_peak_oil_r...

http://www.energywatchgroup.org/Oil-report.32+M5d637b1e38d.0.html

Texas olie miljadæren T Boone pickens nr 138 på forbes liste over verdens rigeste mænd. har bakket denne historie op og offenligt sagt verdens olie produktion er toppet, denne histore er også bragt i information nu står vi her først i 2008 og har en krise som der blev forudsagt sidste år flere har forudsagt krisen for flere år siden. Denne krise har ingen synlig ende den bliver kun værre som tiden går. Hvad debatere vi i lille danevang? muhammed krise, søvndal´s troværdighed. og X faktor. hvad vil vi mon sige, når krisen har ramt os som en tugnami. jeg sider her og høre en debat på p1 om hvad vi skal gøre for at få den sidste udsatte gruppe med på arbejdsmarkdet målet er nærmere hvad skal vi gøre for at undgå den totale sjocile derut af energi krisen. jeg er i dybt chok over denne totale mangel på realitets sans i vores lille land.

samtidigt ser vi sub prime/energi krisen ramme usa med fuldstyrke nu.

http://globalpublicmedia.com/t_boone_pickens_we_peaked_last_year_globally

Kære danskere vi har 3-5 år til at ændre vores liv markant , når vi går fra at være olie exportør til at l blive importør af olie. Vil vores økonomiske status ændre sig radikalt og negativt, man får marerid når man tænker på et fremtidigt danmark som olie importør med olie priser i 200 dollar nivuet selv en lille import vil berøre vores evne til at være velfærdssamfund dybt og negativt.

Kære Martin Sørensen
Jeg mener at kunne konstatere, at du har ret.

se www.eroni.dk