Læsetid: 3 min.

Den russiske døds-købmand

Viktor Bout dannede forbillede for Nicholas Cages skruppelløse våbenhandler i filmen 'Lords of War' - nu er verdens mest berygtede våbenhandler omsider blevet pågrebet
Viktor Bout blev anholdt i Thailand, da han troede, han var i færd med at afslutte en våbenhandel til mindst fem millioner dollar med den colombianske oprørsbevægelse FARC.

Viktor Bout blev anholdt i Thailand, da han troede, han var i færd med at afslutte en våbenhandel til mindst fem millioner dollar med den colombianske oprørsbevægelse FARC.

Sakchai Lalit

Udland
8. marts 2008

Det var efter oplysninger med oprindelse dybt inde i Sydamerikas jungle, at 'Dødens købmand' onsdag blev arresteret på et femstjernet hotel i Thailand. Den internationale våbenhandler Viktor Bout blev kendt under dette navn på grund af sin farverige og skruppelløse fremfærd i mange af verdens brændpunkter, fra Afrika til Mellemøsten og Afghanistan.

Arrestationen betød afslutningen på et usædvanlig farverigt - og fascinerende - liv for den 41-årige tidligere officer i sovjethæren, som blev både rig og berygtet efter Sovjetunionens sammenbrud. I 15 år var han hele tiden et skridt foran loven og flyttede sin virksomhed fra Rusland til Belgien til De Forenede Arabiske Emirater, tilbage til Rusland og til sidst til Sydøstasien.

Han har i årevis været eftersøgt i adskillige lande, men sandsynligvis bliver han stillet for retten i USA, hvor han er mistænkt for at skaffe våben til både Taleban og al-Qaeda, en anklage han har gjort en hel del ud af at afvise.

Lokket i en fælde

Bouts tilfangetagelse synes - som så meget andet i hans eventyrlige liv - at komme direkte fra en spionthriller.

Anholdelsen i Thailand skete efter en fire måneder lang efterretningsoperation, der blandt andet involverede Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Den 41-årige russer blev lokket fra Moskva til Thailands hovedstad, Bangkok, efter en række hemmelige møder i De Hollandske Antiller, Rumænien og Danmark.

Bout blev anholdt på et luksushotel i Bangkok, da han var i færd med at lægge sidste hånd på en våbenhandel til mindst fem millioner dollar med, hvad han troede var repræsentanter for den colombianske oprørsbevægelse FARC. I stedet var der tale om to meddelere, der samarbejdede med det amerikanske narkotikapoliti DEA.

DEA stod i spidsen for operationen, fordi Bout tidligere har været knyttet til narkotikasmugling og på grund af amerikanske bekymringer over, at FARC ville benytte de våben, russeren havde til salg, til at beskytte oprørsbevægelsens kokainhandel.

Oberst Petcharat Sengchai fra det thailandske kriminalpoliti fortæller til journalister, at hans afdeling har taget Bout i forvaring under anklager om "anskaffelse af våben og sprængstoffer beregnet for colombianske oprørere". Bout er allerede blevet afhørt af amerikanske anti-terror-embedsmænd og forventes ikke at forblive i Thailand ret længe.

Det startede i Sovjet

Bouts baggrund er noget mystisk. Nogle mener, han er søn af en meget højtstående tidligere KGB-officer. Han er født i Tadsjikistan, men menes at være af ukrainsk oprindelse. Han gik på Moskvas militære institut for fremmedsprog - hvor han lærte op til seks forskellige sprog - før han meldte sig til luftvåbnet og også arbejdede som oversætter i Angola. Da Sovjetunionen brød sammen, benyttede han basens Antonov-fly til sine første forretninger. Han grundlagde hurtigt sit eget private netværk og sendte tanks, helikoptere og våben fra sovjettiden til krigszoner, bl.a. Afghanistan, Angola, Den Demokratiske Republik Congo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone og Sudan. Han var tæt på Charles Taylor, den tidligere liberiske præsident, som holdes ansvarlig for destabiliseringen af Sierra Leone i et forsøg på at få adgang til landets diamanter. Belgien udsendte en arrestordre på ham i 2002 og FN en offentlig fordømmelse året efter.

Peter Hain, den tidligere britiske minister, som var den første til at give Bout tilnavnet 'Dødens købmand', beskrev ham engang som "centret i et edderkoppespind af lyssky våbenhandlere, diamantmellemmænd og andre medvirkende, som holdt gang i krigene (i Afrika, red.)". Peter Hain udtrykte stor tilfredshed med arrestationen af Bout.

Bout var inspiration til filmen Lord of War fra 2005, hvor Nicolas Cage spillede våbenhandler. Et år senere udstedte USA's præsident Bush en forordning, der forbød alle amerikanere at handle med Viktor Bout.

'Mit image blev fordrejet'

Som skurken i en James Bond-film menes Bout at besidde luksusboliger rundt om i verden, og han har en svaghed for luksusbiler. Han dukkede kort op til overfladen i 2002 for at give et radiointerview i Moskva. Her beklagede han sig over, at hans image var blevet fordrejet som var han med i en "Hollywood-thriller". Han benægtede også de alvorligste anklager imod ham:

"Jeg har aldrig skaffet våben eller gjort noget, og jeg har aldrig været i kontakt med hverken repræsentanter for Taleban eller al-Qaeda."

© The Independent & InformationOversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke den samme Viktor Bout, der fra Irak krigens start og frem til 2006 har fløjet forsyninger til USA´s styrker i Irak ? Eller er det bare hans firmaer og materiel, der har været brugt ?

For evt. interesserede kan jeg tilføje, at jeg nu selv har fundet svar på mine spørgsmål fra i går. Bl.a. i en artikel fra ABC News af Justin Rood og Maddy Sauer.

Arrested Arms Dealer´s Planes Flew U.S. Missions n Iraq.

http://abcnews.go.com/print?id=4400141

Det kunne være interessant, hvis Viktor Bout fik en lang fængselsdom som han kunne bruge til at skrive sine erindringer i. Men det ville han nok ikke kunne overleve.