Læsetid: 2 min.

Uartige Venus

Et over 450 år gammelt maleri af renæssance-mesteren Cranach er søgt bortcensureret fra Londons Undergrunds-bane
Udland
6. marts 2008
Lucas Cranach den Ældre: -Venus-, 1532.

Lucas Cranach den Ældre: -Venus-, 1532.

Jochen Beyer

Han var gode venner med Martin Luther, protestantismens ærkepuritanske indstifter, men det forhindrede ham ikke i at male et utal af nøgne kvinder ved siden af de sædvanlige illustrationer af bibelske motiver, der blev efterspurgt i hans samtid. Den tyske renæssancekunstner Lucas Cranach den Ældre fik en broget kunstnerisk karriere. 455 år efter hans død er det nu også overgået ham at blive bortcensureret fra Londons undergrundsstationer.

For at reklamere for sin aktuelle udstilling af Cranachs værker havde Royal Academy købt billboardplads, hvorpå man ville vise hans berømte portræt af Venus. Imidlertid fandt ledelsen af London Underground i første omgang, at motivet var så uartigt, at man ikke kunne være det bekendt over for de pendlere, der benytter undergrundsbanen. Siden har LU ændret opfattelse og fra på lørdag vil Venus' inciterende nøgne legeme pryde stationer på alle strækninger.

Masser af nøgne kvinder

Cranach producerede flere billeder af nøgne kvinder end nogen anden kunstner i sin tid. Udstillingen på Royal Academy samler 70 af disse, deriblandt den 'anstødelige' Venus, foruden en triptykon af Den Hellige Familie og adskillige portrætter af Martin Luther. Så nære venner var de to, at de blev gudfædre for hinandens familier.

Også Cranach blev anset for en af det protestantiske trosfællesskabs solide støtter. I en tid, da mæcener var uundværlige for kunstneres økonomi, tog han dog også gerne imod bestillinger fra katolske kardinaler.

Bodo Brinckmann fra Stadel Museum i Frankfurt, der har tilrettelagt udstillingen, forestiller sig, at Cranachs Venus meget vel kan have fået samtidens publikum til at spærre øjnene op, men billedet har næppe udløst forargelse.

"Venus blik ud til beskueren er måske nok udfordrende, men vi skal huske på, at hun var tænkt som modbillede til et andet portræt, der forestillede den græske mytologiske figur Lucretia. De to billedet, skulle spejle hinanden, men på en sådan måde, at Venus blev skildret som vellystig og frivol, mens Lucretia, der begik selvmord efter at være blevet voldtaget, ses at være tynget af sorg og fortvivlelse. Cranach ville vise os to slags kærlighed: Det ægte kærlighedsforholds trofasthed på den ene side og den frivole troløshed på den anden."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Springborg

Tendentiøs oversættelse.

I originalartiklen i Independent nævnes blot, at Cranach var ven med Martin Luther.

Oversætteren skal absolut karakterisere Luther som "protestantismens ærkepuritanske indstifter".

Hvad er begrundelsen og hvad er dokumentationen for, at Luther var ærkepurirtansk?

Oversætteren bedes kommentere dette.

Niels Ivar Larsen

Og oversætteren svarer: Jeg har oversat fra en version, hvor
overskriften lyder THE TITILLATING NUDES OF THE PURITAN'S FRIEND

Så karakteristikken af Luther som puritaner er altså en jeg har fra
forlægget. I øvrigt burde den være ganske ukontroversiel - at Luther
var en hovedinspirator til den bevægelse, der blev kendt som
puritanismen, kan man slå op i alle opslagsværker. Det var jo
hele hans grundtanke, at man kunne finde tilbage til Bibelens rene
lære uden om den formidling, det katolske kleresi stod for.