Baggrund
Læsetid: 4 min.

Voldsomme uroligheder i Nordkosovo styres fra Beograd

I går satte det serbiske mindretal i byen Mitrovica ild til FN-biler, kastede med sten og affyrede granater, efter at det besatte domhus i byen var blevet ryddet af de internationale styrker. Ifølge kilder fra både Serbien og Kosovo koordinerer den serbiske regering urolighederne
Serbiske demonstranter protesterer mod Kosovos selvstændighed. Såvel serbiske som kosovo-albanske kilder siger, at optøjernene er planlagt af Beograd.

Serbiske demonstranter protesterer mod Kosovos selvstændighed. Såvel serbiske som kosovo-albanske kilder siger, at optøjernene er planlagt af Beograd.

Darko Vojinovic

Udland
18. marts 2008

Den serbiske regering planlagde ifølge både serbiske og kosovo-albanske kilder de voldsomme optøjer, der i går brød ud i byen Mitrovica i det nordlige Kosovo. Den serbiske journalist fra Serbiens største uafhængige tv- og radiostation, Studio B, siger:

"Serbere i Kosovo gør ikke noget uden grundig koordinering med Beograd. Optøjerne er planlagt af Serbiens regering."

Han bakkes op af lederen for Selvbestemmelse i Kosovo Albin Kurti, som mener at dagens optøjer er udtryk for at Serbien systematisk forsøger at generobre Kosovo indefra startende med det nordlige Kosovo.

Sårede soldater

Urolighederne i Mitrovica brød ud i går formiddags, da FN's politi i Kosovo, UNMIK, forsøgte at rydde domhuset, som siden fredag har været besat af en gruppe kosovo-serbere. Da huset var blevet ryddet, begyndte cirka tusind vrede demonstranter at angribe UNMIK-styrken, som måtte trække sig tilbage og overlade opgaven til Natostyrken, KFOR. Den danske major og pressechef i området Steen Nielsen beskriver til Information fra en telefon i Mitrovica urolighederne sådan:

"Der har været håndgranater, der har været skyderi og franske soldater fra KFOR har måttet besvare ilden et par enkelte gange for at komme igennem. Der har været stenkast mod køretøjer og brændte NATO-biler, så der har været rigtigt gang i gaden," siger han. Ifølge nyhedsbureauet Associated Press er mindst 42 UNMIK- og KFOR-styrker og 70 demonstranter blevet såret.

"Her i vores lejr, som ligger lige i udkanten af Mitrovica, har vi fået indbragt cirka 25, som er kommet til skade, heraf tre alvorligt skadet. De er alle sammen blevet behandlet af vores personale, og de hårdt sårede er blevet sendt videre til felthospitaler," siger Steen Nielsen.

Han slår fast, at den danske styrke i modsætning til, hvad nogle medier har oplyst, ikke har været involveret direkte i urolighederne, og at ingen danske soldater er kommet til skade. I går var der forlydender om, at FN's UNMIK-styrke helt måtte trække sig fra Mitrovica. Der er dog ifølge Steen Nielsen kun tale om, at styrken midlertidigt måtte overlade ansvaret til KFOR, fordi UNMIK ikke er udrustet med skjold og hjelme, men blot er en almindelig politistyrke.

Frygt for fordrivelse

Ifølge den serbiske journalist, Edo Chelebic opstod de voldelige demonstrationer i går, for at markere at der for fire år siden den 17.-18. marts 2004 var voldelige overfald på serbere i Kosovo.

"35 kirker blev brændt ned, og mange kosovo-serbere blev drevet på flugt. Derfor er handlingerne i dag symbolske", siger han og fortsætter: "Men samtidig sker voldshandlingerne jo i en meget sårbar og anspændt situation."

Ifølge Edo Chelebic vil den serbiske regering fortsætte med at gøre hvad den kan for at ændre beslutningen om Kosovos selvstændighed.

"Regeringen i Beograd vil fortsætte med at støtte oprørerne blandt kosovo-serberne både finansielt, logistisk og politisk," siger han.

Han mener dog ikke, at volden i Kosovo vil få lov til at eskalere.

"Albanerne er tilfredse. De har fået deres land, deres frihed og deres uafhængighed, så de vil ikke provokere nogen. Det serbiske mindretal kan måske godt fortsætte med at lave provokationer. Men jeg tror ikke, det vil være så voldsomme oprør, vi vil se," siger han. Han mener ikke, at det serbiske mindretal har magt nok til at starte et rigtigt oprør, og han understreger at hovedparten frygter at blive fordrevet fra deres hjem og føler, at de lige nu befinder sig i en meget sårbar position, efter Kosovo den 17. februar erklærede sin selvstændighed.

"Når jeg har været i kosovo, har jeg hørt det serbiske mindretal give udtryk for, at de bare vil have lov til at blive i deres hjem. De er meget bange for at blive fordrevet," siger Edo Chelebic.

Han fortæller dog samtidig, at der i Serbien blandt befolkningen er et stort ønske om, at kosovoserberne gør oprør:

"På den anden side er der også et stort antal, som ønsker, at vi kan blive optaget i EU, så Serbien er lige nu fanget ved en korsvej, hvor vi skal beslutte, om vi vil gå mod EU eller beholde Kosovo."

Han mener selv, at kosovo-serberne er nødt til at acceptere Kosovos uafhængighed, fordi et serbisk oprør indefra kan risikere at få meget alvorlige konsekvenser for hele regionen.

"Det værste, der kan ske er at krisen i Kosovo spreder sig til resten af Balkan. Især Bosnien-Hercegovina og Makedonien er i farezonen. Så min største frygt er, at krisen ryger ud af kontrol og spreder sig til de to lande,"siger han.

Ustabil uafhængighed

Lederen af Bevægelsen for Selvbestemmelse i Kosovo, Albin Kurti er enig med Edo Chelebic i, at regeringen i Beograd er dybt involveret i urolighederne, men der stopper enigheden også. Albin Kurti mener nemlig, at gårsdagens uroligheder er udtryk for, at Serbien forsøger at overtage Kosovo indefra.

"Serbien vil vise, at Nordkosovo er en del af Serbien og på den måde ødelægge enhver form for udvikling i Kosovo efter at Kosovo har erklæret dets selvstændighed. Jeg tror, Serbien vil fortsætte med at udbrede denne taktik til de andre enklaver i Kosovo.

Ifølge ham viser dagens uroligheder, at Kosovos grænser bliver svagere og svagere, alt imens de indre spændinger stiger og stiger. Det sker ifølge Albin Kurti både på grund af Serbien, men også fordi det internationale samfund ikke er villige til at forpligte sig på at kæmpe for Kosovos uafhængighed. Han mener for det første at, det internationale samfund burde holde op med at samarbejde med den serbiske regering og i stedet kappe alle forbindelser til Beograd, og for det andet, at det internationale samfund burde tillade Kosovo at få en udøvende magt i form af deres egen hær og politi.

"Udviklingen i Kosovo er nu fuldstændigt op til Serbien, og det bliver bare accepteret af EU og det internationale samfund. I stedet for at benytte pisk, nøjes de med den gulerod, som er et EU-medlemskab. Men Serbien er ligeglad med EU-medlemsskab. I stedet knytter de sig tættere og tættere til Rusland," siger han.

Serie

Krig på Balkan

Seneste artikler

 • Æresbegreber stopper Kosovo-domme

  7. juli 2008
  Ingen vil vidne i sagerne efter det blodige etniske opgør i 2004, hvor snesevis af serbere blev dræbt, og hundredevis af serbiske huse og flere ortodokse kirker blev sat i brand
 • Brug for ægte ledere

  22. marts 2008
  SEJDI HALILI er en gammel mand i det nordlige Albanien, far til otte sønner. Han har en gåsehuds-smuk historie at fortælle
 • Kosovo-strid bragte Serbiens regering til fald

  10. marts 2008
  Serbiens regering er faldet. De nationalistiske partier ville knytte de videre EU-forhandlinger sammen med et krav om, at Kosovo skulle forblive i Serbien. Nyt valg ventes i maj. Dermed går de store internationale rifter midt gennem Serbiens politiske liv i disse dage.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En lille del af det som serberne snakker om at der er sket i Kosovo kan ses i
disse 2 film:
Film:
http://video.google.com/videoplay?docid=4214974207914289532&q=cross+koso...

http://video.google.com/videoplay?docid=-109274410088959938

Billederne af de brandte kirker kan ses på:
http://www.kosovo.net/pogrom.html

Serberne giver bare igen med samme mønt. Kosovo-albanerne fik jo deres eget land gennem en terrorkampagne, og serberne udgør et forfulgt flertal i Nordkosovo. I den nye verdensorden er det jo sådan, at hvis en befolkningsgruppe godt vil have selvbestemmelse, har de også ret til det.

Og hvad angår det med de nedbrændte kirker, er tallet over to hundrede siden NATO's invasion.

@ Erik B.

Var det ikke Milosevic's angreb på den albanske befolkning i Kosovo, der indledte frihedskampen? (Med NATO's efterfølgende bombekampagne etc.)

De serbere jeg har oplevet i uniform har et stolt verdenssyn og vil kun sætte sig til forhandlingsbordet hvis det er opportunt. Og så har de ikke noget problem med at kæmpe i en håbløs situation. Og har du mødt en serber i uniform har du også fået et timelangt foredrag om den serbiske nations fødsel gennem nederlaget på Kosovo-sletten i 1389, så de slipper nok ikke tanken om at generobre området foreløbig.

EU og NATO kommer nok til at forsyne KFOR med soldater og udstyr i mange år endnu.

med venlig hilsen
Lennart

Nej. Albanerne havde udstrakt selvstyre, de havde en skyggeregering, eget flag og en skyggepræsident, Ibrahim Rugova, der turede verden rundt og blev modtaget af statsledere verden over, de hold uforstyrret valg til deres skyggeparlament. Rugova kunne frit rejse til Beograd til offentlige møder. Serbien er og var et skoleeksempel på et vellykket multi-kulturelt samfund, snart sagt det eneste land fra det tidligere eks-Jugoslavien, der ikke er etnisk renset.

Milosevic angreb ikke den albanske befolkning, han angreb UCK, en maoistisk-islamistisk terrororganisation, der opererede på serbisk territorium. Mindre end en uge før bombeorgiet startede, rapporterede FN-observatører fra Kosovo, at der ikke var noget særligt at berette, hvorfor de blev trukket hjem på Clintons foranledning. Seks måneder forinden havde UCK været på Washingtons terrorist-liste, men nu blev det støttet med logistik, våben og træning af CIA.

Efter invasionen blev Kosovo kulegravet for at finde de 200.000 døde som vestlige medier havde meldt om: det er lykkes at dokumentere under 1.500 voldelige dødsfald i de ti år inden invasionen, og det inkluderer folk dræbt af UCK.

Den Kosovo-albanske befolkning var, ved invasionens begyndelse, altovervejende Rugova-tilhængere, dvs. tilhængere af en forhandlingsløsning med Beograd og af en slags færøsk model for selvstyre, men NATO indsatte UCK som 'regering' i Kosovo, og UCK begyndte straks at foretage raids ind i Serbien og invaderede endda Montenegro, deres brohoved sikret af NATO.

At tale om Kosovo's selvstændighed er nysprog. Kosovo er et FN-mandatområde regeret af en prokonsul, der står en fremmed hær i 'landet', og Kosovo er 100% afhængig af penge fra EU og USA. Kosovo er en mafia snarere end en stat. Det er europæisk centrum for narkohandel, slavehandel, våbenhandel og handel med tyvekoster.

UCK brænder systematisk kirker og huse tilhørende serbere, romaer og serbisk-talende albanere. Serbien har al mulig ret til at beskytte sine borgere mod etnisk udrensning.

Jeg vil gå så langt som til at sige at Beograd har PLIGT til at intervenere i Kosovo. Kosovos 'selvstændighed' er i enhver forstand illegitim, og formelt set er Kosovo stadig Beograds ansvar. At forholdene på jorden ser anderledes ud, ændrer ikke ved det principielle.

Erik B.

Igen er vi enige Erik, det er sgu for absurd, selvom jeg måske nok synes, at din omtale af serbernes forhold til egne etniske mindretal er en lille smule lyserød.

Hm. De er måske ikke de rene blomsterbørn, men de bor også i et hårdt nabolag. Izetbegovicz eller Hacim Thaci er jo heller ikke de rene drengespejdere, sidstnævnte er af Interpol og tyske BND karakteriseret som mafiaboss, leder af en kriminel organisation der excellerer i afpresning af beskyttelsespenge (dvs. terror), narkohandel og prostitution. Voldsniveauet i Kosovo er eksploderet siden KFOR overtog ansvaret for sikkerheden, så det er lidt hyklerisk at pege fingre af Onkel Milo.

William Engdahl skriver:

''The KLA began action in 1996 with the bombing of refugee camps housing Serbian refugees from the wars in Bosnia and Croatia. The KLA repeatedly called for the “liberation” of areas of Montenegro, Macedonia and parts of Northern Greece. Thaci is hardly a figure of regional stability to put it mildly.

The 39 year old Thaci was a personal protégé of Clinton Secretary of State Madeleine Albright during the 1990s, when he was a mere 30-year old gangster. The KLA was supported from the outset by the CIA and the German BND. During the 1999 war the KLA was directly supported by NATO. At the time he was picked up by the USA in the mid-1990s, Thaci was founder of the Drenica Group, a criminal syndicate in Kosovo with ties to Albanian, Macedonian and Italian organized mafias. A classified January 2007 report prepared for the EU Commission, labeled “VS-Nur für den Dienstgebrauch” was leaked to the media. It detailed the organized criminal activity of KLA and its successor Democratic Party under Thaci.

The question then becomes, why are Washington, NATO, the EU and inclusive and importantly, the German Government, so eager to legitimize the breakaway Kosovo? The answer is not hard to find. A Kosovo run internally by organized criminal networks is easy for NATO to control. It insures a weak state which is far easier to bring under NATO domination.

The Thaci dependence on US and NATO good graces insures Thaci’s government will do what it is asked. That, in turn, assures the US a major military gain consolidating its permanent presence in the strategically vital southeast Europe. It is a major step in consolidating NATO control of Eurasia, and gives the US a large swing its way in the European balance of power. Little wonder Moscow has not welcomed the development, nor have numerous other states. The US is literally playing with dynamite in the Balkans.''

http://www.engdahl.oilgeopolitics.net/Geopolitics___Eurasia/Kosovo/kosov...

Som Lennart siger, kommer vil nok til at høre fra serberne i mange år endnu. Albanere eller ej, Kosovo er serbisk kerneland og det er ikke alle, der har ligeså dårlig hukommelse som danskere. Trist, for serberne ville være alle tiders allierede, et par bataljoner serbiske bjergjægere støttet af det amerikanske luftvåben ville var lige præcis den medicin Taleban trængte til.

Jeg prædiker måske for de omvendte her, men det kan ikke siges for tit, hvor meget Europa har skudt sig selv i foden med Kosovo.

Ja, du behøver ikke nøjes med Hacim Thaci. Den muslimske fundamentalist Izetbegovicz har også en lidet glorværdig historie i SS, så de har generelt ikke meget at lade hinanden høre på Balkan.

Det skuffer mig Vibe at du så let hopper med på Eriks galimatias. Manden er ikke for ingen ting en gammel Stalin elsker, amkalfateret til Sertbisk nationalist. Han plejer at udsprede ideer om at alle anklager mod hans stakkels onkel Milo var falske og politiske manipulationer ingen etniske udrensninegr fandt sted under den vagt.

Virkeligheden er Serbere, kroatere bosnier og albanere - lige som os danskere - vil være tvunget til at vende sig til tanken om at nutidens politiske virkelighed ikke dikteres af hvad der skete for 500 eller og 1000 års siden. Problemet er nationalisme. Det her svarer meget nøje til at vi i Danmark pludselig begyndte at kræve Sydslesvig, Hallan, Skåne og Blekinge. Ikke mindst Sydslesvig er fuldkommen lige som Kosovo også gammel dansk kerne land, men Dannevirke og Hedeby (den gamle Slesvig by) er der endog tale om den danske nations fødested. Det her er et nederlag som er sund for Serberne, det vil med tiden lære dem nogle vigtige lektier om hvad nationalisme koster i hård moderne valuta. Det er deres 1864 og der er ikke skygge af chance for at de kan vinde - de vil skulle vende sig til tanken om at Eriks kære onkel Milos idioti har bragt en uoprettelig katastrofe over deres national stolthed

Eriks sludder meed at det er alle andre end de gamle Jugoslaveres egen skyld dette her, er ikke kun idioti, det er vrøvl.

Ristinge,

Ja, så er vi vist fuldstændig uenige.

Det var ikke Milosevic, der startede krigene på Balkan. Det var i første omgang Kroaterne, der ikke kunne udholde ideen om serbiske enklaver i Krajina og Slavonien.

Og da EU havde anerkendt dem uden at tage hensyn til det serbiske mindretals beskyttelse var der kun Milosevic til at garantere deres sikkerhed.

I Bosnien valgte alle tre parter yderligtgående nationalister til parlamentsvalget. Ordet Borgerkrig fremgik tydeligt af de afsluttende debatter i tinget og alligevel valgte EU igen at anerkende landet uden at garantere mindretallenes rettigheder.

Serberne og kroaterne fik naturligvis støtte fra hjemlandene i den konflikt, mens muslimerne primært blev støttet af Saudi Arabien indtil USA sært nok i 1994 begyndte at give dem våbenhjælp og træning.

Jeg tilbragte selv halvandet år i Bosnien i den periode, og jeg kan garantere dig for, at der ikke er nogen, der har noget at lade hinanden høre i den konflikt.

Serberne tabte kampen om offentlige mening, fordi de var stærkest, og fordi muslimerne førte en langt bedre mediekrig. Jeg kvalmes, når jeg tænker på den uret, verdens glade humanister har vætet ned over serberne.

Hvad angår Kosovo, så var problemet ikke større end Nord-Irland indtil menneskerettighedskorstoget satte sig i bevægelse, og imod alle folkeretslige principper startede en komplet unødvendig krig, på trods af at tabstallene i Kosovo på daværende tidspunklt lå væsentligt under, de tilsvarende palæstinensiske tabstal på vestbredden under intifadaen.

Kosovo je Srbia.

Hvordan går det med racismeforskningen, Ristinge? Får du snart et professorat?

Det, jeg gentagne gange har forsøgt at banke ind i hovedet på dig er, at Kosovos uafhængighed NETOP svarer til at USA støttede skånske separatister og efter en invasion af Sverige, erklærede Skåne uafhængigt med henvisning til dets tidligere danske status.

Er det virkelig så svært at fatte, Ristinge?

Vibe
Nu var det jo Milosovic der var præsident og som sådan sad med manøvremulighederne. Det var ogso Milo der valgte at støtte sit styre på serbisk nationalisme istedet for at prøve på at finde en løsning på de indre spændinger og det var ham der gik amok og tillod en udvikling på sin side der betød serbiske organiserede etnisk udrensinger, som vi notorisk ved kostede tusinder livet.

Men der udover læser du mit indlæg forkert når du mener at jeg anklager kun Serberne. Nationalisme er en meget farlig sygdom og den havde grebet alle. Det var en følge af Titos udemokratiske undertrykkelsespolitik. Han havde i 50 sat en prop i vulkanen istedet fior at finde veje til at løse de underliggende problemer fik de lov til at ophobesig til en kæmpeeksplosion.
Det er velkendt at området har være nationale og etniske konflikter i århundreder og at at kroatiske nationalister var langt de værste under anden verdenskrig.

Alle etniske gruppe gik afmok i nationalisme og indgreb udefra var en bitter nødvendighed. Desværre havde vi ikke en europahær og desvæørre var uenighederne og de nationale sympatier igen den splittende faktor i Eus politik som det har været så mange gange tidligere. Amerikanerne var derfor det mindste onde af alle onder. Havde EU stået samlet og grebet ind tidligt kunne man måske have undgået massemord på tusinder såvel som fly bomber. Det hele understrege blot at EU er fremtiden og at vi er nød til at sikre en styrkelse af EU så nationalismen kan holdes i arve.

Der er ikke skygge af tvivl om at Serberne ville have føgt at folkeflytte alle albanere fra Kosovo med militær magt og terror, og heller ikke grund til at tvivle på at de ville have anvendt genocide i stor stil til at 'løse' problemet hvis ikke albanerne forføjede sig frivilligt og hvis ikke omverdenen havde grebet ind. DEt Erik lujkker ud svarer til at påstå at hvis bare ikke de allierede have erklæret tyskland krig så ville der aldrig have været en etnisk udrensning og mord på jøder i nazityskland (igen skal den bemærkning ikke opfattes som et ensidigt angreb på på serberne)

Erik jo mange tak forskningen går fint, og hvem ved hvad den bringer. Men jeg beklager at sige at der hverken er hoved eller hale i den sammenligning du laver. Derimod passer sammenligningen med danmarks forhoild til Sydslesvig ret nøjagtigt på stort set alle punkter. Områderne her er lige så meget Danmarks nationale vugge som Kosovo er det for Serberne. Ligesom vi måtte sluge den kamel at tyskheden have flyttet sig nordpå vil Serberne også være nød til at sluge det faktum at Kosovo idag er overvejende albansk. Men det er altsammen ligemeget for EU har den gulerod der skal til for i længden at sikre at mindretal vil blive accepteret og nationalisme er uvigtig.

Nationalisme er menneskehedens kræftsvulst

@ Kim Vibe

Du skriver at serberne tabte mediekrigen fordi de var de stærkeste. Men at dømme på din hyldest til at kosovo er serbisk lugter det af at du allerede har taget parti i konflikten.

Serberne gjorde ikke meget for at vinde mediekrigen - jeg medgiver at alle parter gjorde deres for at sværte de andre ( nu taler jeg om krigen i eks-Joguslavien) - men Mladic, Karadic, Milosevic, Martic, ... listen er lang over uforsonelige forbrydere på serbisk side.

I Kroatien var den afgørende forskel at de lokale serbere gravede sig ned og ventede, mens kroaterne trænede på brigadeniveau og dermed opbyggede evnen til at gennemføre en offensiv løsning på den stilstand FN-mandatet medførte.

Man kan sige at det momentum flød over til Bosnien, hvor Kroater og Bosnjaker i "skøn" forening vejrede morgenluft og reducerede serbernes territoriale besiddelser markant inden fredsslutningen.

Hvis nu serberne var rationelle i samme forstand som vi normalt i Danmark opfatter det, ville den optimale territoriale løsning i Bosnien have været en forhandlet fred på et tidspunkt hvor man sad på mere end halvdelen. Men måske er det typisk at man valgte at få klø på landjorden og så fortsætte klagesangen om Serbiens fødsel i nederlaget på Kosovo Polje i 1389.

Historien viser at aftaler på Balkan kun holder hvis man har tilstrækkeligt med muskler til at håndhæve dem. Og at man ikke altid behandler hinanden pænt.

Med venlig hilsen
Lennart
(PS: uden at det skal være en konkurrence om at tisse højest kan jeg oplyse at jeg fungerede som militærtolk ved UNPROFOR i Kroatien på hold 6 og 7 - i alt 9 måneder - er du den Kim Vibe der er resof og journalist ved forsvaret?)

Jeg er selvsagt meget enig med Lennart her, ikke mindst den sidste bemærkning. Det der skulle være sket var at et enigt EU var mødt op tidligt med pisk i den ene hånd og en gulerod i den anden, og valget skulle så have været - enten forhandles der eller også får I stålet.

Det er udtryk for en slags sindsyge når folk begynder at argumentere om at de skal hævne eller rette noget de påstår skete i middelalderen - de er ganske enkelt sindsyge hele banden og de skulle have været stoppet i tide, det er langt tidligere end det skete

Lennart,

Ja, det er mig. Vi kender måske hinanden?

Jeg er meget enig med dig, men jeg bliver nogle gange så ufattelig træt af den ensidige stillingtagen verdenssamfundet og Ristinges indlæg er udtryk for i forbindelse med de jugoslaviske arvefølgekrige.

Derfor løb pennen nok lidt af med mig klokken fem i morges, selvom jeg stadig mener at Kosovo er serbisk.

En deling af både Bosnien og Kosovo v ille være den eneste fornuftige løsning, men det er den vestlige verdens politikere og ikke serberne, der har proppet sig selv op i et multikulti hjørne, hvor de ikke kan anerkende det.

Ristinge:

Nej, der er intet som helst belæg for, at serberne havde intention om at etnisk udrense Kosovo. Der var kampe mellem politiet og UCK, og der røg også et par civile i svinget, men med sammenlagt små 400 døde er der meget langt til etnisk udrensning.

Hvad angår serbiske krigsforbrydere, så skriger det jo til himlen, at du ikke nævner Tudzmann og Izetbegovicz i samme sætning.

Du bliver ved med at sammenligne med tabet af Syd-Schleswig. Her fandt vi jo en demokratisk løsning, der om ikke stillede alle tilfreds, så i hvert fald skabte fred.

En lignende løsning ligger meget langt væk på Balkan, hvor FN, EU og USA i årevis har ignoreret folkenes vilje i håb om at skabe et velfungerende multikulturelt samfund.

@ Kim Vibe
''Serberne gjorde ikke meget for at vinde mediekrigen - jeg medgiver at alle parter gjorde deres for at sværte de andre ( nu taler jeg om krigen i eks-Joguslavien) - men Mladic, Karadic, Milosevic, Martic, ... listen er lang over uforsonelige forbrydere på serbisk side.

Der var ingen drengesangere, nej, det var der heller ikke på den anden side: Tudjman, Izetbegovic, Oric, Ante Gotovina, chef for de kroatiske Ustase, der sammen med UCK og NATO stod for den eneste etniske udrensning der er fundet sted i Eks-jugoslavien, den der fordrev en halv million serbere fra Kosovo og Krajina. Så er der selvfølgelig fordrivelsen af romaer, bosniakker og tyrkerefra Kosovo, som NATO p.t. lægger hus til.

Hvis nu serberne var rationelle i samme forstand som vi normalt i Danmark opfatter det, ville den optimale territoriale løsning i Bosnien have været en forhandlet fred på et tidspunkt hvor man sad på mere end halvdelen.

De gjorde de. Dayton-aftalen, og serberne er de eneste, der har overholdt den.

Kosovo ER formelt set serbisk, det står udtrykkeligt i resolution 1244. Kosovo har aldrig været et land. Det internationale samfund har simpelthen bare besluttet at konfiskere en del af Serbien og lave en failed state i lighed med Bosnien, også en kunstigt skabt muslimsk stat.

Det er vist egentlig aldrig lykkedes nogen på overbevisende måde at påvise, hvad der kunne være USA's og dermed EU's bevæggrunde til at indlede krigen mod Serbien, hvis man borttænker de etniske udrensninger, som først blev bragt på bane af pressen efterfølgende bestyrket af fund af massegrave, beretninger og tilståelser. Officielt var det jo, fordi Milosevic nægtede at underskrive Rambouillet-aftalen, at flyaktionerne blev startet. På rekordtid blev det humanitære, forebyggende element så introduceret, understøttet af TV-billeder af flygtende Kosovo-albanere (de flygtede ifølge den nu neokonservative, dengang chefredaktør for Ekstra Bladet, Claes Kastholm Hansen, som kort efter måtte forlade denne post under skandalelignende omstændigheder, fra NATO-bomberne). "Nu kan alle se, at det var rigtigt" (Fogh, som sammenligner med "succesen" i Irak.

Jeg erindrer, at man i f.eks. 1994 endnu kunne drøfte, om kroatere eller serbere havde "skylden", og det var dengang en udbredt opfattelse, at de nærmest var lige gode om det. Men nu er Kroatien kulturelt tættere på Europa (dvs. de er mere vestlige). De er mest romersk-katolske og tilegner sig måske lettere markedsøkonomi og globalisering i et postmoderne samfund! Derfor belønningen - ingen bomber til jer!

@ Kim Vibe

Jeg tror ikke vi kender hinanden, men som resof'ere der har været i Ex-Jugo kender vi sikkert nogle af de samme mennesker. Jeg fornemmede bare den militære baggrund og ville lige selv vinke med mit flag.

@ Erik B.
Man kan da diskutere til solen går ned om hhvem der fordriver hvem. Men Krajina-serberne sad på deres hænder og sang den kendte sang om nederlaget i 1389, mens kroaterne greb sagen meget mere praktisk an. Det var også tydeligt i 1994/5 da jeg var dernede at kroaterne ikke følte at de behøvede UNPROFOR længere. På det tidspunkt kunne de klare det selv.
UNPROFOR-mandatet var en adskillelse af de to parter med det formål at de skulle kunne forhandle en løsning. Om det er udrensning at kroater jog serberne væk må historien jo dømme, for alle kroater var jo blevet jaget på flugt først af serberne. Hvem fordriver hvem?
Og formelt set er Kosovo et selvstændigt land nu, hvis du spørger i Udenrigsministeriet.

@ Harun al Raschid
Måske var den største torn i øjet på EU og USA at Milosevic ikke var til at forhandle med og stole på bagefter. Milosevic opbrugte sin troværdighed overfor Vesten.
Det var kroater og bosnjakker ikke sene til at opdage, og de holdt sig derfor klogeligt (for dem) til en strategi der pegede skylden over på serberne. Bosnjakkerne var måske de der havde færrest venner og den støtte de fik fra den arabiske verden kom med en høj pris, nemlig fundamentalisme og mujahedinkrigere.

---

Min egen erfaring fra området er at der er langt mellem spejderdrengene og hvis man vil skabe fred i den del af verden skal man medbringe noget mere hårdtslående end en blomst og en madpakke med økologisk rugbrød.

Der er mange der har talt om de kulturelle og religiøse modsætninger imellem befolkningen i Ex-Jugoslavien men glem ikke de økonomiske modsætninger mellem det relativt rige nord-vest og det fattige sydøst. Deri bunder en del af forklaringen også.

med venlig hilsen
Lennart

Raschid

"hvis man borttænker de etniske udrensninger" Det er sgu da ikke noget man ser bort fra.

Vibe mener så lige at man skulle vente på at Serberne skulle gentage Bosnia Hercegovina i Kosovo, Look Vibe, der var fuldt ud tilstrækkeligt med beviser på hvad det var man havde til hensigt. At påstå at der ingen beviser er at påstå at der ikke allerede havde fundet omfattende etniske udrensninger sted.

Jeg ved ikke hvorfor i øvrigt at jeg behøver nævne alle krigsforbrydere ved navn Vibe, jeg har ikke nævnt serbere ud over Milosovic og det var ikke som den krigsforbryder han sandelig var men i hans egenskab af president.

Angående Danmark og i Slesvig Holsten så har jeg ikke på noget tidspunkt sammenlignet tabstal. Det jeg sammenlignede var den politiske situation og den er helt parallel med Kosovo.

Men hvis du tror det var fredeligt så er det fordi du ikke har læst historien. Vi taler her om de største krige Danmark har været involveret i de sidste to århundrede. Der var tale om umådelige krigs tab ikke mindst i betragtning af danmarks befolkning kun var godt en femtedel af hvad det er idag.

'Det internationale samfund har simpelthen bare besluttet at konfiskere en del af'...et land. Vibe har du nogen sinde studret hvordan grænserne i Europa har ændret sig de sidste 150 år?

Hele Europa er fyldt med kosovoer plus plus plus. Polen fluttedes to hundrede kilometer vestpå - hvorfor tror du Berlin ikke længere ligger midt i Tyskland?

Men hvis du ville have en fredelig løsning på Kosevo af samme salgs som i Slesvig, ja så ville det næppe ændre en meter ved situationen som den er lige nu, stort set hele Kosovo ville stadig løsrive sig, præsist på samme måde som Sydslevig gjorde det.

Ristinge:

Jeg ved ikke, hvor du får de omfattende etniske udrensninger, staten Serbien skulle have begået, fra.

Jeg har ikke kendskab til andre end dem Republika Srpska foretog i Bosnien og i mindre skala Krajina-serbernes fordrivelse af kroater i 92, når vi vel at mærke kun taler om serbiske forbrydelser.

Ingen af disse omfattede indsættelse af JNA eller andre af Serbiens Assets, selvom det er da rigtigt, at frivillige militser fra Serbien deltog i festen, men Danmark bliver jo heller ikke stillet til ansvar for de Østfronts, Finlands eller Spaniens frivilliges gerninger.

Selve Serbien er, som Erik B. flere gange har angivet, et relativt velfungerende multireligiøst og multietnisk samfund, hvor muslimerne i Sandjak og ungarerne i Vojvodina nyder, og hvor Kosovo-albanerne har nydt et udstrakt selvstyre.

Lennart,

Kosovos formelle selvstændighed er stadig til debat. Kosovo ligger vel i dag på linie med Taiwan, og andre uheldige småstater, hvad det angår.

Hvad der derimod ikke tales meget om er, at verdenssamfundet nu har skabt to failed states på Balkan, der kun kan overleve med massiv international bistand og militærhjælp.

Den dag en af disse ting udebliver, bliver Kosovo serbisk igen, og Bosnien bliver delt mellem Serbien og Kroatien.

Vibe
Det afgørende for situationen lige her og nu er at der stort set overhovedet ikke er nogen forskel på Kosovo og Slesvig - en tilsvarende 'fredelig' løsning som den du hylder ovenfor (og som vi endelig opnåede i 1920), vil give stort set præsist samme resultat hvad angår Kosovo, nemlig at området vil gå til sit Albanske flertal på samme måde som hele Sydslesvig gik til det tyske flertal.

De nationalistiske kræfter i Danmark græd, skreg og råbte også op om at vi med tabet af hedeby og Dannevirke og utallige andre tilsvarende mindesmærker kirker og sogne havde mistet nationes fødselssted og vugge til tyskheden.

Men sådan er realiteterne somme tider.

At Milosovic styret var direkte impliceret i Schrebrenica har jeg aldrig været den mindste tvivl om, det er også signaleret deri at krigsforbryderne, ikke mindst Ratko Mladić og Radovan Karadžić, stadig gemmer sig i Serbien hvor de hyldes som helte af manigmand. Der er næppe tvivl om at onkel Milo var direkte involverede og forsynede de to herrrer med såvel vøben som material og økonomiske midler og at han ville være blevet dømt for det i Haag

Ristinge

Jeg er nu ikke helt så sikker som du er med hensyn til Milo's dom i Haag. Det får vi dog aldrig at vide, da han belejligt døde inden.

Selvfølgelig forsynede Serbien sine nationale mindretal med våben, materiel og bistand under krigen. Det er ikke nogen forbrydelse.

Hvad angår Srebrenica, har jeg meget svært ved at se, hvori Beograds engagement eller nytteværdi skulle bestå.

Den serbiske standret i Srebrenica var en politisk nødvendighed for Karadic, men Milosevic havde på daværende tidspunkt ringe indflydelse i Bosnien, da parlamentet i Pale havde forkastet Vance/Owen planen, som Milosevic underskrev og anbefalede til dem i 94.

Siden var hans indflydelse begrænset, og Rep. Srpska var derefter på egen boldgade.

Hvad angår Kosovo, så har der jo netop ikke været en afstemning som i Slesvig, for så var Kosovo blevet delt ved Ibar, hvilket formentlig også bliver den foreløbige udgang på den nuværende udvikling. Serberne nord for floden har allerede defacto løsrevet sig.

Og hvis Kosovo er så god en ide, hvorfor må Rep Srpska og Herceg Bosna i Bosnien så ikke løsrive sig og komme hjem til henholdsvis Serbien og Kroatien? Den defacto deling af landet er alligevel allerede effektueret.

Og hvad er det, Erik nævner om et racisme professorat?

Lennart:
Din beskrivelse er JNA's attitude i starten af krigen siger ret meget: jeg vil ikke ud i en diskussion af, hvem der løsnede det første skud, men Kroatiens secession var ulovlig, og JNA havde en grundlovsmæssig pligt til at opretholde den militære orden på Jugoslaviens territorium og forhindre secession. Du glemmer også, at kroaterne var støttet af NATO og deres gamle nazivenner i BND.

Og nej, det er da ikke til diskussion om serberne er blevet udrenset!? Hvem der startede kan man så diskutere, men fakta er da at serberne er og bliver fordrevet fra Krajina. Og etnisk udrensning har aldrig været formålet med krigen, ellers havde Milo jo startet med hjemmefronten.

Kroaterne og bosniakkerne havde i 1912 meget travlt med at komme i union med Serbien og væk fra Østrig-Ungarn, og nu hvor NATO tilbyder dem deres eget land, har de travlt med at flygte fra Serbien og i armene på Tyskland.

Og den der med at alle serbere sidder og tuder i deres slivovitz over 1389, er propaganda der skal overdøve de serbiske klager over at være blevet overfaldet ved at portrættere dem som klynkere. Det er jo den stærkes ret der gælder her i verden, men der er god grund til at serberne føler sig som ofre for kynisk stormagtspolitik.

Hvad angår det med Kosovos status, så bliver international 'lov' ikke formuleret i udenrigsministeriet. Det er som sagt den stærkes ret der gælder her i den nye verdensorden, men bortset fra det, har Kosovos uafhængighed ikke et ben at stå på, hverken formelt, moralsk, historisk eller, set fra Danmark, strategisk.

Og hvad er det, Erik nævner om et racisme professorat?

Det er et hold-kæft bolsje. Hver gang Ristinge begynder at beskrive folks kommentarer med udtryk som 'idioti', 'vrøvl' og 'sindssyge', skal man bare spørge ham om, hvordan det går med professoratet.

Og den større sammenhæng er jo også, at Kosovo blot er en slags dry run, en prøvekørsel af den nye strategiske doktrin der går ud på at brække stærke stater op i småbidder før man spiser dem. Irak er næste punkt på dagsordnen og hvis ikke Ukraine holder op med hele tiden at skotte mod Moskva, får de også en tur.

Vibe

'Hvad angår Srebrenica, har jeg meget svært ved at se, hvori Beograds engagement eller nytteværdi skulle bestå.'

Det har du såre ret i Vibe, de tabte på det hele vejen igennem

Srebrenica-massakren i juli 1995 hvor tusindvis antageligt 8.000 bosniske muslimske drenge og mænd blev myrdet af den bosnisk-serbiske hær under general Ratko Mladić. gjorde det nemlig klart at Seberne var både villige til at dække over og sanktionere sådanne begivenheder og at vi naturligt måtte konkludere at noget tilsvarende ville ske i Kosovo hvis der ikke blev grebet ind.

Mere end det det var hovedgrunden til KFOR og engagementet - der er sgu ikke meget at hente - det var en tilsætning at engagere sig i Jugoslavien, Men Jugoslavien spilleder en afgørende rolle i de to verdenskrige og der sidder en dyb historisk angst i EU og USa at hvis tingene fik lov at eskalere på balkan så vil det gå galt. Altsammen meget gode grunde til at man greb ind i Kosovo. Seberne vil med tiden lære, som også albanenerne og koraterne vil lære det, at de ikke opnåde andet end blodsydgydelser og tab af værdighed og national stolthed, med vanvidddet i 90erne. Det var ogs¨- som Mtz påpeger på en anden streng - hvad vores hjemlige nationalliberale lærte af øretæven i 1864 - og i 1946 sagde folketinget som bekendt nej tak da man fik tilbuddet om at en stor del af Sydslesvig meget gerne ville indlemmes i Danmark. Vore politikere var blevet kloge af skade. Det vil serbernes politikere også blive, de skal bare have lidt tid. En gang i fremtiden vil de så kunne tage på ferieophold i Kosovio, ligesom jeg har hygget mig med at cykle rundt og se på danske folkeminder og historiske seværdigheder nede i Sydslesvig. Når de på et tidspunkt blir en del af EU så vil nationalismehysteret begeynde at tage af.

Det andet skyldes at jeg pt skriver dr afhandling om racerelationer og etniske konflikter (dog ikke om Balkan) det synes Erik åbenbart er meget interessant.

Snarere meget morsomt. Jeg troede du var historiker. Eller var det integrationsforsker? Og en doktorafhandling kan jo være så meget nu til dags, i f.eks. Australien kan doktorater købes per postordre.

Ristinge:

Indlæg er blevet slettet?

Jeg synes, du glider af på diskussionen, hver gang vi går ned i substansen.

En væsentlig ting lærte jeg i min tid på Balkan, og det er, at man altid skal spørge: Cui Bono?

I de byzantinske kroge af balkansk politik er alt muligt også det utænkelige.
Her og på Informations debat sider, er der mange, der taler om krig på et forkert grundlag med hensyn til Irak.

Min påstand er, at vi er blevet vildført til at gå i krig både i Bosnien og i Kosovo.

FN's rapport om granaten på markedspladsen i Sarajevo fastslog, at den ikke kunne være affyret fra serbiske stillinger.

Den påståede Racak massakre var et UCK mediestunt, som verden åd på trods af, at fransk TV filmede hele det serbiske angreb på UCK's stillinger omkring byen og ikke kunne identificere en massakre, og på trods af, at de finske retsmedicinere FN sendte derned for at undersøge sagen ikke kunne fastslå, at en massakre havde fundet sted.

Når du så linker Srebrenica til Milosevic glemmer du Cui Bono. Milodrengen havde intet som helst andet end vrøvl ud af massakren, men han sanktionerede den helt sikkert efter din mening. Det hænger ikke sammen i min verden.

Karadic var nødt til at give sine militser en skål kød efter Srebrenicas fald, da den muslimske enklaves egen pjaltehær ikke ligefrem havde opført sig ridderligt i de omkringliggende serbiske landsbyer, som de ofte raidede.
Derfor tog de alle mændene. de fleste blev dræbt, mens andre den dag idag sidder fængslet i Bijelina.

Milodrengen derimod havde ingen gavn af affæren.

Man bør også kende Balkans historie Vibe, alle krige og konflikter er endt i etniske udrensninger - alle uden undtagelse, alligevel er ingen blevet klogere - men pointen er at en etnisk udrensning ganske bestemt var på tapetet i Kosovo, ikke mindst affødt af hysteriet omkring Kosovo i Serbien. Du glemmer også at Milo var præsident, ikke bare for Serbien, men hele Jugoslavien.

Der var også tale om at Trieste i Italien er en Serbisk by og burde høre til i det nye storserbien flere, ikke mindst Milo så for sig. Ratko Mladić var ude med den udtalelse. Dette vandvid skulle stoppes, Balkan er en krudtønde som adskillige gange har antændt hele Europa.

Men det er fuldkommen naivt at påstå at der ikke lå planer i flere kredse om at fordrive albanerne

Noget andet er Vibe at Jugoslavien ikke er et sted du kan opholde dig i en periode et eller to steder og så herfra danne dig et overblik og tro du kan løse cui bono gåden. Du kan ganske enkelt ikke løse dette uden et rimeligt afbalanceret (det vil sige at man ikke bare lytter til nonsens fra en etnisk gruppe) kendskab til i det mindste de 3-4 hoved etniske gruppe og forstår baggrunden for deres ofte vanvittige og gennemgående ubegrundede påstande. Du er nød til at have et minimum af kendskeb til hvordan de enkelte etniske grupper normalt optræder over for hinanden og har optrådt overfor hinanden i århundreder. Du bør også forstå forholdet mellem grækenland og tyrkiet (som i mangt og meget er en afspejling og har stor indflydelse på dette her).

Det er nomalt at der cirkulere vanvittigt overedrevne og angstfremkaldende påstande om den anden parts intentioner. Disse er oftes fabrikerede og bevidst sat i cirkulation. Der cirkulerde således i 80erne en rapport med en masse ubegrundet nonsens i serbien hvad angår at albanerne havde til hensigt at udrense serberne fra kosovo. Ttilsvarende mere eller mindre velbegrundede rygter kan du finde i blandt albanere og korater. Nu var situationen bare at Serberne havde kontrollen over Jugoslaviens hær og materiel.

Rygter af den art er ofte sat i omløb bevidst og med en underlæggende nationalistisk dagsorden.

Det du betegner som betegner som en beundringsværdig historisk bevidsthed, hvis vi skulle omsætte det til danske forhold ville vi skulle planlægge og starte krige og etniske udrensninger i ikke bare i vore gamle nu svenskiserede besiddelser og tilsvarende i vores nations fvugge i Syd Slesvig, men hvad med Norge og Island?

Indgreb i de jugoslaviake områder kom for sent, ikke for tidligt, Det eneste beklagelige er at EU ikke har oh havde hverken midler eller evne til at løse selv denne oplagt europæiske opgave og at det derfor blev USA,

Balkans problemer er af en sådan art at vi er nød til at gribe politisk og militært ind ved den først antydning af at noget er ved at køre ad sporet. Hvis ikke vil det få vidrækkende konsekvenser i hele Europa for det vil uværgerligt brede sig til Grækenland, Tyrkiet, Østrig Tjekkiet, Rumaænien og derefter involvere de store nationer. Vi så alle at selv Frankrig, Rusland og Tyskland begyndte at spille ehlt efter den sædvanlige fløjte som de spillede 50,100, 200 år flere år tidligere med katastrofale følger.

Så nej, det er ikke mig der glider af Vibe, det er jer der i mine øjne spiller med en meget overfladisk viden om området og tilsyneladende i vidudtrækning har lyttet og tilladt jerselv at man fyldte jer med ensidigt nationalistisk nonsens.

I det hele taget er det ikke muligt at forstå Balkans etniske sammensætning og og baggrund uden at have et minimum af historiak viden. Det er i det hele taget umuligt at beskæftige sig med etniske modsætninger uden de historiske forudsætninger.

Ristinge,

Nu bilder jeg mig jo ind, at jeg har en temmelig stor historisk viden i særdeleshed om Balkan.

Jeg har heller ikke bare fedtet rundt og talt med en enkelt befolkningsgruppe. Jeg var ikke udsendt af Forsvaret, men arbejdede derimod for UNHCR i Bosnien i 94-96. Jeg havde derfor lejlighed til at arbejde og bo sammen med alle tre befolkningsgrupper og fri bevægelighed i hele landet.

Og jeg bringer ikke udokumenterede påstande og rygter til torvs her.

Vi er ganske enige om, at den militære indgriben kom for sent. Det jeg opponerer imod er, at da den så endelig kom, var der ikke tale fredsskabende styrker, men derimod en ensidig støtte til først muslimerne og kroaternes etniske udrensning i henholdsvis Bosnien og Kroatien, og siden en blåstempling af UCK, der i enhver anden sammenhæng ville være blevet betragtet som en terrorbevægelse, og som hører til på EU's liste for sådanne.

Ja det glæder mig da så Vibe at der dog er et par punkter hvor vi er enige.
Jeg ønskede ikke at være respektløs og underkende din viden. Du var i området under den senste konflikt, det var jeg ikke. Men det jeg påpegede var at man skal passe ekstremt på ikke at lade sig forføre af nogen af de etniske gruppers nationale og etniske myter. De er alle dybt politiserende løgne og de er svære at gennemskue hvis ikke man har den dybere historiske bagrunden med. Området har jo været etnisk dørterskel i årtusinder, ode har sat siug dybe spor. Selv romeriget er stadig lyslevende og tilstede i den etniske sammensætning og deraf følgende modsætninger.

Men problemet var jo langt hen at der var en stor og reel risiko for at seberne ville bruge enhver mulighed for at foretage etnisk udrenning i Kosovo, og i modsætning til dig mener jeg at den fare var overordentlig reel og sansynlig, både fordi propagandatrommerne havde kørt lige siden begyndelsen af 80erne. Men i endnu højere grad fordi det nu er den måde man har haft for vane at løse alle problemer i den del af verden de sidste 200 år og successen altid afhang af hvem der nu i denne eller hin periode havde de militære fordele og den største styrke i 18760erne var det tyrkisk financierede bander under 2 verdenskrig var det kroatiske bander og i 9+erne var det så vore dages chetnikker der var de stærkeste (i ingen af de nævnte situationer var de andre bare uskyldige ofre, det var der aldrig nogen der var)

Ristinge, serberne har IKKE foretaget etniske udrensning af albanere i Kosovo. Det var IKKE 'på tapetet'. Det 'hysteri' omkring Kosovo du taler om, stammer fra et dokument der hedder 'Operation Hestesko', og som viste sig at være produceret af det tyske efterretningsvæsen og blev de-bunked allerede før krigen. Rapporter fra FN's observatører bekræfter at der ikke var nogen etnisk udrensning, det samme gør retsmedicinske rapporter foretaget af FN, USA og EU efter krigen.

Der var IKKE noget etnisk udrensning af albanere i Kosovo. Milosevic har IKKE ytret sig om noget 'Storserbien'. Serbien er det eksjugoslaviske land, der har den mest blandede etniske sammensætning, omkring 65% (oder so) af Serbiens befolkning er serbere, hvor f.eks. 90% af Kroatiens befolkning er kroater, og guderne må vide hvordan der ser ud inde i Kosovo i disse dage. Hvis Milo var en ny Hitler, havde han startet med de albanere og bosniakker, der var i Serbien, tror du ikke?

Propagandatrommerne har IKKE kørt siden firserne; Milo havde inddraget Kosovos selvstyre, men i praksis havde Kosovo samme grad af selvstyre som f.eks. Færøerne: eget flag, eget parlament, egen 'præsident': Ibrahim Rugova, der rejste frit rundt i Ex-Jugoslavien uden sanktioner fra Beograd.

Srebrenica var udenfor enhver tvivl en af de værste krigsforbrydelser i Europa siden Anden Verdenskrig. Men det var ikke (eller det lykkes i hvert fald ikke det internationale krigsforbrydertribunal at bevise det) noget der var styret fra Beograd. Og det skal også med, at Orel og hans paramilitære morderbande opererede fra Srebrenica, hvorfra de under FN-beskyttelse terroriserede og myrdede i de omliggende landsbyer.

Det skal også bemærkes, at serberne transporterede kvinder og børn væk, inden de begyndte nedslagtningen, ofrene var Srebrenica var udelukkende mænd i den krigsduelige alder, til forskel fra Orels ofre. Srebrenica, (og jeg gentager: det var en krigsforbrydelse) var en hævnaktion, clearingdrab.

På den ene side gentager du igen og igen at Balkans historie er gennemsyret af propagandahistorier, hvilket er ganske rigtigt, men på den anden side viderekolporterer du de vildeste og mest infame af dem, der er rettet mod serberne, mens du underspiller den etniske udrensning, der har gjort serberne til Europas største flygtningegruppe.

OK, jeg tager side for serberne i den her sag, men jeg bringer ikke underlødige historier til torvs om f.eks. et Storalbanien, selv om der er langt mere materiale der tyder på at sådanne planer er i støbeskeen end der er for at et Storserbien var planlagt.

Og som jeg nævnte ovenfor, blev der, samtidig med at Jugoslavien blev dannet, indstiftet et land til albanerne: Albanien. Jeg har lidt opgivet at få dig til at forstå parallellerne til Sønderjylland og Skåne, du hører vist ikke efter, men vi prøver lige igen: at anerkende Kosovo som stat svarer til at 'det internationael samfund' anerkender Slesvig-Holsten eller Skåne som en uafhængig stat under Stockholms eller Berlins protester.

Balkan er som du siger en krudttønde, og denne gang var det Tysland og USA der antændte den. Den kunne ikke være eksploderet, hvis det ikke i forvejen var fordi de i forvejen var parate til at gå i flæsket på hinanden, men vestens balkanpolitik har ikke været konfliktdæmpende.

Jeg må tilslutte mig hovedparten af Eriks argumenter, selvom jeg dog mener, at vestens politik på kort sigt har været konfliktdæmpende

På langt sigt er oprettelsen af to ikke levedygtige muslimske stater på Balkan, dog ikke ligefrem det mest konfliktdæmpende, jeg kan forestille mig.

Og som artiklen ovenfor ubehjælpsomt gør opmærksom på, så er serberne allerede ved at splitte Kosovo ad med midler verdenssamfundet ikke kan bombe sig ud af.

Elefanten lyder og ser ud som en elefant, alligevel benægter du vedblivende og stædigt at det er en elefant, Vibe, det skuffer mig.

Der er ikke fugls føde i den der udlægning, det vi derimod kan konstatere er at våben og materiel fra den serbiske hær blev anvendt til at beskyde civile og foranstalte storstilede massakrer på civilbefolkningen i Bosnien og Hercegovinia, alt dette med Milosovics fulde vidende og velsignelse. Selvfølgelig vidste han det, det vidste vi jo alle sammen. Vi kunne alle på TV se hvordan de lå på højene og skød på alt levende, hvordan de senere skilte mænd og drengebørn ud og ingen vidste derefter hvad der blev af disse. Alligevel vedblev Milisovic og hans militær at støtte med materiel og penge og da forbryderne forlangtes bragt for en ret nægtede man at udlevere dem trods det at alle vidste hvor de var og stadig ved det.

De selv samme som nu benægter, uden det mindste bevis for påstandene, at der skulle have være planer om noget tilsvarende i Kosovo, var heller ikke sen til at benægte at der var tale om etnisk udrensning og massemord på civile i Bosnien. Men istedet for at lære af deres fejltagelser fortsætter de deres ensidige felttog.

Nej hverken sammenligningerne (vi er jo gud være lovet ikke så bidt af nationalistisk sindssyge af at vi starter krige og bevæbner forbryderbander i vores del af verden) eller nogen af de øvrige påstande holder en eneste meter. Der er tale om ensidig serbisk propaganda, og enhver der falder for nogen etnisk gruppes ensidige propaganda i det område af europa har ikke forstået en brik af hvad dette her handler om.

Hej Erik B., Kim Vibe og andre som har fattet hvad der foregår og kæmper her med at skære ud i pap for f.eks. Ristinge.

Tak for jeres anstrengelser, håber jeg kan give en hånd fremover.

Men indtil videre: Kosovo var, er og vil forblive Serbisk.

Ristinge, tag en snak med Bjørn Møller, det kan være det vil åbne dine øjne:

http://www.diis.dk/sw6206.asp

Gør dig selv den tjeneste og ring til ham, for en lektie før du skriver mere vrøvl her.

''Vi kunne alle på TV se hvordan de lå på højene og skød på alt levende, hvordan de senere skilte mænd og drengebørn ud og ingen vidste derefter hvad der blev af disse.''

Det er jo løgn, Ristinge. Det er noget du opfinder. Du burde se mindre TV, gøre en indsats for at retablere kontakten med den virkelige verden.

Tak Rørbye, vi prøver, for Ristinge kan være ganske fornuftig omend en smule stædig.

Ristinge:

Ja, ja, du har set noget i fjernsynet, og din retorik ligner mere og mere en tidligere amerikansk præsidents.Realiteten er, at den bosnisk-serbiske hær var en pjaltemilits, der på ingen måde kan sammenlignes med forbundshæren.

Selvfølgelig fik den noget støtte fra Serbien, men efter Milosevic gik med på Vance/Owen planen i 94 blev grænserne til Serbien lukket med kontrol af FN.

Der kom selvfølglig stadig noget over, men det var ikke en massiv støtte, hvilket Lennarts beskrivelse af forholdene i Krajina på daværende tidspunkt også vidner om.

Og mens serberne var ved at løbe tør for alt, oprustede kroaterne med tysk hjælp, og det muslimske femte korps i Bihac blev udstyret med nye våben og uniformer af USA.

Det var de faktiske begivenheder i 94-95. Milosevic havde uden våbenhjælp ikke noget politisk magtmiddel over Rep Srpska, og kunne derfor hverken forhindre eller igangsætte Srebrenica massakren.

Hvad angår udlevering af krigsforbrydere, så forblev både Karadic og Mladic i Rep Srpska efter krigen, og de er der sandsyligvis endnu, for af årsager, jeg kun kan gisne om, har NATO valgt ikke at anholde dem.

Jeg kender flere der har arbejdet med netop krigsforbryderjagten i Bosnien, og hver gang de var klar til at anholde dem, blev de stoppet oppefra.

Karadic har uhindret kørt rundt i kortege med et følge på halvtreds bevæbnede mænd i den østlige del af Bosnien de sidste ni år, så glem alt om den manglende udlevering.

Intet er, som det ser ud til på Balkan, så når verden styres fra tv-skærmen, er det nemt at blive narret.