Læsetid: 1 min.

Zimbabwe øger sikkerheden

Zimbabwe har skærpet sikkerheden forud for lørdagens valg for at undgå vold. Oppositionen er overbevist om, at Mugabe vil snyde sig til sejr
Robert Mugabe får svært ved at vinde dagens præsidentvalg, hvis valget får lov at forløbe frit og retfærdigt. Men oppositionslederne er overbeviste om, at Mugabe vil forsøge at snyde sig til endnu en valgsejr.

Robert Mugabe får svært ved at vinde dagens præsidentvalg, hvis valget får lov at forløbe frit og retfærdigt. Men oppositionslederne er overbeviste om, at Mugabe vil forsøge at snyde sig til endnu en valgsejr.

Tsvangirayi Mukwazhi

29. marts 2008

Sikkerhedsstyrkerne i Zimbabwe er sat i højeste beredskab, så de kan gribe ind over for eventuelle uroligheder ved valget i dag, oplyste landets politichef i går.

Politichefen tilføjede, at sikkerhedsstyrkerne heller ikke vil tillade, at nogen kandidat erklærer sig som sejrherre, før de officielle resultater foreligger fra valgkommissionen.

Zimbabwes 84-årige præsident, Robert Mugabe, står over for sin vanskeligste udfordring i de foreløbig 28 år, han har siddet tungt på magten. Valget finder sted midt i en yderst alvorlig økonomisk krise, og internationale iagttagere vurderer, at det vil blive svært for Mugabe at bevare præsidentposten, hvis valget ellers forløber frit og retfærdigt.

Mugabes politiske modstandere er imidlertid overbevist om, at han vil forsøge at snyde sig til en valgsejr.

"Han kan kun stjæle valgsejren, han kan ikke vinde den. Uanset hvor meget han skryder, har alle indset, at han er trængt op i en krog," sagde oppositionsleder Morgan Tsvangirai i et interview med Financial Times.

Tsvangirai, der leder Bevægelsen For Demokratisk Forandring (MDC), føler sig sikker på, at han vil vinde præsidentvalget denne gang. Ved det seneste valg - i 2002 - blev oppositionen snydt for valgsejren, da internationale valgobservatører konstaterede omfattende svindel med stemmesedlerne.

Tvivl om sikkerhedschefer

Foruden Tsvangirai stiller også Simba Makoni op ved præsidentvalget. Han er tidligere finansminister under Mugabe, men har brudt med regeringspartiet, ZANU-PF.

Oppositionen er også bekymret for, at Mugabe vil få sikkerhedsstyrkerne til at hjælpe med at foretage valgfusk. Frygten har fået ny næring, efter enkelte sikker-hedschefer har udtalt, at de ikke vil acceptere en sejr til oppositionen.

På gårsdagens pressekonference forsikrede politichef Augustine Chihuri, at sikkerhedsstyrkerne vil gøre deres pligt uden at favorisere den ene side.

Foruden præsidentvalg holdes der samtidig valg til parlamentet og lokalråd i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu