Nyhed
Læsetid: 2 min.

Annan opfordrer til reformer i Kenya

Kenyas nye samlingsregering med præsident Kibaki og premierminister Odinga skal skabe fred i landet
FN-s tidligere generalsekretær Kofi Annan (t.v.) mødtes med Kenyas præsident Mwai Kibaki (i midten) og Kenyas premierminister Raila Odinga (t.h.), da Kenyas nye samlingsregering torsdag blev taget i ed i Nairobi.

FN-s tidligere generalsekretær Kofi Annan (t.v.) mødtes med Kenyas præsident Mwai Kibaki (i midten) og Kenyas premierminister Raila Odinga (t.h.), da Kenyas nye samlingsregering torsdag blev taget i ed i Nairobi.

Khalil Senosi

Udland
19. april 2008

Den nye samlingsregering, som blev dannet for at løse den politiske krise i Kenya, skal ikke stille sig tilfreds med det tværgående samarbejde.

Regeringen skal straks udnytte det nyfundne, men umage sammenhold til at gennemføre tiltrængte økonomiske og sociale reformer.

Det mener FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, som er ghaneser.

"Dette er bare begyndelsen. Koalitionspartnerne bør ikke glemme deres forpligtelse til at tage fat på de langvarige og dybtgående problemer, som har splittet kenyanerne gennem årtier," skriver Annan i et indlæg, der blev bragt i går i flere kenyanske aviser.

Kofi Annan var mægler, da præsident Mwai Kibaki og oppositionslederen Raila Odinga indgik en aftale om magtdeling efter en strid om resultatet af præsidentvalget sidst i december. Den nye samlingsregering blev taget i ed torsdag.

"For at sikre en varig fred er det lige så vigtigt at gøre noget ved fattigdom, ulighed, lige adgang til muligheder og regional ubalance. Hvis folk står over for en uoverstigelig fattigdom, udvikler de en følelse af håbløshed, som for sin del kan føre til vold," advarer Annan.

Han understreger behovet for en jordreform - et emne, som har været yderst politisk følsomt i Kenya siden landets uafhængighed af Storbritannien i 1963.

Forsoning

Torsdag blev Raila Odinga udnævnt til premierminister ved en ceremoni i præsident Kibakis hus. De to havde holdt hemmelige møder for at blive endeligt enige om den kæmpestore samlingsregering, som skal stoppe krisen definitivt.

"Vores folk er nu i gang med forsoning. Vi kan og skal stoppe voldsspiralen," lød det under ceremonien fra Kibaki, som tilhører den etniske gruppe kikuyuerne.

Odinga, som tilhører luoerne, tilføjede, at landet har været i helvede og tilbage igen og aldrig mere må vende tilbage til sådanne tilstande.

De to herrers forskellige etniske tilhørsforhold er ikke uden betydning for den vold, som fulgte efter valget. Underlægningsmusikken til striden mellem de politiske grupperinger var nemlig i høj grad en splid mellem de etniske grupper. Splid om jord, splid om penge og splid om indflydelse, der pludselig slog ud i lys lue og endte med at koste flere end 1.200 mennesker livet.

Derfor har samlingsregeringen også sat sig som mål at få løst de etniske spændinger. Den skal desuden komme med udkastet til en ny forfatning. ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her