Læsetid: 2 min.

Berlusconi udråbt til vinder

Silvio Berlusconi på vej mod atter at blive premierminister i Italien. Centrum-venstre-lederen Walter Veltroni mener på basis af prognoser at have tabt valget
Tal fra valgstedsmålinger siger, at Silvio Berlusconi er på vej mod atter at blive premierminister i Italien. Hans modkandidat, Centrum-venstre-lederen Walter Veltroni, mener på basis af prognoser at have tabt valget.

Tal fra valgstedsmålinger siger, at Silvio Berlusconi er på vej mod atter at blive premierminister i Italien. Hans modkandidat, Centrum-venstre-lederen Walter Veltroni, mener på basis af prognoser at have tabt valget.

ALESSANDRO DI MEO

Udland
15. april 2008

Silvio Berlusconi står til at blive Italiens nye premierminister, efter at centrum-venstre-lederen Walter Veltroni i aften erkendte sit nederlag ved parlamentsvalget.

Veltroni sagde i en erklæring, som blev udsendt direkte i tv, at han havde ringet til Berlusconi, centrum-højre alliancens leder, og lykønsket ham med sejren.

Både den foreløbige optælling af stemmer og flere valgstedsmålinger viser, at Berlusconi fører i begge kamre i parlamentet.

Ifølge en prognose fra Ipsos-instituttet baseret på gennemgåede stemmer får Berlusconis centrum-højre gruppe 46,5 procent af stemmerne ved valget til Deputeretkammeret, mens der er 37,7 procent til centrum-venstres leder, Walter Veltroni.

Forspringet er lige så markant i Senatet. Her har Berlusconi-blokken 47,2 procent mod 38,1 procent til Veltronis lejr. Veltroni er tidligere populær borgmester i Rom.

Flere valgstedsmålinger, som blev bragt kort efter valglokalernes lukning, viste en lignende tendens, om end den var mindre markant.

I Deputeretkammeret er vinderen automatisk sikret et stabilt flertal af parlamentarikere.

Der er dog stadig spænding om resultatet i Senatet, hvor pladserne fordeles regionalt.

Hvis den 71-årige Berlusconi, mediekonge og landets rigeste land alligevel skulle ende uden et klart mandat i Senatet, bliver han ganske vist ny premierminister, men han vil være ude af stand til at gennemføre de nødvendige økonomiske og politiske reformer. Hertil kræves en solid majoritet.

"En sådan regering vil finde det næsten umuligt at vedtage de strukturelle reformer, som Italien har behov for," siger økonomen Susana Garcia fra banken Deutsche Bank til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Italien er den fjerdestørste økonomi i Europa. Landet har haft 61 regeringer siden Anden Verdenskrig.

Kun gradsforskel

Valget blev udskrevet, efter at den hidtidige centrum-venstre regering under ledelse af Romano Prodi måtte kaste tøjlerne efter under to år ved magten, da et lille midterparti i januar trak sig fra rollen som støtteparti.

Berlusconi har lovet at nedskære den offentlige gæld i Italien, sænke skatterne og liberalisere servicesektoren for at puste liv i den italienske økonomi, som har det rigtig skidt.

Selv om Berlusconi er konservativ, og Veltroni oprindelig er kommunist, klagede mange italienske vælgere over, at der var for ringe forskel mellem deres valgprogrammer, og valgkampen var forholdsvis mat.

På det økonomiske område er der gradsforskelle mellem deres løfter. Begge er opmærksomme på, at der skal gang i Italiens økonomiske vækst, som ifølge Den Internationale Valutafond måske ender nede på kun 0,3 procent i år.

"Jeg stemte, men uden nogen begejstring," siger 47-årige Massimo Rossi, en vælger, som tog sig en kop kaffe på en café i Rom.

"Uanset om Veltroni eller Berlusconi vinder, vil det ikke føre til særlige forandringer her i landet," tilføjer han.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vorherre bevares !!!!! KORRUPTIONI IGEN ?????

Peter W. Svendsen

Asterix har igen ret: De er skøre, de romere.

At Berlusconi kan vinde endnu et valg, siger mere om hans politiske modstander, end om ham selv!

Hans politiske modstandere har fire ben og fås med mange forskellige typer betræk i alle farver.

Veltroni har erkendt nederlaget. Mafiosoen, superkaitalisten og fascistapolgeten er tilbage i førersædet. Demokratiwise er det vel efterhånden okay at kalde Italien for en failed nation?

Condoglianze, Italia

Altså hva fan menes der med:
"men han vil være ude af stand til at gennemføre de nødvendige økonomiske og politiske reformer" ?
Jeg troede det var det den siddende centrum-venstre-regering var ude af stand til, sådan som f.eks at omgøre de dele af Berlusconis tidligere lovgivning som blev specielt introdsuceret med henblik på at redde hans eget skind fra korruptions- og mafiaforbindelsesanklager?

NU ser jeg: det her er fra Ritzau/Reuter - konservative nyhedsbureauer med pipeline lige ind på information - uden kritik - det må sku da ku gøres bedre!
Hvilke reformer er der tale om? Mere af samme slags? Flere "nødvendige" neo-liberale love til støtte for storkapital og korruption?
Kære Information - I kan da ikke bare ukritisk tage sådan noget lort til jer og trykke det!

Det er netop generel accept af den slags ukritisk vås i Italien (ja og ligesom i Danmark, USA, osv) som har ledt til berlusconi's magtovertagelse. Der er intet som helst i den her reuter/ritzau artikel som giver den mindste antydning af at berlusconi er en forbryder - i henhold til det her, så er den ene mand lisså god som den anden. Der er næsten ingen forskel. Nej det viste sig jo osse med den tidligere regering - så længe en forbryder ejer hele magtapparatet, så kan han faktisk manipulere offentligheden helt derhen, hvor en alden regering ikke er i stand til at gøre noget der gør en forskel.
Lad os da få lidt kritisk jornalistik eller osse lad være med at putte noget i avisen indtil I kan gøre det ordentligt selv.

Mon ikke det var på tide, at EU greb ind og indførte sanktioner mod Italien? Berlusconi/Bossi er mindst lige så fascistoide, korrupte og racistiske som Haider i Østrig.

Heinrich R. Jørgensen

Per Vadmand,

en sådan handling vil sikker gøre Berlusconi til martyr og folkehelt, og skabe massiv nationalisme og isolationisme i Italien.

Det er vistnok erfaringerne fra dengang Jörg Haider og Østrig fik den moralske pegefinger.

Italienerne må selv få gjort op med Berlusconi, deres politiske kultur og sig selv. Jeg tror bestemt godt de fleste italienere kan se, at det står galt til, og har gjort det i årtier. Vi andre må nøjes med begejstrede tilråb fra sidelinjen mens slaget står.

Jeg vil da også betakke mig for at EU prøver at vippe AFR regimet af pinden - hvis den danske befolkning ikke formår det, så er det nok fordi vi fortjener hvad vi har.

EU´s indgriben

Skal man nu virkeligt i Europa til at gribe ind mod et folks frie, demokratiske valg, ligner det ikke for meget Sovjetunionens mange indgreb, først Ungarn, så Østberlin, så Tjekkoslovakiet, så Polen igennem sidste halvdel af det 20. årh., hver gang folket havde valgt en leder, som Moskva ikke syntes om...

Jeg mener naturligvis ikke, man skal besætte Italien eller noget af den slags, men jeg efterlyser et fælles udtryk for foragt fra omverdenens side for forbryderen Berlusconi. Det kan ikke blot ignoreres, at mafiaen besætter det højeste embede i et af EUs vigtigste lande.

Heinrich R. Jørgensen

Per,

Jeg deler bestemt din frustration og ærgrelse over at Berlusconi IGEN er blevet valgt. Og det er bestemt sympatisk at ville gøre noget...

Jeg kan ikke se, at vi har nogle effektive midler at iværksætte overfor Italien. Uagtet om det er mafian, Berlusconi eller Paven der har overtaget styrepinden til nationen. Ergo er vi desværre nødt til at se på, at Italien i værste fald kører sig selv økonomisk halvt i sænk, før de vågner til dåd.

Så hvad med i stedet at udtrykke sympati med Italien, fremfor foragt? Eller tilmed empati, hvis man er indædt AFR hadere ;-)

Før italienerne begynder at tage sig selv alvorlig, kan jeg ikke rigtigt se hvordan vi andre kan gøre det.