Læsetid: 3 min.

Bush drev gæk med sine efterfølgere

Ved den årlige festbanket for Washingtons journalister, var præsidenten anderledes kåd, end da han for to år siden ved samme arrangement blev udsat for et satirisk karaktermord af komikeren Stephen Colbert
Ved den årlige festbanket for Washingtons journalister, var præsidenten anderledes kåd, end da han for to år siden ved samme arrangement blev udsat for et satirisk karaktermord af komikeren Stephen Colbert
29. april 2008

NEW YORK - For to år siden sad han og smilede akavet, tydeligvis yderst ubehageligt til mode, da satirikeren Stephen Colbert tilintetgjorde hans politiske resultater og embedsførelse, men ved sin sidste middag hos Det Hvide Hus' korrespondenter var det præsident George Bush selv, der lo sidst.

Den årlige galla, hvor Washingtons magtelite hygger sig sammen med pressekorpset og diverse andre top of the pops blev i år præget af positive vibrationer over for den afgående præsident, der også selv kunne opleves på slap linje, da han gav efter for fristelsen til at gøre sig lystig på sine potentielle efterfølgeres bekostning.

De demokratiske kandidater, Hillary Clinton og Barack Obama, der er ved at slides op i langvarig forbitret infight, udleverede præsidenten således med henvisning til deres seneste brølere:

"Hillary Clinton kunne ikke komme herind i dag, fordi snigskytteilden var for kraftig, og senator Obama havde ikke tid, da han skulle i kirke." (Hillary Clinton hævdede for nylig, at hun blev beskudt, da hun ankom til Bosnien under borgerkrigen først i 90'erne, mens Obama for nogle uger siden kom i vanskeligheder som følge af sin forbindelse til en påstået antiamerikansk præst, Jeremiah Wright).

Om den republikanske kandidat, John McCain, en livslang rival til Bush, som heller ikke var til stede bemærkede Bush:

"Han har nok ønsket at lægge mest mulig afstand til mig."

Traditionsrig festbanket

Præsidenten og Det Hvide Hus' pressekorps har hvert år hyldet og drillet hinanden ved denne traditionsrige festbanket, lige siden Calvin Coolidge som den første præsident inviterede i 1924.

I vore dage transmitteres hele sammenkomsten imidlertid live på tv og tiltrækker adskillige berømtheder ud over journalisterne og politikerne. Blandt de indbudte i dag var Salman Rushdie, bloggeren Perez Hilton (som vakte forargelse ved ikke at være iklædt smoking) og Will.i.am, rapperen, som fandt på Yes We Can-videoen, der har gået sin sejrsgang på internettet og styrket støtten til Barack Obama. Hollywood var bl.a. repræsenteret ved Ben Affleck og Pamela Anderson.

"Pamela Anderson og Mitt Romney i samme lokale!", udbrød Bush med påtaget forbavselse.

"Jamen, er det ikke et tegn på, at dommedag er nær?"

De over 2.000 gæster, som havde held til at mase sig ind i Washington Hiltons store festsal, blev trakteret med berberi-krydret Petite filet, tunesisk svitset laks, hvortil blev serveret forårssalat og chokolademousse - det hele skyllet ned med en Blackstone merlot.

Bush erkendte, at han "følte en smule vemod" over, at dette var hans sidste af disse middage, i al fald i rollen som præsident, og han endte med at dirigere Det Amerikanske Flådeorkester igennem et potpourri af patriotiske marcher.

Der var et langt spring fra denne gemytlige atmosfære til den pinagtige tavshed, hvormed Colberts ædende onde grillning af præsidenten blev modtaget for to år siden, som blev en internetsensation og gjorde komikeren til nationens fremmeste politiske satiriker.

Forklædt som en opblæst højrefløjs-talkshowvært overøste Colbert præsidenten med falske lovprisninger ("Jeg er enig i, at den regering regererer bedst, som regererer mindst, og at vi at dømme efter denne standard har indsat en formidabel god regering i Irak").

Colbert angreb også pressekorpset for at have forsømt at drage Bush til ansvar ("skattelettelser, masseødelæggelsesvåben, global opvarmning - - vi amerikanere ville ikke vide noget om det, og I var så elskværdige ikke at gøre forsøg på at rede disse tråde ud for os).

Mere fritid

Aftenens komiker, den skotsk fødte komiker Craig Ferguson, der tillige er vært for CBS's The Late Late Show, fremkaldte heller ikke mere end let kluklatter. Han indrømmede også at være nervøs, fordi så mange komikere igennem tiden er faldet igennem med et brag ved denne begivenhed.

"Det gør mig bare til endnu en udlænding, der tager de job, amerikanerne ikke selv vil have," sagde han.

Ferguson, som blev amerikansk statsborger, skosede også Bush for dennes tilbøjelighed for at tilbringe lange pauser fra præsidentjobbet på sin ranch i Texas og funderede over, hvad denne ville tage sig til, når han havde forladt Det Hvide Hus.

"Måske skulle De se Dem om efter et job med større fritidsmuligheder," sagde han.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer