Læsetid: 2 min.

Diplomatiske forsikringer kan beskytte mod tortur

Ifølge Amnesty er diplomatiske forsikringer fuldstændig upålidelige, men menneskerettig-hedsekspert åbner en dør på klem
Udland
22. april 2008

De to terrormistænkte irakere, der er blevet udvist af Danmark, kan ikke sendes hjem på grund af risikoen for tortur i Irak. Derfor har de fået tålt ophold i Danmark, men de udgør ifølge justitsminister Lene Espersen stadig en sikkerhedstrussel. Et ekspertudvalg er derfor i gang med at undersøge muligheden for at udstede diplomatiske forsikringer, hvor modtagerlandet garanterer, at den udviste ikke vil blive torteret, hvis han vender tilbage. Både FN's Menneskerettighedskommissær og FN's ansvarlige for at overholde FN's torturkonvention har taget skarp afstand fra de diplomatiske forsikringer. Og Amnesty International mener heller ikke, man kan stole på dem:

"Diplomatiske forsikringer er ikke det papir værd, de er skrevet på," slår presseansvarlig i Amnesty International Ole Hoff-Lund fast.

Kan være brugbare

Seniorforsker og ekspert i asyl- og menneskeret Kim U. Kjær ved Institut for Menneskerettigheder mener ikke, at man uden videre kan stemple diplomatiske forsikringer som uanvendelige.

"Man skal selvfølgelig udvise utrolig stor forsigtighed, men man kan ikke helt generelt afvise troværdigheden af diplomatiske forsikringer fra torturstater. Man er nødt til at tage stilling i den enkelte sag," siger Kim U. Kjær, der med støtte i bl.a. udtalelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol opregner tre forhold som de danske myndigheder bør tage stilling til, før man udviser terrormistænkte til deres hjemlande.

"Hvis landet er kendt som en torturstat i den 'tunge' ende, og personen, som man vil sende tilbage, må antages at udgøre en trussel mod sit eget land, og der ikke findes en troværdig og uafhængig overvågningsinstitution, så bør man bestemt ikke tillægge en selv nok så fornem diplomatisk forsikring nogen betydning," siger Kim U. Kjær og fortsætter.

"Selvom personen ikke udgør en trussel mod hjemlandet, skal man også tage højde for, at hjemlandets myndigheder måske alligevel vil statuere et eksempel, og straffe den terrormistænkte for at markere over for landets egne statsborgere, at man ikke tolererer, at de udøver terrorrelateret virksomhed i andre lande," siger Kim U. Kjær, der understreger vigtigheden af, at nævnet, der skal afgøre sagerne i Danmark beskyttes mod politisk pression.

"Som sagt skal man være yderst forsigtig," siger Kim U. Kjær.

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her