Læsetid: 2 min.

EU-debat igen skudt til hjørne

Vedtagelsen af Lissabon-traktaten burde have åbnet for en debat om EU-forbeholdene. Men sådan kommer det ikke til at gå, vurderer ekspert
Udland
25. april 2008

I går vedtog Folketinget den Lissab0n-traktat, der fra næste år skal gøre samarbejdet mellem de 27 lande i EU mere effektivt.

Så skulle man tro, at politikerne langt om længe var klar til at diskutere de kommende folkeafstemninger om afskaffelse af de fire danske EU-forbehold. Men det er de ikke, vurderer EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet. Nu skal danskerne nemlig vente på den rapport, som Folketinget har bestilt fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om konsekvenserne af de danske forbehold. Den er færdig i slutningen af juni.

"Det er et klart forsøg på at inddæmme en debat fra politikerens side, når de siger, at man ikke kan diskutere noget, før der ligger en rapport. Hvis man lod debatten køre i månedsvis, ville man ikke kunne kontrollere, hvilke kaniner, der kom op af hatten fra diverse EU-skeptikere. Man prøver altså at sætte sig på debatten og kontrollere den," siger hun.

Ifølge Marlene Wind skal man frem til efteråret, før politikerne vil diskutere EU igen.

"DIIS-rapporten udkommer jo samtidig med, at sommerferien starter. Så vi skal nok helt hen til slutningen af august, før vi kan regne med en udmelding fra statsministeren," siger hun.

SF'ere brød partilinien

Her kan man ifølge Marlene Wind så forvente en kort og intens debat op til den afstemning om rets- og forsvarsforbeholdene, som hun regner med kommer til efteråret. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har nemlig gode grunde til at få afskaffet et eller flere forbehold, hvis han vil øge sine muligheder for at få en af de topposter i EU og NATO, der skal besættes inden årets udgang.

Traktaten blev som forventet vedtaget af et stort flertal i Folketinget: Ud over regeringen stemte Socialdemokraterne, de radikale og Ny Alliance for, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte nej.

De fleste SF'ere stemte også ja, men fire ud af folketingsgruppens 23 medlemmer er modstandere af traktaten. Det drejer sig om Pernille Frahm, Eigil Andersen, Jonas Dahl og Kristen Touborg. At der er slinger i partilinien hos folkesocialisterne undrer ikke Marlene Wind.

"De medlemmer af SF's folketingsgruppe, der har stemt nej, blev nødt til det, fordi det er den vigtigste grund til, at de er blevet valgt ind i Folketinget," siger hun.

Marlene Wind mener dog ikke, at modstanden internt i SF vil have den store betydning for SF-toppens mulighed for at holde sammen på partiet, når det efter alt at dømme vil anbefale at afskaffe hovedparten af forsvars- og retsforbeholdene.

"EU-skeptikerne i SF er en uddøende race, gamle travere uden den store status eller autoritet i partiet," siger hun.

Resten af EU's medlemmer er også i gang med at ratificere Lissabon-traktaten. Irland er det eneste land, der har besluttet at sende traktaten til folkeafstemning. Den finder sted 12. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her