Læsetid: 4 min.

Forår for demokrati i Nepal

Efter 10 års konflikt gennemførte Nepal i går et i store træk fredeligt valg, og det gør iagttagere optimistiske. Politiske mord og spredte uroligheder skæmmede dog valgdagen
En nepalesisk kvinde afgiver sin stemme ved valget i går.

En nepalesisk kvinde afgiver sin stemme ved valget i går.

Udland
11. april 2008

"Da den første vælger kastede sin stemme, brød folk spontant ud i klapsalver. Der var en utrolig glæde og stolthed over, at valget fandt sted på en værdig måde. Alle har ventet på det her valg," fortæller lederen af EU's observatørkorps i Nepal, Thomas Boserup, efter et møde i går aftes med de nationale valgobservatører.

"Efter en hård og voldelig valgkamp var valgåbningen meget højtidelig og følelsesladet. Vælgerne er kommet i hobetal," fortæller han efter en dag ved valgstederne.

Gårsdagens valg er en milepæl i fredsprocessen og Nepals vej mod demokrati, og ved redaktionens slutning tydede de første rapporter på en valgdeltagelse mellem 60 og 70 procent.

Der var dog enkelte skår i glæden: tre valgsteder måtte lukke på grund af uroligheder, og mindst én meldes dræbt - ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes Nepal-kontor er der dog flere dræbte.

Spørgsmålet er nu, hvor stort det demokratiske potentiale er i et land uden demokratisk tradition og med stor afstand mellem magtens centrum i Kathmandu og det fattige flertal på landet. Mellemfolkeligt Samvirkes informationsmedarbejder i Nepal, Anne Mette Nordfalk, har også været til det første valg i landet i ni år. Hun håber, at alle de store partier - Nepali Congress (NC), Kommunisterne CPN-UML og klassens sorte får, maoisterne CPN-M - bliver lige skuffede, så de ikke kan sige, at de klart har vundet over andre.

Succes for fredsproces

"Det er et grundslovsvalg, så der er ikke nogen, der skal vinde. Men man frygter stadig, at maoisterne vil påstå, at valget ikke er fair, at de er blevet snydt og derfor ikke kan anerkende det, hvis de får få stemmer. Men nu er det gået rimelig frit og retfærdigt, så deres mulighed for at sige det er mindre end ved valgets start," siger Anne Mette Nordfalk. Men hun understeger samtidig, at stemningen hurtigt kan vende, da der er meget på spil for partierne:

"Der har været skyderier ved nogle valgsteder, og et par stykker er blevet dræbt, men det er alle de tre store partier, der står bag urolighederne," siger Anne Mette Nordfalk.

"Op til valget har maoisterne været værst, men alle parters kadrer har været i kampe med hinanden. "

Nepalekspert Tim Whyte, som har erfaring fra mange års hjælpearbejde i Nepal, ligeledes for Mellemfolkeligt Samvirke, betragter det som overordentligt flot, at landet har gennemført valget.

"Det er en succes for fredsprocessen og demokratiet i Nepal. Efter de sidste 10 års borgerkrig har befolkningen slet ikke været hørt," siger Tim Whyte og pointerer, at valget er en del af en større proces. Han mener, at valget ikke vil afslutte konflikten i landet, men at man skaber et politisk system, der inddrager fattige og marginaliserede grupper, der ikke tidligere har haft mulighed for at komme med.

"Men der er lang vej endnu til et demokrati, selvom der er sket store forandringer i landet. Først er den helt store udfordring, om de tre store partier accepterer valgresultatet. Det er der indikationer på, de vil - men det kommer selvfølgelig an på, hvordan det ser ud," siger Whyte.

Og selvom Mellemfolkeligt Samvirkes Anne Mette Nordfalk har oplevet uregelmæssigheder rundt om i landet, så er der ud af knap 10.000 stemmesteder kun rapporter om 15 steder, hvor man har været nødt til at udsætte valget, forklarer hun:

"I et land som Nepal er det ret godt gået. Der er forholdsvis meget partivold i kampen om magten. Det er svært for de spirende demokrater at se, at en grundlovsgivende forsamling ikke kun handler om 'mig og mit parti'," siger hun.

Håb om samarbejde

Derfor er det ifølge Tim Whyte vigtigt, at der bliver skabt et grundlag, hvor de største partier er med, og hvor de kan nå til enighed, da de repræsenterer en bred del af befolkningen:

"Også hvis de gamle partier kommer til at stå dårligt, er der ikke tvivl om, at de vil så tvivl om valgresultatet," siger Tim Whyte. Han vurderer, at det bliver en besværlig proces at skrive en grundlov på to år med alle de forhåbninger og forskellige retninger, der ligger hos det nepalesiske folk.

"Det er afgørende, at mandatfordelingen gør det muligt at lave et kompromis. Specielt maoisterne, der greb til våben og begyndte folkets krig mod regeringen, har lejre med soldater rundt omkring i landet. Der er et bagland, der skal kunne se, at det, de har ofret i 10 års krig, har været det værd," siger Tim Whyte.

Selvom valget ifølge Thomas Boserup forløb langtbedre end forventet, og han ikke tøver med at kalde det historisk, så er der stadig kæmpe udfordringer på vejen mod demokrati.

"Forhåbningen er, at overgangsregeringen og det brede samarbejde kan fortsætte i den grundlovsgivende forsamling," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Endnu en gang glædes jeg over menneskers vijle og evne til forandring, er stærkere end korrupte magthavers socio-økonomiske vold imod.

Det viser for mig, at selvom folket bliver holdt i analfabetisk trældom, og er fraholdt at få indflydelse i samfundet, så lever håbet om en bedre fremtid i deres hjerter.....

mere kærlighed i medierne nu!!!!!