Læsetid: 3 min.

Israels dybt besværlige venner

Den israelske regering er kommet under svært pres for at lægge afstand til de kristne zionister efter kontroversielt pilgrimsbesøg fra USA
10. april 2008

TEL AVIV - Den amerikanske evangeliske tv-præst John Hagee har vakt voldsom debat i Israel, efter at han under sit besøg i landet har sagt, at Israel under ingen omstændigheder bør acceptere et territorialt kompromis med palæstinenserne i forbindelse med en fredsaftale.

"At overgive dele af Jerusalem eller hele byen til palæstinenserne vil svare til at overgive den til Taleban," sagde den indflydelsesrige præst fra Texas ved et stormøde til støtte for Jerusalem, hvor også lederen af det israelske Likud-parti, Benjamin Netanyahu, talte til forsamlingen.

Udtalelsen har ført til skarp kritik fra rabbineren Eric H. Yoffie, der står i spidsen for den liberale Reformbevægelse, som i USA er en af de største og mest indflydelsesrige sammenslutninger af jødiske menigheder.

"Vi kan ikke samarbejde med de kristne zionister," siger Yoffies og understreger, at det ikke er den ubetingede økonomiske støtte fra de kristne zionister, han har noget imod, men at støtten går til visse dele af den højrefløj, som et flertal af den israelske befolkning ikke kan identificere sig med.

Gør mere skade end gavn

John Hagee, som står i spidsen for den fundamentalistiske bevægelse Forenede Kristne for Israel, er i Jerusalem sammen med en gruppe på næsten 1.000 pilgrimme, og som ved sine tidligere besøg i landet har han seks mio. dollar med, som skal gå til forskellige formål i Israel. Det er i sig selv med til at skabe stor opmærksomhed om forbindelsen.

"Det er en støtte, som skader mere end den gavner," hedder det fra Meirav Seger, talskvinde for Reformbevægelsens hovedkvarter i Jerusalem.

Hun håber, at også det officielle Israel vil tage afstand fra John Hagees synspunkter, nu da der for alvor er gået hul på debatten om Israels forhold til USA's kristne zionister, som hun beskriver som "dybt besværlige venner".

"Det vil være forkert at tale om et egentlig venskab," vurderer Roni Bart, der er ekspert i amerikansk-israelske relationer ved Institut for Nationale Sikkerhedsstudier på Tel Avivs Universitet.

"De kristne zionister beskriver sig selv som venner af Israel, men det går ikke nødvendigvis den modsatte vej. Ingen israelsk leder har nogensinde taget officielt imod disse mennesker. Det er noget, som foregår på højrefløjen, fra Netanyahu og udefter."

Men Roni Bart påpeger samtidig, at ingen israelsk leder har gjort noget særligt for at lægge afstand til disse grupper, hvis synspunkter omfatter stærk modstand mod abort og stærkt anti-islamiske holdninger.

"De står for nogle ting, som ikke stemmer overens med Israels demokratiske principper. Men det er tydeligt, at skiftende israelske ledere har ladet forholdet passere uden selv at foretage sig noget aktivt, fordi disse tvivlsomme venner ved flere lejligheder har vist sig nyttige," siger han.

'En fredens mand'

Roni Bart nævner som eksempel en episode fra foråret 2002, da den palæstinensiske Al Aqsa-intifada var på sit højeste. Som reaktion på at en palæstinensisk selvmordsbomber detonerede sig selv under det jødiske påskemåltid på Park Hotel i Netanya, iværksatte den israelske regering en storstilet militær operation, der udviklede sig dramatisk navnlig i flygtningelejren ved Jenin på Vestbredden. USA's præsident, George W. Bush, krævede til at begynde med aktionen standset og en øjeblikkelig israelsk tilbagetrækning.

Men ifølge Roni Bart gik der ikke mere end knap to døgn, før de kristne zionist-grupper gennem en storstilet lobbyvirksomhed i Washington havde udvirket, at præsidenten nu kaldte Israels daværende ministerpræsident for "en fredens mand", mens de militære operationer i Jenin kunne fortsætte uden at møde yderligere amerikansk modstand.

Nu ser det ud til, at Israelstår foran et opgør med de kristne zionister.

"Pastor Hagee har senest sagt, at hvis Israel vælger at trække sig ud af de besatte områder, vil han ikke blande sig i det, men så vil han også foretrække at lægge sine penge et andet sted," siger Reformbevægelsens talskvinde, Meirav Seger. "Det er et uacceptabelt forsøg på at søge at påvirke udviklingen alligevel, og det vil Israel være nødt til at tage stilling til nu."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu