Læsetid: 2 min.

Karzai overlever attentatforsøg

Taleban forsøgte at dræbe Afghanistans præsident under militærparade i Kabul i går. To tilskuere og tre militsfolk meldes dræbt
span class="photo-credit">Foto:

span class="photo-credit">Foto:

Musadeq Sadeq

28. april 2008

Taleban-militsen prøvede i går at dræbe Afghanistans præsident, Hamid Karzai, i hovedstaden Kabul under en militærparade.

Det lykkedes for Karzai, flere andre ministre og også udenlandske diplomater, herunder Danmarks ambassadør, at undgå de skudsalver og raketter, der blev affyret af Talibans militsfolk.

Men ifølge det franske nyhedsbureau AFP blev to personer dræbt og 12 såret af Talebans angreb. Blandt de sårede skal være to parlamentsmedlemmer. En af de dræbte er en dreng på 10 år.

En talsmand for Taleban siger, at Taleban foretog angrebet, og at tre militsfolk blev dræbt, mens det lykkedes tre andre at slippe væk.

Paraden i Kabul markerede 16-årsdagen for afslutningen af den sovjetiske invasion. Også Danmarks ambassadør i Kabul, Franz-Michael Skjold Mellbin, og ambassadens forsvarsattaché, Arne Hansen, overværede fra en tribune paraden, da det pludselig brød løs.

"Først troede vi, at der var tale om en opfølgning på kanonsalutten, men så lød der pludselig maskingeværsalver," fortæller ambassadøren til Politiken.dk.

Han tilføjer, at de to danskere og flere andre diplomater derefter kravlede i dækning bag tribunerne og så løb væk fra området.

Senere talte Karzai på nationalt tv.

"I dag forsøgte fjender af Afghanistans sikkerhed og fremskridt at forstyrre ceremonien og skabe uorden og terror. Heldigvis omringede Afghanistans militærstyrker dem hurtigt og anholdt flere mistænkte," sagde præsidenten.

Fornyet styrke

Taleban-talsmand Zabihullah Mujahid sagde til det britiske nyhedsbureau Reuters, at angrebet modbeviser den afghanske regerings og NATO's vurderinger af, at Talebans oprør er svækket.

"Afghanistans og NATO's myndigheder har i år gentagne gange sagt, at Taleban er på randen af udslettelse. Nu er det bevist for dem, at Taleban ikke alene har evnen til at operere i provinserne, men også i Kabul. Karzai og hans regering kan ikke være sikker for Talebans angreb," sagde han.

Karzai har overlevet adskillige attentatforsøg, siden han kom til magten efter det amerikanske angreb på Afghanistan i 2001, der førte til afsættelsen af Taleban-styret.

Men Taleban har samlet kræfter og indledte et oprør for omkring to år siden og kæmper nu dagligt med afghanske og udenlandske styrker i overvejende den sydlige og østlige del af landet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Soldater bliver spurt af tv-hold : inden i blev soldater her i Kabul, hvad lavede i så, soldaterne svarer: vi var med i taleban.
Det samme ser man i Iraq, modstanderne mod indtrængerne bliver betalt og bevæbnes af os. I Iraq har vi bevæbnet 58.000 baat-socialister, og betaler dem 300 dollar i måneden. Skal Danmark være med til at finansere og bevæbne sine modstandere, og skal vores soldater dø for at vi kan spille doppeltspil.
Sporene fra Japan og Tyskland skræmmer åbenbart ikke, 6 år efter Japans og Tysklands besættelse havde krigsforbryderne deres stillinger igen.

Hvormange penge er brugt til den saakaldte soldater og politi i den vest-st/ottet marionet regime i Kabul. Nu har alle danskere og skatydre nok set , hvordan de soldater flygtede fra kun 4 Taliban-krigere. ISAF , NATO og amerikanske soldater gemte sig i huller. Naar NATO og USA og Danmark ikke kan stye en cermoni-fest, saa hvordan de sikre sikkerheden i hele Afghanistan og hvordan de bekaemper Taliban og andre modstandsfolk.?
Derfor er der vigtigt at vesten som ex. sovjet traekke sig ud af Afghansitan.

Taslim bor nu i Kabul-Afghanistan

Det må være skæbnens ironi at attentatforsøget fandt sted under en ceremoni, hvor man fejrede årsdagen for afslutningen for Sovjetunionens besættelse af Afghanistan.

Hamid Karzai er jo som bekendt indsat som USA's marionet i Afghanistan præcis på samme måde som tidligere ledere blev indsat af Sovjetunionen.

Det mislykkede attentatforsøg (de fik kun ram på deres egne landsmænd) synes at være udtryk for en ændret strategi, efter at Taleban indkasserede en syngende øretæve i Waziristan, hvor de den sidste måneds tid har haft succes med at angribe forsyningskonvojer, men hvor amerikanerne, med Pakistans hjælp, scorede et regulært kup for nylig, da de fik købt een af Talebans 'støtter' i stammeområdet og med hans hjælp fik arresteret 40-50 krigere inklusive en del af, hvad der går for højtstående officerer hos en røverbande.

Både attentatet og amerikanernes succes kan ses som udtryk for et faseskift i krigen: Taleban har efterhånden lært at det er selvmord at angribe NATO-styrker, og går efter bløde mål i stedet, mens USA har lært at gode efterretninger er bedre end tæppebombninger.

"Taslim bor nu i Kabul-Afghanistan", hvilket nok er den mest formildende faktor ved ham, hvis det ellers passer og han ville blive der.

Til danskere
har I set, hvorvidt USA og NATO pg krigsminsister GADE siger sandheden eller l/ojn?
Hvad laver ISAF og NATO. De kan en gang holde sikkerheden i KABUL, saa hvordan er sitauationen i andre dele af landet, hvor der er under USA NATO "kontrol"? Er der ikke en god ide at vesten traekker sig tilbage fra Afghanistan og lade afghnaere at fajre baade ex. sovjet og kommende ex.NATO nederlag i Afghanistan.

Situationen i Kabul og flere omraader i Afghanistan er ud af NATO , USA kontrol og nu flere omraader falder til modstandsfolks haender. Flere regringens tropper og politie folk tilslutter sig modstandsfolk og flere parlamnetmedlemmer kraever vestens tilbagetraekning. NATO og USA tropper er flygtet fra flere omraader sammen danske soldater i Kandahar og Helmand til de naermeste Lufthavn. flere ambassader er lukket i kabul og deres personale er flygtet i de bunkere i Kabul militaere lufthavn. Det ser ud til at de planlaegger en hurtigt flygt fra Afghanistan.
Nu er der kaemp i flere omraader mod NATO og USA tropper i Kabul. Det er rygter om at et folkeligt opstand mod fremmed tropper paa vej. Afghanere haaber paa et frit land , et land uden vestlige besaettelses magt.

Bemærk, at "Taslim" altid omhyggeligt undgår at kommentere eller tage stilling til Talebans notoriske overgreb og nedslagtninger af kvinder, der ikke deler deres religiøse psykopati.

Og nej, Taslim, jeg siger ikke ermed, at muslimer er psykopater, men at talebanerne er en flok morderiske, bindegale kvindehadere, burde selv du kunne se.

Per Vadmand:

"Bemærk, at "Taslim" altid omhyggeligt undgår at kommentere eller tage stilling til Talebans notoriske overgreb og nedslagtninger af kvinder, der ikke deler deres religiøse psykopati."

Bemærk at Per Vadmand altid omhyggeligt undgår at kommentere eller tage stilling til Socialdemokratiets notoriske fremmedfjendske udmeldinger og kopiering af regeringens værdikamo og udlændinge.

Så Per vadmand, det er rimelig svært at tage dine indlæg mod racisme og fremmedhad alvorligt, når du samtidig ignorerer de enorme problemer der er i dit eget parti...

Hold dog nu kæft med det vrøvl, Per Thomsen. Skulle jeg ikke kunne tage afstand fra Talebans kvindemishandlinger, fordi visse socialdemokrater har nogle åndssvage holdninger (som jeg ofte nok har taget afstand fra)?

Du er sgu for langt ude - jeg vil omskrive dit motto "Velkommen til kolonihavehuset" til "velkommen til kattebakken."

Per Vadmand:

"Hold dog nu kæft med det vrøvl, Per Thomsen. Skulle jeg ikke kunne tage afstand fra Talebans kvindemishandlinger, fordi visse socialdemokrater har nogle åndssvage holdninger (som jeg ofte nok har taget afstand fra)?"

Ofte nok???

Per Vadmand

Hvad er "ofte nok", Per Thomsen? Har du en skala? Skal jeg fx tage afstand fra Thornings udlændingepolitik nøjagtigt lige så mange gange, som jeg kritiserer Talebans kvindemord? Eller må jeg gerne kritisere Taleban to gange for hver omgang Thorningkritik? Eller foretrækker du, at jeg venter med at tage afstand fra Talebans voldelige og morderiske svinerier, til Thorning begynder at tale pænt om Hizb-ut-Tahrir? Og hvordan er reglerne for at kritisere Camre og Krarup? Din "argumentation" minder uhyggeligt om dengang, Erhard Jakobsen & co. sad og målte omhyggeligt op, om DR nu også huskede at kritisere Sovjets fangelejre mindst dobbelt så meget, som man kritiserede Vietnamkrigen.

Det er svært for os andre at leve op til din høje etiske standard, så du må give os lidt vejledning.

Per Thomsen

Per Vadmand:

Hvad er "ofte nok", Per Thomsen? Har du en skala? Skal jeg fx tage afstand fra Thornings udlændingepolitik nøjagtigt lige så mange gange, som jeg kritiserer Talebans kvindemord?

Per Vadmand, dette er en opsang.

Eftersom du både er Socialdemokrat og befinder dig i Danmark synes jeg sådan set, at Helle Thorning Schmidts, Henrik Sass Larsens og alle de andre båtnakkers udlændingepolitik for dig burde være en meget meget væsentlig problemstilling.

I øjeblikket synes den interne kritik af Socialdemokraternes og SFs knæfald for Dansk Folkeparti og regeringens værdikamp at være ikke eksisterende. Det må i meget høj grad være fordi typer som dig i den grad sover i timen, og forsømmer at leve op til jeres ansvar!!!

Du er som person jo en utrolig god illustration af denne problemstilling. Du sender dagligt en byge af indlæg hvor du kommer med din uforgribelige mening om alt mellem himmel og jord, men det er desværre YDERST SJÆLDENT at du kan tage dig sammen til at forholde dig til en problemstilling som burde være en hjertesag og en mærkesag for dig, nemlig at dit parti er ramt af råd og svamp.

Så Per Vadmand, fat din hat, din stok og dine cykelklemmer, og se så at komme i gang!

4 Taliban Mod 45.000 velrustet NATO-USA tropper og 60.000 afghanske marionet soldater og 45.000 politie og masser af efterretningsfolk.

Hvis man havde laest i en hostorie bog at 4 bevaebnet maend mod alt 150.000 andre, saa har naeppe tror paa det, Men det er sandt. og det er sket i Afghansiatns hovedstad- Kabul den 27 april 2008, hvor over 150.000 verdens veludrustet tropper valgt at flygte fra kun 4 bevaebnet TALIBANNNN!
Hvis der er fx. 10.000 TALIBANNNN i Afghanistan, saa er de nok for 750.000 udlandske soldater og deres marionet soldater.
Er det ikke sandt . og har jeg ikke ret venner?
Send fandme flere soldater og flymaskiner til Afghanistan!

Det er rystende at 4 personer mod 150.000 personer.
Hvad gør de 4 Talibaner stærkere end de udlændske og afghanske soldater? hvorfor har de valgt at flygte, ikke kun soldater, alle parlament, regeringsfolk, vestlige deplomater og presindent. Kan de forsvar afghanere, nej. Alle penge er spillt og så skal man begynde at træne nye soldater og politie?. Hvor mange år mere skal vesten blive i Afghanistan? 2 , 4, 6, 8, 10 eller hvad.

4 Taliban mod 150.000 verdens velrustet tropper!
Det er ikke en Holywoods film. Det er realiteten i Afghanistan. Det er ............

Allah har lovet at man med en lille troående gruppe kan vende over en stor army. Er der ikke det vi har set den 27 April 2008 i Afghansitan- Kabul?
4 mod 150.000

Per Vadmand

Per Thomsen, hvor mange pigeskoler er det lige, Helle Thorning har sprængt i luften? Kunne det mon tænkes, at jeg i en diskussionstråd, der handler om Afghanistan, finder Taleban mere relevant end danske socialdemokrater?

Kender du ordet proportionssans?

En millard rasende muslimer formåede under muhammedkrisen ikke at slå een eneste dansker ihjel, de trampede bare hinanden til døde. Danmark-Islam: 150-0, alle mål selvmål. Jeg skammer mig på min lands vegne over at vi har sådan nogle svage og inkompetente fjender.

Daoud, hvor mange vesterlændinge var det nu, de Fantastiske Fire formåede at slå ihjel? Nul?

Eller skyldes din barnlige begejstring at det lykkedes at gennemføre et angreb som ikke kostede mere end tre selvmål? Inklusive en lille pige?

Safa Daoud, Taslim og Samaba damaba er fremragende eksempler på hvorfor stort set alle islamiske nationer er fattige, underudviklede og både kulturelle og videnskabelige mudderhuller.

Det er da tydeligvis en gevinst for Europa at vi har fået denne samling uvidende, fanatiske og indavlede repræsentanter for pædofiliismen, islam, hertil. I sandhed kulturberigende!

Per Thomsen

Politiken kan i dag oplyse at 18 amerikanske krigsveteraner begår selvmord hver dag. Der er en til vished grænsende sandsynlighed for, at et stort antal af de danske soldater, der gør tjeneste i Irak og Afghanistan vil ende med at blive lige så ødelagte og traumatiserede, som deres amerikanske kollegaer. De deltager jo i de samme krige unde rnoget nær de samme betingelser, så hvorfor skulle det gå dem bedre?

Problemets omfang vil dog først for alvor blive synligt om nogle år, når mange af de politikere der har ansvaret for den danske deltagelse i de forskellige krige er gået på pension eller ikke længere er politisk aktive.

Derfor vil der sandsynligvis aldrig blive placeret noget ansvar for, at et meget stort antal unge danske mænd i øjeblikket er i færd med at pådrage sig alvorlige psykiske skader, som vil invalidere dem for resten af deres liv…

Tja Vadmand, jeg kan da godt forstå at du har svært ved at erkende, at den indvandring du så naivt og uigennemtænkt har støttet og opfordret til igennem årene, har bragt tusindvis af "kulturberigere" såsom Safa Daoud, Taslim og Samaba damaba til landet.
Selverkendelse har jo trods alt aldrig været venstrefløjens store styrke.

Begynder din utopiske multikulti-fantasi at smage mere og mere bittert?

Per Vadmand

Ikke så bittert som min naive tro på, at folk, der skriver i disse spalter, er i stand til at læse indenad.

Men du og "otto bismarck", "Janus" og alle de andre anonyme højrekamphunde skal faktisk have tak, fordi I dagligt minder mig om, at jeg tror for godt om mine medmennesker og især overvurderer deres intelligens.

Og prøv så for pokker alt lægge navn til jeres skriverier! Det er slet ikke farligt.

Jeg kan berolige dig med, Vadmand, at der ingen som helst fare er for at din eller andre multikulti-ekstremisters intelligens bliver overvurderet!

I er nemlig nøjagtigt så uvidende og ude af stand til at erkende fejl og tage konsekvenserne af dem, som man kunne forvente...

Per Vadmand

Og dit svar var nøjagtigt, hvad man kunne forvente.

Måske skulle du - hvis det ikke overstiger sine sproglige evner - prøve at forklare, hvad en "multikulti-ekstremist" er (og helst med navn under, tak).

Så skal jeg til gengæld forklare dig, hvad en højreekstremist er. Du kan bare gå ind på hjemmesiden www.patriot.dk - dér vil du finde beslægtede ånder.

En multikulti-ekstremist er en der, nøjagtigt som dig selv Vadmand, for alt i verden ønsker at omdanne de europæiske lande til multi-alting, fordi et sådant samfund ser godt ud på papiret og giver dig aflad i forhold til den skam og evindelige dårlige samvittighed du føler over den forgangne vestlige kolonialisme og nuværende økonomiske og kulturelle overlegenhed.
Ulemperne søges fejet under gulvtæppet, fordi der bare ikke MÅ være ulemper ved jeres utopiske eksperiment, lige som der for 40 år siden ikke MÅTTE være ulemper ved kommunismen.
Sådanne ulemper ville jo være uomtvistelige beviser for, at hele dit grundlæggende menneskesyn er forfejlet og har ført store problemer med sig.

Er den forklaring ikke tilstrækkelig, kan du jo indbyde Tøger Seidenfaden til middag, du vil uden tvivl kunne genkende dig selv på stort set alle måder.

Jeg håber mine ydmyge sproglige evner ikke generer den store forfatter alt for meget, i så fald undskylder jeg på forhånd!

Per Vadmand

Jeg tænkte det nok: En sludder for en sladder.

Jeg skal forsøge fremover at undlade at kommentere dine indlæg og forventer, at du gør det samme.

Du spilder min tid.

Den sædvanlige og forventelige reaktion fra en debatmæssig undermåler; "Du spilder min tid."
Utallige er de debattører, hvis indlæg du har svoret aldrig at kommentere igen, hvilket som regel kun holder nogle få dage, så er du i gang igen.

Den normale reaktion når Vadmand føler sig uddebatteret, plejer ellers at være i stil med "jeg gider ikke debattere mere, for det er på bodega-niveau".
Som et ivrigt barn vil Vadmand hjertens gerne debatere om alt imellem himmel og jord, så han kan få sin daglige dosis opmærksomhed, men ofte vælger han kort efter at sige "jeg gider ikke lege mere, det er ikke sjovt mere", nærmest som et fornærmet lille barn.

Tillykke med at du har formået at fastholde grebet om dit indre barn i så høj en alder, Vadmand, men hvorfor faen skal det gå ud over os andre?
Jeg havde aldrig troet jeg skulle sige flg til en mand midt i 60'erne, men: Bliv dog voksen.

4 frihedskaemper mod 150.000 invasion tropper.
I kan se hvor h/ojt moral har de vestlige tropper og deres marionetter.

4 mod 150.000 ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Det er mit smukt land , AFGHANISTAN
Det mit kaerste land, AFGHANISTAN
Der mit liv AFGHANISTAN
Der er supermagternes gravsted, AFGHANISTAN
Stor stor Peter den store ,Britanian, ex. sovjet
Gik i stykker i AFGHANISTAN
Nu er NATO og det venner
faeldet i AFGHANISTAN
Afghanistan , Afghanistan, Afghanistan
Vi elsker dig, dit bjerge dit folk stolt og staerkt som bjerge
Afghansitan , Afghanistan Afghanistan

Michael Skaarup

jeg kan ikke lade være.....

Taslim.. Taleban er ikke afghanere. Der findes faktisk ikke noget som hedder afghaner, eller afghanistan. Taleban er den tidligere besættelsemagt, fra det kulturelt og materielt højere udvikiet Pakistan.

Afghanerne, ja de findes kun i bøgerne. De folk der bor i de område, der i daglig tale kaldes afghanistan, er sammensatte befolkningegrupper.
Ligefra fladnæset bjergbønder, til langnæset fladslandbønder. Uden en fælles fjende, eller en fællesovermagt, vil de forskellige befokningsgrupper, være fjendtlige imod hinanden. Der ikke så meget kærlighed imellem de grupper...

Kabul, kan på ingen måde sammenlignes med resten af "afghanistan", men meremed dubai (city), for 50 år siden. Lille, med et stort underudviklet potentiale....Jeg ved ikke hvilket område, du eller din familiet tilhører, men er det udenfor Kabul, vil du nok hurtigt savne internet, strøm, rindende vand, aviser, TV, som du har vænnet dig til
Faktum er jo, at største delen af de afghanske folk, bare vil leve i fred, og have love til at dyrke deres marker. De vil faktisk skide på hvem der sidder i regering i Kabul, Dvs. om det er Taleban, USA; EU, Karzai, eller teletubbies, er for dem ligegyldigt. Deres faktiske magthavere, er de lokale stammeråd og krigsherrer, og ikke en regering i Kabul.

Jeg ville faktisk foreslå, at man helt gik væk fra Afganistan tanken, og genoprettede de gamle stammeområder som lande, med egen regering, og hær... Det villle nok hurigt betyde at NATO og Taleban, skulle finde sig et andet sted at slås, da de nu vil have en trejde part, med et mere legitimt krav på område, med i kampen om landene.

Men kære Taslim.. Alt imens du jubler over mord på dine landsmænd, og råber taleban i information.dks debatforum, så bliver flere og flere af dine landsmænd og kvinder, ofre for fattigdom og opium. Det kraftig stigende antal af narkomaner i de nordlige grænserområder, betyder at fremtiden i disse proviser, vil være stærkt begrænset af disse narkomaners selvdestruktive adfærd. Det vil ganske let for de russiske besættelsestropper/den russiske mafia i kurgyzistan, tajikista, turmenstan, uzbekistan at overtage kontrollen over de landområder, skulle det være nødvendigt... LIgenu er den russiske mafia, der styrer området ved de nordlige grænser...

Nå men det er jo knap så fedt at tænke på. Især når man gerne vil vise, at man er et stolt folk.... alene i Kabul, anslåes der at være 60000 narkomaner

http://z.about.com/d/worldnews/1/7/r/3/-/-/200476.JPG

Så Taslim... tror du ikke selv at det villle være bedre at bekæmpe narkoen, håbløsheden og underudviklingen i afghanistan, fremfor at sætte sit fokus på en sort/hvid kamp imellem eksterne styrker...

Michael Skaarup, Århus,
Hvem er de vestlige soldater? er de afghanere,
Nu du sender et billedet. hvad der er godt, du linkede nogle billeder ag dine landsmaend og de forbrydelser jeres soldater begaar her i Afghanistan. Om Taliban er afghanere eller jeg , der er vores problem. saet dig ned paa din plads din fredlige fascist. og folkmorder.

4 mod 150.000
laenge lebe er islamisk Afghanistan

Michael Skaarup, Aarhus,
Hvem er de vestlige soldater? er de afghanere?
Nu du linker et billedet. hvad der er ikke godt, du linkede nogle billeder af dine landsmaend og de forbrydelser jeres soldater begaar her i Afghanistan. Om Taliban er afghanere eller jeg , der er vores problem. saet dig ned paa din plads din fredlige fascist. og folkmorder.

4 mod 150.000
laenge leve er islamisk Afghanistan. vi skal bekaempe vesten besaettelsen

Sider