Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina: Terrorplan mod OL afværget

Ifølge kinesiske myndigheder ville muslimer fra Xinjang-provinsen sabotere OL
Udland
11. april 2008

Myndighederne i Kina oplyste torsdag, at de har afsløret en forbryderbande, som ville bortføre sportsfolk, udenlandske journalister og andre besøgende ved sommerens Olympiske Lege i Kina.

En talsmand for ministeriet for offentlig sikkerhed, Wu Heping, sagde på et pressemøde, at banden var baseret i Xinjiang-regionen i det nordvestlige Kina.

Wu tilføjede, at i alt to "terrorgrupper" er blevet optrævlet. Deres mål var ifølge talsmanden at sabotere OL i august.

"Vi står over for en reel terrortrussel," sagde Wu.

35 personer er blevet anholdt, og der er blevet beslaglagt våben og sprængstof. De anholdtes navne tyder på, at de er uighurere, en moderat muslimsk befolkningsgruppe i Xinjiang.

Grupper af uighurer kæmper for at gøre regionen selvstændig. Ifølge statsstyrede kinesiske medier finder der jævnligt bombeangreb og skyderi sted i regionen, men oplysningerne er vanskelige at få bekræftet fra uafhængig side.

Siden 11. september har Kina forsøgt at overbevise omverdenen om, at det spirende oprør i Xinjiang har forbindelse til terrornetværk i Centralasien og Mellemøsten. Beviserne har imidlertid ikke været tyngende, og en del terroreksperter sætter spørgsmålstegn ved, om der reelt er en forbindelse mellem uighurerne og grupper som al-Qaeda.

I sidste måned slog kinesiske myndigheder ned på en 'ulovlig' demonstration i byen Hotan, hvor uighurere protesterede mod Kinas planer om at forbyde det muslimske hovedtørklæde. De krævede også, at Kina stopper tortur af uighurerne og løslader alle politiske fanger.

Den amerikansk-støttede Radio Free Asia rapporterede efterfølgende, at flere hundrede demonstranter blev anholdt.

Uighurernes protest fandt sted samtidig med, at verdens øjne var rettet mod Tibet og mindede om, at det ikke kun er tibetanerne, der er utilfredse med det kinesiske styre.

Slår hårdt ned på protest

Kina har ofte anvendt magt for at kontrollere den uighuriske befolkning, hvis sprog, kultur og religion adskiller sig fra kinesernes. Regeringen har sendt et stort antal soldater ind i Xinjiang, ligesom der er tilflyttet mange kinesiske immigranter, som sidder på en stor del af økonomien i den olie- og gasrige region.

"Kineserne er slemme, virkelig slemme," sagde en uighurisk handlende, der kun ville oplyse sit navn som Hama. Han nævnte demonstrationen, hvor et par hundrede blev anholdt, som eksempel på kinesisk undertrykkelse af uighurerne.

"Kommunisterne trængte ind og stoppede det hele. Jeg kan ikke sige mere, så bliver jeg anholdt. Vi kan ikke tale frit," tilføjede han.

Mistilliden mellem de to befolkningsgrupper går begge veje. Kineserne i regionen giver ofte udtryk for deres frygt eller foragt for uighurerne, som de mener er utaknemmelige for de store investeringer, regeringen har foretaget i Xinjiang.

"De har ingen kultur, og de forsøger ikke at studere og kvalificere sig," sagde en kinesisk chauffør, der kun ville oplyse sit fornavn, Wang.

"De fleste virksomheder vil ikke ansætte dem. Det er derfor, de hyrer kinesere," sagde han.

Det er over 10 år siden, de seneste større uroligheder fandt sted i Xinjiang-regionen, men menneskerettighedsgrupper og uighurer-organisationer i udlandet beskylder jævnligt den kinesiske regering for at anholde systemkritikere og slå hårdt ned på fredelige demonstrationer for uafhængighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her