Læsetid: 3 min.

Papirløse strejker i Frankrig

Med risiko for udvisning har over 300 illegale indvandrere strejket i Paris siden midten af april. De strejkende får opbakning fra en uortodoks blanding af fagforeninger og arbejdsgivere
Det var næppe tilfældigt, at de illegale immigranter indledte deres strejke på restauranter i den rige parisiske forstad Neuilly-sur-Seine. Det var nemlig her, præsident Nicolas Sarkozy var borgmester i årevis.

Det var næppe tilfældigt, at de illegale immigranter indledte deres strejke på restauranter i den rige parisiske forstad Neuilly-sur-Seine. Det var nemlig her, præsident Nicolas Sarkozy var borgmester i årevis.

Michel Euler

Udland
30. april 2008

De er næsten blevet et emblem, som de sidder i de strejkeramte restauranter med meget hvide kokkehuer på deres meget sorte hoveder. De venter på, at der omsider sker noget, men hvad der kommer til at ske, er af mange grunde uvist.

De kommer fra Mali eller Senegal og har i årevis arbejdet i Frankrig, ofte i kendte og velbesøgte restauranter. Men de mangler noget meget vigtigt, nemlig opholdstilladelsen. Den er de nu - med risiko for udvisning - gået i strejke for at opnå.

Deres arbejdsgivere betaler både arbejdsmarkedsbidrag og pension i tilgift til lønnen, der ganske vist ligger tæt på mindstelønnen. Selv betaler de illegale immigranter skat og forsikring, så alt i alt er det mange papirer, der er i orden.

Men med præsident Nicolas Sarkozys løfter om øget kontrol af indvandringen har det siden juli sidste år været obligatorisk for arbejdsgivere at tjekke de ansattes papirer hos politiet.

Brug for arbejdskraft

Det krav er nu stille og roligt ved at afdække en situation, som mange har draget nytte af i årevis. Et ukendt antal indvandrere har levet og arbejdet med falske papirer.

Ved ikke at kikke for grundigt på de ofte tydeligvis forfalskede papirer opnår arbejdsgiverne billig og villig arbejdskraft til mindsteløn. Ofte på poster, som det er svært at finde arbejdskraft til. De illegale får arbejde. Og for at gøre billedet fuldstændigt, er det ofte arbejdsformidlingen, som henviser denne lavtlønnede arbejdskraft. Alle synes at have set igennem fingre med falske papirer.

Det er det af præsident Sarkozy bebudede stadigt stigende pres inden for det sidste år, ikke alene på indvandrerne, men også på arbejdsgiverne, der nu har bragt de illegale indvandrere ud af busken. Det sker på de mest forbavsende steder. Det var uden tvivl ikke tilfældigt, at et af de første steder, strejken brød ud, var på den mondæne restaurant café La Jatte i Neuilly-sur-Seine. Man aner fagforeningen CGT's kyndigt iscenesættende hånd, da bannere med slagord som "Giv alle de illegale arbejdere papirer," vejrede foran restauranten.

Det var i denne rige parisiske forstad, Nicolas Sarkozy var borgmester i årevis. Ved at lade strejken starte her som et af de første steder blev budskabet så meget desto tydeligere: Franskmændene, inklusive Nicolas Sarkozy, har brug for den indvandrede arbejdskraft, hævder fagforeningerne med CGT's Bernard Thibault i spidsen.

Det er de for en gangs skyld ikke ene om. André Daguin, leder af den magtfulde arbejdsgiverforening inden for hotelbranchen UMIH, hævder, at så mange som 50.000 indvandrere burde få opholdstilladelse for at dække behovet for arbejdskraft alene inden for restaurationsbranchen.

Det anslås, at der i Frankrig er mellem 200.000 og 400.000 illegalt indvandrede arbejdere, et tal, det naturligvis er uhyre svært at fastslå.

Andre brancher har fulgt trop i strejken, deriblandt rengørings-, bygge- og sikkerhedsbranchen, alle afhængige af illegal arbejdskraft.

Den typiske papirløse arbejder er sikkerhedsmand i et supermarked og tjekker tasker på vej ud og ind af butikker. Det er ham, der tilkalder politiet i tilfælde af tyveri, også selvom det hver gang er med rædsel for selv at blive kontrolleret.

800 ansøgninger

For præsident Nicolas Sarkozy, der er i store vanskeligheder i meningsmålingerne, kan der ikke blive tale om at give opholdstilladelser over en bred kam.

Det slog han fast for en uge siden i et stort interview i fransk TV, hvor spørgsmålet om de illegale arbejdere var på dagsordenen.

"Der bliver ikke tale om en overordnet legalisering, det ville være katastrofalt," sagde han og uddybede, at det blot vil trække endnu flere indvandrere til, som det er sket i Spanien og Italien.

"Man bliver ikke fransk, bare fordi man arbejder i køkkenet på en restaurant, uanset hvor hyggelig den er," tilføjede præsidenten.

Indvandringsminister Brice Hortefeux vil heller ikke høre tale om at give opholdstilladelser over én kam. I et interview til dagbladet Le Figaro den 22. april fastholder han, at opholdstilladelser gives fra sag til sag. Med behørigt hensyn til en ny lov, der gør det muligt at ansætte indvandrere i særligt arbejdskrævende sektorer.

Det er denne lov, de franske fagforeninger nu har til hensigt at afprøve. En uge efter strejkernes begyndelse landede 800 ansøgninger om opholdtilladelse med fagforeningen CGT's opbakning hos den franske administration. Spydspidserne i denne fagforeningssag er de indvandrerarbejdere, der stadig har besat deres arbejdspladser og stadig venter - nærmest som emblemer - på mondæne restauranter i Paris og omegn.

Den franske regering håber at have lagt låg på sagen med sit løfte om at behandle sagerne enkeltvis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det haster med at få en EU-dom, der fastslår, at der er tale om en ulovlig konkurrenceforvridende fordel, når hele brancher i andre EU-lande, som f.eks landmænd, der dyrker grøntsager i Spanien eller turistindustrien i Sydeuropa, skaffer sig ulovlige fordele i forhold til lovlydige konkurrenter i andre EU-lande, ved systematisk at beskæftige lavtlønnet, illegal arbejdskraft.

Det må være en skærpende omstændighed, hvis et lands myndigheder ikke gør en reel indsats, for at stoppe disse arbejdsgivere, eller ligefrem støtter dem i bestræbelserne på at skaffe illegal arbejdskraft, direkte eller indirekte. Dét bør medføre en bod fra EU, der kan mærkes, så landet fremover gør en reel indsats, for at stoppe ulovlighederne.

Det er både i den danske stats, danske arbejdstageres og danske virksomheders interesse, at få stoppet den unfair konkurrence, og det burde være ret let af få en EU-dom, der fastslår at systematisk brug af illegal arbejdskraft er konkurrenceforvridende og dermed ulovligt.

Sådan en dom vil desuden fjerne årsagen til størstedelen af den illegale indvandring til EU og det er nødvendigt hvis vi ikke vil have, at de europæiske velfærdssystemer bliver undergravet.

For som Milton Friedman konstaterede, kan man ikke både have masseindvandring og bevare et velfærdssystem.

Det har de allerede måtte sande i Californien, hvor den massive, illegale indvandring fra Sydamerika, har betydet, at det har været nødvendigt at lukke 60 offentlige hospitaler, fordi budgetterne er blevet sprængt af, at illegale indvandrere også har ret til hospitalsbehandling, samtidigt med at de er den befolkningsgruppegruppe, der har den laveste uddannelse, som betaler mindst i skat, som begår flest forbrydelser og i det hele taget belaster de offentlige budgetter mest.

En lignende udvikling bør forhindres på forhånd her i Europa.

Nu har jeg fået bortcensureret mit indlæg fra igår . hvor jeg bl.a. skrev, at Ken Loach nye film "En fri verden" har været med til at smadre forholdene i bunden af arbejdsmarkedet, fordi kriminelle arbejdsgiveres misbrug af illegale indvandrere og østeuropæere med en midlertidg arbejdstilladelse betyder, at ærlige arbedsgivere, der behandler deres medarbejdere ordentligt efter loven bliver udkonkurreret, hvis de ikke også lader sig korrumpere.

Det er en MEGET sær form for censur, at Infoamtions politiske censor bortcensurer et indlæg, der ikke overtræder debatregelerne på nogen måde og som oven i købet giver udtryk for fagpolitiske holdninger, der er i overensstemmelse med de holdeninger avisen normalt selv giver udtryk for ..

Det første indlæg i denne tråd blev bortcensureret i forgårs, men måske har censor ladert det stå i dag, fordi jeg i det andet bortcensurerede indlæg dokumenterede, at det socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Ole Christsensen, som, jeg havde fået det videre sendt fra Poul Nyrup-Rasmussen. Ole Christensen syntes at det var så sobert og relevant for en diskussion om illegal indvandring at han både publicerede mit indlæg og hans eget svar.

Det er ufatteligt at fagpolitiske indlæg, der kommenterer det måske mest relevante fagpolitiske spørgsmål, i hvert fald for ufaglærte, bliver bortcensureret. Tør en debatredaktør for en gangs skyld komme med en begrundelse fo censur, der kun kan være politisk begrundet?

Jeg er i øvrigt forhenværende medtillidsmand og tillidsmand i SID.

Tag det som en kompliment, Jakob. Personligt synes jeg det er lidt nederen, at jeg ikke er blevet censureret de sidste par måneder. (Bortset fra, da jeg formastede mig til at stikke til en kulturpave.)

Dine indlæg er altid første klasses. Det er problemet.