Læsetid: 2 min.

Presset Sarkozy fejrer sin et-års dag

Det var en presset Nicolas Sarkozy, der i aftes på fransk tv ville puste nyt liv i sit image. Præsidenten ses af mange mere som playboy end statsmand
Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, under sit første interview med fransk tv efter et år i præsidentjobbet. Han blev interviewet af Frankrigs legendariske Mr News, Patrick Poivre d'Arvor, i sit oppulente kontor i Elysée Palæet i Paris.

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, under sit første interview med fransk tv efter et år i præsidentjobbet. Han blev interviewet af Frankrigs legendariske Mr News, Patrick Poivre d'Arvor, i sit oppulente kontor i Elysée Palæet i Paris.

ERIC FEFERBERG

Udland
25. april 2008

Det var en fransk præsident i problemer, der i aftes ville forsøge at genvinde initiativet i fransk politik. Nicolas Sarkozy kan den 6. maj fejre årsdagen for at have overtaget præsidentposten, men det er en presset fransk præsident som ikke har fået gjort nok ved den dårlige økonomi og hvis til tider kaotiske privatliv har taget overskrifterne. I aftes efter redaktionens slutning ville han i et 90-minutter langt interview på fransk tv forsøge at genvinde initiativet.

En meningsmåling som blev offentliggjort i går i det franske ugeblad Paris Match viser, at 72 procent af franskmændene er utilfredse med hans indsats, 65 procent mener ikke, han har holdt, hvad han lovede under valgkampen, og kun 17 procent synes, at han er bedre end sin forgænger, Jacques Chirac.

"Sarkozy skal prøve at genoprette befolkningens tillid til ham, som er smuldret i løbet af de sidste måneder. Han er nødt til at vise, at han er villig til at gennemføre reformer. Franskmændene vil have reformer og forandring," siger Stephane Zumsteeg, som er direktør i analyseinstituttet IPSOS, der har lavet den seneste måling.

Økonomi og job

Det er især den dårlige økonomi, som giver Sarkozy problemer. Under valgkampen i 2007 sagde Sarkozy, at han ville give franskmændene flere penge på lommen, men den øgede købekraft er indtil videre udeblevet.

Men det er ikke kun dårlig økonomi, Sarkozy kæmper med. Hans personlige stil får også hårde ord med på vejen. Den franske avis Libération har givet ham tilnavnet "præsident Bling-bling" på grund af hans forkærlighed for alt hvad der glitrer og skinner - milliardærvenner, lystyachter og privatfly.

En meningsmåling viste i januar, at 60 procent af franskmændene mener, at præsidenten overeksponerer sit privatliv, og det blev ikke bedre, da Sarkozy i februar giftede med popsangerinden og fotomodellen, Carla Bruni. En kvinde som i 2007 i et interview i avisen Le Figaro sagde, at "monogami keder mig. Jeg er trofast - mod mig selv".

At Sarkozy få måneder før var blevet skilt fra sin daværende kone Cécilia er ikke helt faldet i god jord hos traditionelt orienterede franskmænd, der ser præsidenten som en symbolsk ophøjet post.

Sarkozy har på de seneste forsøgt at ændre stil. Han og Carla er ikke længere fast i de kulørte blade. Det er slut med bar overkrop, guldkæder og lystyachter, for at på at ændre image fra playboy til statsmand.

/ritzau/Reuter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her