Nyhed
Læsetid: 2 min.

Separatister står for de fleste terroranslag i EU

Hele 532 terrorangreb fra separatister blev forsøgt, forhindret eller gennemført i EU i 2007, hvorimod der kun var fire anslag med islamistisk baggrund. En ny statistik fra Europol tegner et billede af meget aktive separatister i Spanien og Frankrig, mens langt de fleste terrorrelaterede anholdelser retter sig mod islamistister
Udland
9. april 2008
Separatistbevægelser som den baskiske ETA tegner sig for langt størstedelen af terroranslagene i EU. Her ses ødelæggelserne, efter at en bilbombe blev bragt til sprængning i den nordspanske by Calahorra den 21. marts.

Separatistbevægelser som den baskiske ETA tegner sig for langt størstedelen af terroranslagene i EU. Her ses ødelæggelserne, efter at en bilbombe blev bragt til sprængning i den nordspanske by Calahorra den 21. marts.

BRUXELLES - Var det en prøvesprængning med direkte forbindelse til al-Qaeda i Pakistan, der fandt sted på Glasvej i København sidste år? Og som PET var så heldig at overvåge og derfor siden kunne afværge det, der måtte blive værre? Eller var det blot eksperimenter med nogle få gram krudt, der godt nok gav et brag, men som end ikke knuste en rude i ejendommen?

Den type spørgsmål bliver diskuteres, når varetægtsfængslingerne i den såkaldte Glasvej-sag skal forlænges. De tre fængslede mænd er i begyndelsen af 20'erne, de to tiltalte mistænkes for at forberede bomber til en terrorhandling i Danmark eller udlandet, mens den tredje mand er sigtet for at opfordre til at bortføre danskere for gennem afpresning at få de to andre sat på fri fod.

Glasvej-sagen er kun en af mange sager, der indgår i Europols nye statistik over terrorisme og ekstremisme i EU. I 2007 blev der foretaget i alt 1.044 anholdelser i 583 sager, hvor terrorgerninger blev "gennemført, forhindret eller gik galt". Fire procent af disse sager havde radikal islamistisk baggrund, mens 91 procent havde separatistisk baggrund.

Europols oversigt over "kriminelle gerninger begået af ekstremister" omfatter handlinger med potentiale til at ødelægge de "grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske og sociale strukturer" i et land. Tallene for sager og anholdte baseres på den definition af terrorisme, som de enkelte EU-lande bruger.

Afghanistan og Irak

"Flere medlemslande beretter, at truslen fra islamistisk terrorisme fortsat er høj," sagde Europols direktør, Max-Peter Ratzel, da han fremlagde rapporten i EU-Parlamentet mandag aften.

Truslen kommer ifølge Europol især fra den stigende grad af styring og inspiration fra al-Qaeda-grupper med baser i Pakistan. Flere undersøgelser i 2007 viste, at EU-borgere havde været i træningslejre i Pakistan for siden at gennmføre angreb i EU," sagde Ratzel.

I 2007 døde to som følge af et angreb fra baskiske separatister. De fleste separatister angreb i Baskerlandet i Spanien og i Frankrig samt på den franske ø Korsika. Også i Tyskland har der dog været separatist-sager, det har hovedsageligt været kurdere, der har angrebet tyrkiske rejsebureauer og moskeer.

Selv om islamistisk motiverede overgreb kun udgjorde fire procent af gerningerne - gennemførte, forhindrede såvel som kiksede - så var næsten 20 procent af alle terroranholdte relateret til islamistisk ekstremisme, blandt andet var der en stor stigning i Storbritannien, beretter Europol.

Krigene i Irak og Afghanistan udgør en sikkerhedsrisiko for EU-landene, vurderer den europæiske politicentral, der har indsamlingen af oplysninger som en af sine vigtigste opgaver. Krisen i Somalia kan også gå hen og blive et tema for islamistiske krigere, ligesom de lande, der har soldater i Libanon, løber en særlig risiko.

Uset mediekampagne

Europol konstaterer, at det mere og mere er al-Qaeda grupper med base i Pakistan, der styrer og inspirer terror-planer i Europa. Mens målet tidligere hovedsageligt var Storbritannien, er også andre EU-lande nu i farezonen. I takt med at EU gør opfordring til terrorisme strafbart, får propaganda for terrorisme mere opmærksomhed. Også her ser Europol al-Qaeda-forbindelser, blandt andet en "uset mediekampagne fra al-Qaeda i 2007, der producerede propaganda på en række EU-sprog," hedder det i rapporten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor er der ingen af islamofoberne, der har kommenteret dette?

Nå nej, så skulle I jo have skyklapperne af og forholde jeg til virkeligheden, ikke, Jens, Janus, bismarck, og hvad I alle sammen "hedder"?

Heinrich R. Jørgensen

Det er usædvanligt, hvis det sædvanlige råbekor af islamofober virkelig skulle være løbet tør for "argumenter". Hvorfor gør de ikke som det plejer, f.eks. fordrejer og perverterer kendsgerninger og begreber, ligesom de plejer? Eller begynder at tale om noget arbitrært, f.eks. tørklæder eller pædofili?

Hvad med at hævde, at de fire MEGET FARLIGE islamistisk funderede terror tydeligt viser, hvor farlig arabere er, da de er SÅ meget bedre til terror, end alle andre, idet de resterende 528 ikke havde nogen effekt?

Eller at de 528 anslag var led i blege indo-europæeres frihedskamp mod islamapologetiske regimer, og derfor intet har med terror at gøre?

Vi venter spændt på forskruede synspunkter, absurde konklusioner og afsporinger. Kommer der noget nye og kreativt vås, eller skal vi trækkes med alle de velkendte travere?

Heinrich,

Der er ingen separatistisk trussel mod DK. At spanierne og franskmændene har anholdt en masse ETA sympatisører, ændrer ikke det faktum. Ingen af de danske terrorsager har handlet om separatisme.

Derudover er voldsomheden i den islamiske terrorisme langt større, end den vi eksempelvis ser fra ETA. Det er meget sjældent, folk dør, ved ETA bombesprængninger, da der oftest advares imod dem i forvejen, hvilket jo ikke ligefrem kendetegner Al Qaida, der går efter at dræbe så stort et antal civile som muligt, så der er også tale om gradsforskel

De perverse pædofile muslimer bomber uskyldige mennsker for at dræbe.
Seperatisterne har en sag og forøger ikke at skade ikke-involverede.
Forskruet og perverst nok Heinrich R eller hvad du nu hedder.

gradsforskel...

Så nu er der pludsligt en god, acceptabel terror som ikke er muslimsk og en dårlig, uacceptabel terror som er muslimsk?

Dybsindig analyse, P. Lauritzen.

Muslimer = onde. Seperatister = gode. Det husker jeg.

Måske du så bare lige kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad vi skal mene om PKK og PFLP, er de perverse pædofile muslimer eller seperatister med en sag?

Heinrich R. Jørgensen

Jeg havde faktisk ikke troet, at så tåbelige og forskruede udsagn som jeg sarkastisk foreslog, ville blive præsenteret i denne tråd som gode og valide synspunkter.

Min krop ryster af grin, og min hjerne henrykkes over det uventede endorfinbombardement. Mange tak for det.

Flot Heinrich!

Jeg føler mig sat helt til vægs.

Til bloglæser.

PKK og PFLP findes ikke. Logiken fordrer at de både er gode og ånde, og altså ophæver sig selv.

Det er vel kun et spørgsmål om tid før farverne forsvinder fra verden, og vi endelig kan opnå den sort/hvide tilstand som så mange mener er ønskværdig.

Thomas,

Hvis du ikke selv, kan se gradsforskellen, må du være blind.

Iøvrigt er det relativt ligegyldigt, da den eneste terrortrussel mod Danmark kommer fra islamister. Hvad rager ETA og PKK os.

Heinrich R. Jørgensen

PKK og PFLP er også onde.

Det skyldes at nogle venstreorienterede sikkert har udtrykt, at det er betænkeligt at de entydigt opfattes som terrororganisationer, at det måske er en god ide at have en dialog med dem man politisk er uenig med hvis man ønsker at væbnet konfrontation skal ophøre, eller noget lignende.

Venstreorienterede er som bekendt også kategorisk onde, og det de siger, er pladderhumanisme - verdens næst-ondeste og næst-farligste fænomen, der kun overgås af islamisme.

Faktisk er verden kategorisk opdelt mellem ond og god, og sort og hvid. At muslimer er mørkere end etniske danske, er næppe tilfældigt. Naturlig er deres hud sort, ligesom deres væsen og motiver.

Denne position forklarer i øvrigt også udtrykket "blondineagtigt". Men sig det endelig ikke videre til hvepsene.

Tak Heinrich og Thor. Nu kan jeg se det: Jeg er on The Dark Side, ligesom de perverse pædofile muslimer. Jeg går sgu ud og springer mig i luften for en sag, de ikke eksisterer. Hyg jer, drenge.

Det ku sgu få dem ud af hullerne, hvad?

Heinrich R. Jørgensen

Ja, og tak for initiativet, Per.

Det var sgu sjovt at prøve modpartens kommunikationsteknik. At udspy de mest outrerede tåbeligheder, at undlade at forholde sig til andres synspunkter og i stedet blot anvende dem til afsæt til endnu flere tåbeligheder og spydigheder.

Hurra for seperatist-apologeterne, som viste vejen til et billigt grin.

Hvis man ser på antallet af dødsofre, er islamisterne den største trussel.

Som forsker kun at beskæftige sig med kvantitet og ikke med kvalitet er uredeligt.

Jeres begejstring for denne intetsigende statistik sættes vel også i relief af at PET netop har hævet trusselsniveauet vedr. faren for islamistiske angreb på DK.

Der står ikke noget separatister i trusselsvurderingen.

Michael Skaarup

Hey

jeg ved hvor der bor en masse muslimer, her i århus området.

Der er vel stor statitisk mulighed for, at der er perverse pædofile islamistiske terrorister i mellem dem.
Spørgsmålet er bare om vi kan fange de rigtige end de stikker af på en tunet stjålet scooter, og springer sig selv i luften på i City Vest eller i Salling.

Michael Skaarup:

Du er vel ikk i familie med Kristo-fascisten "Skaarup" fra DF.
For så er din holdning ikke underlig..

Michael Skaarup

til den forbavsede

jo....

jeg er familie med alle i hele verden. Du er også min bror eller søster.

men du skal læse ind i teksten i det jeg skriver, så vil du læse den ironi, så mit indlæg af skrevet i. Og har du opholdt på informations.dks "debat"spalter, ville du også vide det....(hvilket åbenbart ikke er tilfældet, for så ville du ikke skrevet det som du skrevet).
men elt seriøst er mit familiære blodbånd, til Kristo-fascisten "Skaarup" fra DF, er større end til Kristo-fascisten Fjogh fra Venstre, eller til dig, min kære bror/søster..

mere kærlighed i medierne

Michael Skaarup

rettelse

men helt seriøst er mit familiære blodbånd, til Kristo-fascisten "Skaarup" fra DF, er ikke større end til Kristo-fascisten Fjogh fra Venstre, eller til dig, min kære bror/søster..

det gik lidt for hurtig på tasterne....

Til Vibe: Kunne det tænkes, at PETs hævning af trusselsniveauet har en sammenhæng med, at Folketinget skal til at diskutere rimeligheden af administrative udvisninger?

Til Jakob: De, der bliver sprængt i luften, er nok ret ligeglad med, om det er IRA, ETA eller Al Qaeda, der gør det.

Michael Skaarup

til Per Vadmand (selvom det er henvendt til mig)

Jeg vil mene at det er en anelse af konspiration i dine formodet sammenhæng imellem PET og regeringen. Hvilket jeg godt forstår.
Der er sgu noget mærkeligt, nærmest religiøst sandhedsagtigt ved PETs formodninger, der ikke er til diskussion i vores samfund..., men alligevel er der jo mennesker og organisationer, der kæmper for at skade Danmark, og gøre Danmark til bombemål for rablende overtroiske folk, med muslimsk baggrund. F.eks. JP, SIAD, HuT, DF, osv....( det er selvfølgelig ligeledes konspiratorisk),,
Så min pointe er, at det trusselbilled som PET fremlægger, skal med nok gentagelser, en dag blive til sandhed, uanset om baggrund for fremsigelsen, er administrative udvisninger, eller noget helt andet...

mere kærlighed i hverdagen...
.