Læsetid: 2 min.

Spansk minister vil indskrænke ansattes netbrug

Medarbejderne i Spaniens forsvarsministerium må fremover ikke benytte internettet til at tjekke sportsresultater eller se på nøgne damer
Udland
29. april 2008

MADRID - Spaniens nye forsvarsminister, Charme Chacon, har forbudt alle sine medarbejdere at benytte ministeriets computere til at besøge sports- og sladder-baserede hjemmesider i arbejdstiden. Det spanske militær har i skarpe vendinger modsat sig ministerens ordre og beskyldt Chacon for at udøve censur.

Ministeriets computernetværk har ofte sat ud pga. medarbejdernes store forkærlighed for at følge med i sportsaviser som As' og Marcia's internetdækning af fodboldresultater eller for at surfe på ugebladet Interviu's website, der har specialiseret sig i at bringe nøgenfotos af berømtheder og kolportere sladder om samme.

Forbuddet blev meddelt i et cirkulære fra Spaniens første kvindelige forsvarsminister - hun overtog sit embede for blot to uger siden som medlem af José Luis Rodríguez Zapateros overvejende kvindelige ministerium og venter i øvrigt sin førstefødte i juni.

Slut med e-handel

Ud over de tre nævnte publikationer har Chacon desuden forbudt al adgang i kontortiden til eBay og lignende auktionssteder. Bandlyst er også diverse blogs, chatrooms og andre websteder, hvor man kan avertere salg og køb.

I et kommuniké, der er omdelt i ministeriet, forklarer Chacon, at restriktionen sker for at hindre den "overbelastning af netværket", som ved gentange lejligheder har sat ministeriets system ud af spillet og gjort det vanskeligt for den militære ledelse af kommunikere via internet om forsvarsanliggender.

Forbuddet, der omfatter ikke blot ansatte i ministeriet, men også den militære stab i såvel hærens som flådens og luftvåbnets hovedkvarter, har fået mange spaniere til at undre sig over, hvad rigets forsvarere i grunden får deres tid til at gå med.

Militærets fagorganisation, AUME, fordømmer ministerens skridt.

"Det hører ingen steder hjemme at indføre filtre og censorer i militæret," siger AUME's formand, Mariano Casado.

"Medlemmer af Spaniens væbnede styrker bliver gjort til andenklassesborgere. Vi er nødt til at behandle folk som voksne mennesker, og det gør man ikke med denne patroniserende politik," siger han.

Må gerne følge Barcelona

Andre kritiserer forbuddet for at være for selektivt.

"Hvorfor skal kun Madrid-baserede dagblade som As og Marca forbydes og ikke bøssemagasinet Zero eller de katalanske sportsaviser, Sport og El Mundo Deportivo?," spørger således en regional kommentator.

"Er det måske, fordi vores soldater ikke holder med Barca (FC Barcelona, red.)? Eller fordi minister Chacon selv er katalaner?," skriver Francisco Suarez Alamo i avisen Canarias7.

"Det varsler ilde for Spaniens hær, hvis den nye ministers første skridt er at filtrere adgangen til internettet."

Flere bidragydere til den allerede meget animerede cyberdebat om dette spørgsmål giver imidlertid udtryk for overraskelse over, at Forsvarsministeriet ikke for længst har indskrænket internetadgangen. De fleste ministerier og mange private virksomheder forbyder i forvejen brug af arbejdspladsens internet til privat brug. Forbuddet burde omfatte alle offentligt ansatte," som en blogger skriver.

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her