Læsetid: 2 min.

Stem på en offentlig intellektuel

Verdens førende intellektuelle er mænd fra Nordamerika eller Europa og har 'udmærket sig' inden for økonomisk og politisk videnskab og filosofi, ifølge det amerikanske tidsskrift Foreign Policy
Udland
25. april 2008

De er mænd, de er født eller bor i Nordamerika og Europa, de forsker i videnskab, økonomi og filosofi. De er verdens førende på 'Top 100 offentlige intellektuelle', en liste udarbejdet af det anerkendte amerikanske tidsskrift Foreign Policy (FP), der beskriver sin målgruppe som "velinformerede, intelligente individer med en bred vifte af interesser (...) der vil provokeres og overraskes (...) af skarpe analyser."

Om FP's målgruppe bliver provokeret eller overrasket over at se Islam-kritikeren Salman Rushdie, den Yale-uddannede, amerikanske journalist, historiker og kommunisme-kritiker Anne Applebaum, det katolske overhoved Pave Benedikt XVI, den konservative franske filosof Alain Finkielkraut eller "klimaaktivisten" Al Gore på top 100 listen over offentlige intellektuelle, der tæller 11 procent kvinder og 9 procent erklærede muslimer, er dog tvivlsomt.

Tvivlsomt er det også, om man kan kalde det en "skarp analyse" at udvælge toppen af verdens intelligentsia ud fra de kriterier, som Foreign Policy selv beskriver som "enkle": "De lever og er stadigt aktive i det offentlige liv. De har udmærket sig på deres specifikke felt og er i stand til at influere en bredere debat, ofte langt ud over deres eget lands grænser."

Ud af de 100, som Foreign Policy har udvalgt, er 36 fra Nordamerika, 30 fra Europa, 12 fra det asiatiske kontinent, 11 fra Mellemøsten, fire fra henholdsvis Afrika og Latinamerika og tre fra Sydøstasien. De beskæftiger sig med økonomisk og politisk videnskab og filosofi eller er journalister, forfattere, ledere, historikere og aktivister.

Jeg er intellektuel

Af kendisser finder man blandt andet Jürgen Habermas, Václav Havel, Umberto Eco, Samuel Huntington, Noam Chomsky, Howard Gardner - og minsandten Bjørn Lomborg, som den eneste dansker.

Kvinderne på listen tæller f.eks. islam-kritikeren Ayaan Hirsi Ali, den iranske menneskeretsaktivist Shirin Ebadi og den amerikanske filosof Martha Nussbaum. Den schweiziske filosof og teolog Tariq Ramadan, den tyrkiske religiøse leder Fethullah Gülen og prædikanten Amr Khaled fra Egypten er blandt de islamiske intellektuelle.

"Har du nogensinde fået svaret 'jeg er intellektuel' på spørgsmålet 'og hvad laver du så?'" spørger den britisk-amerikanske journalist og litteraturkritiker Christopher Hitchens i artiklen 'The Plight of the Public Intellectual' i Foreign Policy. Han opfordrer til at skelne mellem "ægte intellektuelle og de rivaliserende kald 'meningsmager' eller 'vismand', især fordi de sidste to er nært bundet op på tv-verdenen."

Foreign Policys 'top 100 offentlige intellektuelle' er åben for afstemning - og for nye forslag til navne, som burde have været på listen - indtil 15. maj.

Hermed er opfordringen til at hjælpe Foreign Policy med at udvælge verdens førende intellektuell, givet videre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her