Læsetid: 2 min.

Store koncerner smidt ud af Europa-Parlamentet

Multinationale koncerner har et samarbejde med Europa-Parlamentet inklusive kontor, telefonnummer og mailadresse. Det står de til at miste. Protektoren af organisationen for samarbejdet er Parlamentets formand, den konservative Hans-Gert Pöttering
26. april 2008

BRUXELLES - 29 multinationale selskaber har haft kontor, telefoner og e-mailadresse hos Europa-Parlamentet i årevis, men det skal være slut nu. Det besluttedede gruppeformændene i Parlamentet. Selskaberne blandt andre Microsoft, Ericsson, Unilever, British American Tobacco og flere energikæmper deltager i organisationen European Business and Parliament Scheme (EBPS), der har til formål at forbedre kontakten mellem selskaberne på den ene side og politikerne samt højtstående medarbejdere i Parlamentet på den anden.

Det er den grønne politiker Monica Frassoni, der i et brev til Europa-Parlamentets formand, den tyske konservative Hans-Gert Pöttering, for nogle uger siden gjorde opmærksom på sagen. Pöttering er - ligesom sine to forgængere - protektor for organisationen.

"Formanden for Parlamentet skal sørge for at belyse EBPS for at sikre, at der ikke bliver forfulgt en skjult dagsorden for lobbyisme," sagde hun under et møde for nogle uger siden ifølge de Grønnes nyhedsbrev Greenviews.

Frassoni sætter i sit brev til Pöttering ikke spørgsmålstegn ved, at programmet har gode sider.

"Men vi mener, at organisationens påstånd om, at den ikke lobbyer, er sand, når det kommer til virkeligheden."

Gratis husleje og telefon

De grønne vil også gerne vide, hvorfor gruppen "har fået et kontor i Europa-Parlamentet og bruger e-mail adresser der slutter på 'europarl.europa.eu' og dermed giver det indtryk, at IABP officielt tilhører Europa-Parlamentet. Kendsgerningen, at Hans-Gert Pöttering er protektor, kan ikke være grund til at de får huslejefri kontorer i Parlamentet med computer, mail og telefonen betalt af Parlamentet," sagde Frassoni dengang. Med gruppeformændenes beslutning er sagen afsluttet for Frassoni, siger hendes assistent til Information.

"Der er ikke meget at kommentere," siger Katrin Ruhrmann, der er talskvinde for Hans-Gert Pöttering. Ordningen blev indrettet under Pötterings forgængere, og at han er protektor betyder ikke noget, han er jo protektor for så mange ting, forklarer hun.

"Der blev udvekslet gode erfaringer, det er jo ikke lobbying. Men partigruppe-formændenes møde var af en anden mening, og det er så det," siger hun.

Ruhrmann fremhæver også, at ordningen, hvor det store erhvervsliv mødes med parlamentarikerne, jo "ikke er nogen dårlig sag, men altså blev kritiseret for formen".

Generalsekretæren for EBPS siger til netavisen Euobserver.com, at Parlamentet ikke har givet direkte støtte til arbejdet.

Ifølge EBPS' hjemmeside - hvor kontaktadressen i går stadig var identisk med Europa-Parlamentets mailadresser - betaler selskaberne mellem knap 8.000 og 115.000 kroner hvert år afhængig af antal medarbejder og årlig omsætning for at få lov at deltage i gruppens arbejde med at tilbyde "skræddersyede studieprogrammer og andre aktivetiter, der bringer erhvervslivet og parlamentariske praktikere sammen. Tilgangen bygger gensidig forståelse, udvikler tillid og giver et ikke-korrupt og åbent forhold."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu