Læsetid: 2 min.

En storm i et glas

En vodkareklame har skabt gnidninger i forholdet mellem USA og Mexico
Absolut Vodka har udsendt en officiel beklagelse over denne reklame. Reklamen har vakt harme blandt suverænitets-sensitive amerikanere.

Absolut Vodka har udsendt en officiel beklagelse over denne reklame. Reklamen har vakt harme blandt suverænitets-sensitive amerikanere.

Udland
14. april 2008

En finurlig reklame for vodkamærket Absolut, som kun var rettet imod det mexicanske marked, har vakt harme blandt suverænitets-sensitive amerikanere. Så stor var harmen, at producenten nu finder det nødvendigt at udsende en officiel beklagelse.

Stormen i shotglasset blev fremprovokeret af reklamer, der fremviser et gammelt kort over Nordamerika fra før 1848, dvs. fra før Den Mexicansk-amerikanske Krig, da store dele af det, som i dag udgør De Forende Stater, deriblandt hele Californien og de øvrige sydvestlige stater, hørte til Mexico. Som indslag i reklamekampagnen, der kører under mottoet i en absolut verden, var hensigten at knytte en humoristisk kommentar til den nationalistiske forbitrelse i Mexico over at være reduceret til 'fattig nabo' til et land, man engang selv ejede.

Vrede vodkafans

Men hvor reklamen i Mexico kaldte smil frem på læben over den imaginære generobring af tabt territorium, har reaktionen i El Norte været mere blandet end en dirty martini. I blogs på internettet har vrede amerikanske vodkafans taget afstand fra Absolut og beskyldt selskabet for at bære ved til lidenskabernes bål i det stærkt betændte spørgsmål om illegal indvandring og planerne om at rejse en mur langs de to landes nuværende fællesgrænse.

Den svenske vodkagigant er sågar blevet anklaget for at opfordre mexicanere til at invadere USA uden behørige papirer.

"Vi er meget kede af det, hvis vi er kommet til at såre nogen," skriver Absolut på websitet www.absolut.com.

"Det var ikke vores hensigt. Det var på ingen måde tanken med reklamen at krænke eller tale nedsættende om nogen. Ej heller advokerer den for grænseændringer eller støtter antiamerikanske følelser, lige så lidt som den har relevans for indvandringsspørgsmålet. Den kaster blot et tilbageblik til en anden tid, som den mexicanske befolkning opfatter som mere ideel."

Vreden imod Absolut kan spores tilbage til den konservative kommentator Michelle Malkin, som henviste til den på sin egen blog, hvorfra den hurtigt bredte sig.

"Jeg finder reklamen dybt stødende og unødigt fjendebilledeskabende," skriver en blogger, der blot kalder sig New Yorker (her citeret fra mexicoreporter.com).

"Reklamen rammer direkte ned i en smertelig episode i Mexicos historie," bemærker Eduardo Caccia, der er chef for reklamebureauet Mindcode.

"Amerikanere opfatter episoden sådan: 'Vi købte det her land, vi indgik en aftale'. Det er samme begivenhed, men udlægningen er vidt forskellig."

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her