Læsetid: 2 min.

Tilløb til panik over fødevarer

Ris er steget med 50 procent på to uger, og rundt om i verden breder urolighederne sig. Regeringer forsøger at værge for sig
De voldsomt stigende fødevarepriser har skabt uro og voldsomme demonstrationer uden for Europa. I søndags demonstrerede tusindvis af demonstranter i Egypten.

De voldsomt stigende fødevarepriser har skabt uro og voldsomme demonstrationer uden for Europa. I søndags demonstrerede tusindvis af demonstranter i Egypten.

Udland
8. april 2008

Mange steder i Den Tredje Verden er der tilløb til panik. Inden for de sidste to uger er prisen på ris steget med 50 procent, og bare fredag røg prisen på den basale fødevare op med 10 procent.

Det har udløst blodige uroligheder i Den Tredje Verden, senest søndag i Egypten, hvor tusindvis af demonstranter i vrede over stigende fødevarepriser brændte bygninger ned, plyndrede butikker og kom i slagsmål med politiet.

Bekymringen breder sig som en steppebrand. Mange risproducerende lande har indført eksportafgifter for at sikre, at der er ris til deres egne borgere, mens lande, som er afhængige af eksport, må afsætte store beløb til opkøb og subsidier.

Inden weekenden meddelte regeringen i Kairo, at den vil indføre et forbud mod eksport af ris.

Kornpriserne følger for øjeblikket samme tendens, og i går meddelte Kasakhstans regering, at den overvejer helt at stoppe for korneksporten. Kasakhstan er den største kornproducent i Centralasien.

"Jeg har givet landbrugsministeriet ordre til sammen med industriministeriet at se nærmere på muligheden for at indføre en eksportafgift på korn eller at suspendere eksporten i det hele taget," siger landets premierminister, Karim Masimov.

Det er de voldsomme demonstrationer rundt om i verden, som får panikken til at brede sig i regeringskontorerne.

I februar kostede fødevareuroligheder 40 mennesker livet i Cameroun, og inden for de seneste uger har der været optøjer i afrikanske lande som Elfenbenskysten, Mauritanien, Senegal og Burkina Faso.

I Burkina Faso indledes i dag en landsomfattende strejke imod prisstigningerne på mad.

Fredag mistede tre mennesker livet i Haiti under fødevareuroligheder. I Guyana, den største risproducent i det caribiske område, mødes regeringen først på ugen for at drøfte et eksportforbud. Lignende forbud er allerede indført i Vietnam, Indien, Kina og Egypten.

I Thailand, der er verdens største riseksportør, appellerede premierminister Sama Sundaravej søndag til borgerne om ikke at hamstre ris. De stigende priser har fået mange thailændere til at købe ind i panik, og mellemhandlere beskyldes for at holde ris tilbage fra markedet og dermed forstærke prisspiralen.

I Indien siger regeringen, at den vil gribe til både tvang og subsider for at dæmpe krisen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her