Læsetid: 3 min.

USA's oliegiganter og Gaddafi i fælles front mod terrorlov

Amerikanske olieselskaber og den libyske regering er sammen gået til kamp for at få undtaget Libyen fra den amerikanske lov om erstatning til ofre for statsterrorisme
Udland
24. april 2008

En efter en har topbosserne i amerikanske olieselskaber i de seneste år været i audiens hos Muammar al-Gaddafi i hans berømte beduintelt. Formålet er indlysende: At få Libyens leders ord for, at også de kunne få en del i landets olierigdom, efter at Bush-regeringen i 2003 ophævede sanktionerne mod landet.

Nu er de nye allierede rykket til Capitol Hill, melder avisen Herald Tribune. Den amerikanske olieindustri har sammen med Libyens regering hyret en række stjerne-lobbyister for at få indført en undtagelse for Libyen i den lov om erstatning til ofre for statsterrorisme, som præsident George W. Bush underskrev i januar. Ifølge loven kan ofrene for statssponsoreret terrorisme nemlig søge kompensation, og den kan beslaglægges fra det pågældende lands midler i USA eller hos amerikanske virksomheder, der handler med terror-regeringen.

Libyen blev op igennem 1980'erne sat i forbindelse med en række alvorlige terrorhandlinger, herunder bombningen af flyet Pan Am 103 over den skotske by Lockerbie og angrebet på et diskotek i Berlin. Hvis Libyen taber de omkring 30 sager, der nu verserer, kan det betyde tab på mellem tre og seks milliarder dollar.

Kursskifte

Gaddafi - som tidligere præsident Ronald Reagan yndede at kalde "Mad Dog of the Middle East" - fordømte i 2003 terrorisme og nedlagde sit atomvåbenprogram. Det fik Bush-regeringen til at hæve sanktionerne og fjerne landet fra listen over lande, der støtter terrorister.

Libyen finder det derfor i dag urimeligt, at man ikke fuldt ud anerkender landets kursskifte.

"Vi har arbejdet meget tæt sammen med den amerikanske regering i de seneste år for at bekæmpe terrorisme. Når vi nu bliver truet på denne måde, føles det, som om vi bliver banket tilbage til udgangspunktet," sagde Ali Aujali, Libyens ambassadør i Washington.

Advokater for terrorofrene er oprørte over Libyens og de amerikanske oliegiganters politiske offensiv. De opfordrer Kongressen til at holde fast i lovteksten.

"Det er virkelig en prøve på, om USA er villig til at stå bag sine soldater og andre dræbte eller sårede, eller om de bekymrer sig mest om olieselskaberne og deres profitter," siger Thomas Fortune Fay, der repræsenterer de 37 amerikanske militærfolk, der blev såret ved bombningen af diskoteket i Berlin.

Han har brugt den nye lov til at anlægge sag mod 13 virksomheder, der opererer i Libyen, herunder Exxon Mobil og Occidental Petroleum, hvis topchefer begge besøgte Gaddafi sidste år.

Det skønnes, at den libyske regering har brugt omkring 2,3 millioner dollar på at hyre lobbyister, og det tyder på, at de får noget for pengene. I et brev, underskrevet af bl.a. forsvarsminister Robert Gates, udenrigsminister Condoleezza Rice, energi-minister Samuel Bodman og handelsmister Carlos Gu-tierrez, opfordres Kongressen til at undtage Libyen fra loven om erstatning. De kalder det en "ny form for sanktioner" og advarer om, at amerikanske virksomheder kan miste adgangen til Libyens omkring 40 milliarder tønder olie. Loven kan få "alvorlige konsekvenser for amerikanske investeringer, der kan beløbe sig til milliarder af dollar, i Libyens olie-sektor," hedder det i brevet.

Uden Irak

Men Bushs firebande skal ikke regne med at vinde uden kamp. Den demokratiske senator fra New Jersey, Frank Lautenberg, der i Kongressen har været 'talsmand' for ofrene fra Pan Am 103, har ikke tænkt sig at give op.

"Loven er helt afgørende for amerikanske ofre for terrorisme. Nogle af ofrene har ventet i to årtier på at få en afgørelse. Nu skal stater holdes ansvarlige for deres terror," siger han til Herald Tribune.

Bush-regeringen fik i januar fritaget Irak for loven. Argumentet var, at den kunne komme til at tage penge fra nødvendige genopbygningsprojekter.

Udover Libyen kan amerikanske ofre for statsterror søge erstatning hos virksomheder, der samarbejder med Iran, Syrien, Nordkorea, Cuba og Sudan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her