Læsetid: 4 min.

Zimbabwes økonomiske kollaps kan vælte Mugabe

Kun hver tredje vælger i Zimbabwe gav deres stemme ved sidste uges parlaments- og præsident- valg, og de venter fortsat på en afgørelse. Så måske bliver det økonomi frem for demokrati, som afgør om Mugabe beholder magten
Udland
7. april 2008
Kun hver tredje vælger i Zimbabwe gav deres stemme ved sidste uges parlaments- og præsident- valg, og de venter fortsat på en afgørelse. Så måske bliver det økonomi frem for demokrati, som afgør om Mugabe beholder magten

arusha - Mange års undertrykkelse har lært Zimbabwes befolkning at være tålmodige. Her er ingen protestdemonstrationer eller højtråbende medier. Her er ingen, som for alvor gør vrøvl over politikernes åbenlyse forsøg på at underkende resultatet af sidste uges parlaments- og præsidentvalg.

Tingene går deres vante gang. De fleste har bare travlt med at passe deres og sikre familiens overlevelse.

"Folk er ikke indstillet på at protestere, Vi venter bare på et resultat. Der er ikke andet, vi kan gøre," siger en kvinde i hovedstaden Harare.

Som sine naboer nøjes hun med at konstatere, at kamppolitiet er i gaderne, at telefonlinjerne spærres, og at opposition og udenlandske journalister forhindres i at udføre deres arbejde.

"Vi må bare vente. Personligt håber jeg, Tsvangirai får lov at vinde. Det er ikke engang, fordi han er så kvalificeret, men han har venner i udlandet og det er den eneste mulighed for at skabe forandring her," siger hun.

Forlanger omvalg

Befolkningen har ventet over en uge på udfaldet af valget, som til manges overraskelse forløb mere fredeligt end hidtidige afstemninger. Efterfølgende har oppositionen og regeringspartiet ZANU PF dog ikke kunnet enes om et endeligt resultat.

Mens oppositionsleder Tsvangirai stædig påkalder sig sejren, har det regeringsstyrede politi effektivt blokeret for en officiel fremlæggelse af det endelige resultat. Først i går kom resultatet for de 60 folkevalgte senatsmedlemmer med en fordeling af 30 pladser til Mugabes parti ZANU PF og 30 til oppositionen. Et endeligt officielt resultatet for præsidentvalget mangler stadig.

Samtidig er flere valg tilforordnede er blevet arresteret og Mugabes parti krævede efter et møde lørdag en decideret omtælling af stemmerne til parlamentet, hvor oppositionen ellers hævder, de nu har flertal. Under alle omstændigheder tyder det på omvalg om præsidentposten.

"Mulighederne er begrænsede, og der er ikke andet at gøre end at gå tilbage og stemme igen. Men ngo'erne og civilsamfundet er nød til at intensivere kampagnen for at få folk til at stemme," siger den zimbabwianske advokat Brian Kagoro med henvisning til at det kun var omkring en tredjedel af de 5,6 million registrerede vælgere, der overhovedet benyttede deres mulighed for at stemme.

"Det er et stort problem," siger Kagoro, som selv rejste fra Kenya for at stemme i sit hjemland.

"Det er som om, der har bredt sig en form for apati. Mest på grund af den økonomiske situation. Folk tror ikke, de kan påvirke noget, og hvis der skal være en minimal chance for at overvinde Mugabe i et omvalg til præsidentposten, så kræver det at mindst halvdelen af befolkningen i byerne stemmer," siger han.

Mere end Mugabe

De mange forsinkelser og saboteringen af den demokratisk proces får iagttagere og opposition til at frygte, at Mugabe køber sig tid og lader op til en mere voldelige kamp om magten.

"Mugabe har brug for at forberede sig på omvalget, og når det sker, tvivler jeg ikke på, at han vil sørge for at vinde," siger Brian Kagoro.

Historisk hævdes Mugabe at have købt sig stemmer ved at uddele mad og penge og for at sende krigsveteraner og andre militser på gaden for at true politiske modstandere til tavshed.

Og i de statsligt kontrollerede aviser står der nu historier om, hvordan de hvide farmere vil vende tilbage, hvis Tsvangirai får magten.

"Men det er bare propaganda," siger Brian Kagoro og advarer mod at tro, det hele handler om Mugabe eller ej.

"Man skal kigge dybere i de politiske dynamikker og forstå de politiske klasseskel, og at der er mange mennesker i Zimbabwe som har interesse i, at han bliver ved magten. Det er dem, Mugabe er presset af nu."

Forandringer indefra

Under overfladen går der da også vedvarende rygter om, at der er mere end sædvanlig vaklen i Mugabes egne geledder. Om at flere af de øverste militærfolk og medlemmer af den politiske elite i ZANU PF har set skriften på væggen og begynder at lægge afstand til Mugabe - til trods for at partiet fredag meldte ud, at de entydigt støtter Mugabe i et genvalg om selve præsidentposten.

Menneskerettighedsaktivisten Mary Ndlovu forudser endda, at det snarere bliver landets økonomisk kollaps som i sidste ende vil underminere Mugabe.

"For det første, fordi det gør det sværere for ham at udvide den gavmildhed, som er nødvendig for at købe vedvarende loyalitet i den politiske og militære elite og holde de nedre geledder på plads. For det andet, fordi det gør den ellers undertrykte befolkning, mere villig til at konfrontere en upopulær regering, som har ødelagt deres liv. For det tredje vil det økonomiske morads i længden få effekt på hele regionen til irritation for de politiske ledere," skriver hun i en kommentar på op til valget.

"Det er op til Mugabes løjtnanter at fjerne ham, og det betyder, at de vil beholde deres egen positioner. Men de er lige så skyldige i de forbrydelser, han ville kunne anklages for. Medmindre de også fjernes, vil de skyldige gå fri, og de vil opretholde de nuværende korrupte antidemokratiske system."

I mellemtiden hviler det internationale samfunds øjne tavst, men tungt på Zimbabwe til trods for, at oppositionen og den stærke Zimbabwianske diasphora trygler både EU, FN om at lægge større pres på Mugabe. Senest har Sydafrikas præsident Thabo Mbeki opfordret til mere tålmodighed.

"Vi må vente og se, hvad der sker," siger han.

"Det er en god strategi."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her