Læsetid: 2 min.

Cherie Blair taler ud

Den tidligere britiske førstedame fortæller artige detaljer fra sit liv på magtens globale top ved Tonys side. Anmelderne har fået nok af den klæbrige Hollywood-stil
Udland
24. maj 2008
Cherie Blair beskriver, hvordan hun blev gravid 4. gang, fordi de kongelige tjenestefolk ikke skulle se hendes prævention...

Cherie Blair beskriver, hvordan hun blev gravid 4. gang, fordi de kongelige tjenestefolk ikke skulle se hendes prævention...

Shaun Curry

Så ved vi det: Leo Blair, Tony og Cherie Blairs yngste søn, blev undfanget efter en elskovsnat på godset Balmoral, hvor den daværende britiske premierminister og hans frue overnattede hos dronningen. Uheldigvis havde Cherie ikke pakket sin prævention, fordi hun vidste, at de kongelige tjenestefolk ville pakke hendes personlige ting ud. Og så kan det jo gå galt. Samme Blair var i øvrigt "totalt nyttesløs" ved parrets første søns fødsel.

"Min sidste tanke om min ægtemand, da jeg faldt i søvn den nat, var: Jeg hader den mand".

Og i øvrigt havde Cherie Blair dyb medlidenhed med Hillary Clinton, dengang historien om Bill og Monica Lewinsky kom ud i offentligheden. "Vi diskuterede det, og hun er en meget varmere person, end man skulle tro," betror Cherie os. Hun holder sig heller ikke tilbage fra at sige, at hun selv godt kan se, hvorfor kvinder ikke kunne stå for Bill Clinton osv., osv.

Endelig sig selv

Den tidligere britiske politiske førstedames erindringer er udkommet. Speaking for Myself hedder bogen, hvis titel både antyder, at den åbenmundede fru Blair endelig selv kan få lov at tale ud, og også at hun nu kan tale på egen vegne, og ikke blot bedømmes på at være Tonys hustru.

Bogen bringes i disse dage i uddrag i The Times, og hvis man har lyst, kan man her læse om alt fra Cheries lomme- og menstruationssmerter til hendes syn på kvinder, Gordon Brown, livet i Downing Street, det besværlige forhold til den britiske kongefamilie, Alastair Campbell, og hvordan det er at føde som 45-årig ("et mirakel").

Medierne har været fascinerede, men kommentatorerne har været næsten enstemmigt fordømmende, nogle væmmes over den personlige og påtaget fortrolige stil, som Cherie Blair diverterer læserne med. "Forfængelig, sladderagtig og overfladisk" er bare nogle af de mindre flatterende adjektiver i de mange anmeldelser.

The Guardians anmelder krummede tæer ved tanken om, at Tony Blair selv havde godkendt beskrivelserne af sin egen "spændstige krop" og "hans lange hår, som jeg bare havde lyst til at sno om mine fingre".

Cherie har dog også sine få forsvarere. I samme avis skriver Hadley Freeman: "Jeg har sympati for Cheries kampe med den snobbede kongefamilie. Engang introducerede hun kulturminister Chris Smith og dennes mandlige kæreste til prinsesse Margaret med ordene: 'Dette er hans partner'. 'Partner i hvad,' spurgte prinsessen, hvortil Cherie svarede, 'Sex, Ma'am'. Personligt mener jeg, det var en historie, der tjente Cherie til ære."

Speaking for Myself er udkommet på forlaget Little, Brown og koster £18.99.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her