Læsetid: 2 min.

CIA-chef: al-Qaeda er i defensiven

CIA vurderer nu, at terrornetværket al-Qaeda er ved at være slået i Irak og Saudi-Arabien samt er i defensiven i store dele af verden
CIA-chefen Michael Hayden anslår den optimistiske tone, når han bedømmer kampen mod terror-netværket al-Qaeda.

CIA-chefen Michael Hayden anslår den optimistiske tone, når han bedømmer kampen mod terror-netværket al-Qaeda.

Joshua Roberts

31. maj 2008

Terrornetværket al-Qaeda er stort set slået i Irak og Saudi-Arabien og er i defensiven i store dele af verden. Det siger chefen for USA's centrale efterretningstjeneste CIA, Michael Hayden, i et interview med avisen Washington Post i går.

Den positive vurdering kommer mindre end et år efter, at CIA advarede om nye trusler fra al-Qaeda, skriver avisen.

"Alt i alt klarer vi det temmelig godt," siger Hayden til bladet med henvisning til store sejre over Osama bin Ladens netværk og dets allierede.

"Et næsten strategisk nederlag til al-Qaeda i Irak. Et næsten strategisk nederlag til al-Qaeda i Saudi-Arabien. Betydelige tilbageslag for al-Qaeda globalt - og her vil jeg bruge ordet 'ideologisk', da en stor del af den islamiske verden vender ryggen til dets form for islam," siger han.

Amerikanske embedsmænd siger, at al-Qaeda i Irak står bag de største bombeangreb i landet, heriblandt angrebet på en shiamuslimsk helligdom i Samarra i 2006, der blev startskuddet på en bølge af sekterisk vold i Irak. En voldsbølge, der næsten fik en altomfattende borgerkrig til at bryde ud i Irak.

Holdes i skak

Hayden siger til Washington Post, at krigen mod terror har været succesfuld endog i det lovløse område på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan, hvor Osama bin Laden menes at befinde sig.

"Muligheden for at dræbe og fange nøglemedlemmer af al-Qaeda er stadig til stede og holder dem i skak selv på deres bedste skjulesteder langs den afghansk-pakistanske grænse," siger Hayden.

Ifølge CIA-chefen er det fortsat USA's højeste prioritet at fange eller dræbe bin Laden og hans næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri. Man han erkender, at det er vanskeligt at finde dem i den afsidesliggende region, hvor USA officielt har forbud mod at operere. Hayden siger, at al-Qaedas globale ledelse har mistet tre højtstående kommandanter siden årets begyndelse.

CIA-chefen noterer betydelige fremskridt i kampen mod "træningsaktiviteterne" i regionen. Han undlader dog at komme med detaljer.

Trods det optimistiske syn udtrykker Hayden i interviewet bekymring for, at fremskridtene i kampen mod al-Qaeda kan blive stoppet eller lide tilbageslag på grund af det, som han betegner som en voksende selvtilfredshed og en tilbagevenden til den måde at tænke på, som eksisterede før terrorangrebene mod USA den 11. september 2001. ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Europa er det særlig Tyskland, Italien og Holland, som har store sympatisørgrupper. Men også Danmark har sin andel af indvandrerunge, som deler mitt og ditt idelogiske tankegods. Jeg er særdeles velinformeret om indsatsen mod terror i de forskellige europæiske lande, anslår det danske sympatisørmiljø til at udgøre \\\"nogle hundreder\\\".

Psykologi er en svær ting i almindelighed, og for Bjørn Holmskjold i særdeleshed. Ikke så underligt. For han sidder ikke med kortene på hånden. Men må tage til takke med dem, der blive spillet... når de bliver spillet!

At der for en tid ikke bliver spillet kort ud betyder ikke, at spillet er slut.

Osama bin Muhammad bin \\\'Awad bin Laden

Jaja, det er jo nemt nok at erklære "store sejre" over en data-base
med "venligtsindede " Mujahedin-krigere som man selv har bevæbnet
til tænderne.
"Al-Qaeda" udryddet i Irak ? Min bare, Saddam havde metoder til at ordne den type fanatikere som får Gitmo til at ligne et julemærke-hjem.
USA bragte "Al-Qaeda" med sig til Iraq, under Saddam's styre blev andre terrorister,ligesom mange andre ting, ikke tolereret . At de skulle have lidt "Et næsten strategisk nederlag i Saudi-Arabien" (?!) er da helt grotesk al den stund at "Al-Qaeda"-ideen nærmest ER Saudi-Arabien.
Dermed ikke sagt at der overhovedet findes en organiseret gruppe der hedder "Al-Qaeda" med en ledelse,medlemskort osv .

Hvis ikke folk snart kan indse at hele det her cirkus er ligesom dengang
Polen angreb Tyskland og dermed startede krigen så sker det igen .

Olesen.

Saudi-Arabien er begyndt at bekæmpe islamistiske terrorister. For nogle måneder siden samlede en terrororganisation bidrag ind i Saudi-Arabien, via af en mobiltelefonindsamling, men regeringen truede med at strafforfølge bidragsyderne.

Det er sandt, at Al Queda er en sunnimuslimsk terrororganisation, men bin Laden har taget klart afstand fra den saudiske regering, som han mener er uislamisk ... Og den saudiske regering er selv truet af shiamuslimske terrorister, så de har en interesse i et terrorsamarbejde med USA.

Hvis Bin Landen fik amerikanerne til at forlade Irak og Afghanistan ville sunnimuslimske ekstremister som Bin Laden i den grad få ørerne i maskinen, for shiamuslimerne mangler at gøre op med de irakiske sunnimuslier, der støttede saddam, der undertrykte shioaerne på det blodigste ...

Det tager tid, men vi vinder. Dejligt at kunne mærke resultater af Krigen Mod Terror. Det ville dog klæde koalitionen, hvis vi fik Osama indsat i Camp X-ray.

Jeg er ikke ekspert i spørgsmål vedrørende Mellemøsten og Asien, men jeg følger nu så godt med i stofområdet, som det er muligt for lægmand.
Jeg har meget på fornemmelsen, at CIA's udtalelser om, at Al Qaeda er næsten slået i Irak, primært skal bruges indenrigspolitisk i USA til at forsvare, at USA's militær og dets koalitionsstyrker fortsat er til stede i Irak. Mig bekendt -og her må nogen rette mig, hvis jeg er fejlinformeret- er det aldrig blevet påvist, at Al Qaeda opererer i Irak; Derimod er der talrige irakiske militante grupper, som i samarbejde eller hver for sig militært og politisk arbejder på at få udenlandske tropper ud af Irak.

Niels Ivar Larsen

Det er muligt, at al-Qaeda er slået, i den forstand at de organiserede netværk og militante grupper er midlertidigt nedkæmpet. Desværre foregår der en løbende rekruttering af nye helligkrigere, da al-Qaeda har en ganske stor skare af sympatisører, hvorfor det formentlig kun vil være et spørgsmål om tid, før al-Qaeda igen vil være modstandsdygtig. Den tankegang, der inspirerer al-Qaeda-tilhængere, er desværre ikke besejret, men har fortsat appel til mange frustrerede, forblændede muslimer. Denne idékamp vindes ikke på kort sigt - det vil nok tage en generation eller mere.