Læsetid: 4 min.

Cyklonen mere ødelæggende end tsunamien

En cyklon har dræbt mindst 4000 i Myanmar. Befolkningen skriger på hjælp og nu har militær-styret sagt, at det vil bede verdens-samfundet om hjælp. Information rapporterer fra Myanmars hovedstad
Militæret har været et sjældent syn i nødhjælpen på Rangons gader, efter at en cyklon har ramt Myanmar - til stor utilfredshed for landets befolknin g.

Militæret har været et sjældent syn i nødhjælpen på Rangons gader, efter at en cyklon har ramt Myanmar - til stor utilfredshed for landets befolknin g.

Sara Olsen

6. maj 2008

YANGON - Dele af Yangon er uigenkendelig. Myanmars tidligere hovedstad er forvandlet til et kaos af væltede træer, smadrede el- og telefonmaster og ødelagte huse uden tag. Flere kvarterer minder mere om scener fra en katastrofefilm end den by fuld af grønne boulevarder og gyldne pagoder, den tidligere var. Natten til lørdag ramte cyklonen Nargis landet, og ødelæggelserne overgår ifølge FN-kilder tsunamien i 2004

Først meldte styret om 351 døde. Mandag blev det tal tidoblet da det statslige tv, MRTV meldte om 3.934 døde og 2.870 savnede i Yangon og Ayeyawaddy-området, og sidst på dagen i går lød vurderingen fra flere kilder, at tallet ville nå op på 10.000.

Samtidig oplyser FN's hjælpekontor i Thailand, at flere hundredtusinder står uden tag over hovedet.

"Mit hus er jævnet med jorden. Alt er ødelagt. Det er så slemt. Heldigvis overlevede mine børn, men hvad skal vi stille op?"," spørger Swe Swe, mor til tre og bosat i bydelen North Dagon.

Byens fattige kvarterer, hvor folk fortrinsvis bor i spinkle bambushytter, er særligt hårdt ramt. 30-70 procent af husene og hytterne i de områder er helt eller delvist ødelagt.

"Hvordan skal jeg genopbygge mit hus? Hvor skal vi bo?" tilføjer hun med forstenet ansigt, mens hun forcerer et af de 100 år gamle træer der blokerer vejen.

Vandmangel

Husly er ét problem. Adgang til mad, rent vand og elektricitet er et andet. Priserne på benzin og mange madvarer er fordoblet i løbet af to døgn. Fredag kostede en gallon (3,8 liter, red.) benzin 5000 kyat. Søndag var prisen 10.000 kyat - 7,7 kr. Byens vand og elforsyning er brudt sammen - ligeledes fungerer telefonnettet kun sporadisk. Yangon's beboere melder allerede et døgn efter orkanen om begyndende mangel på vand. "Jeg har kun drukket et lille glas vand i dag," forklarer en munk nær Swedagon pagoden. "Vi har næsten ikke noget vand tilbage."

Langs med vejen i bydelen Sanchaung fylder en gruppe lokale spande og bøtter med vand fra en interimistisk vandpumpe drevet af en lille generator.

"Vi har brug for vand. Vi har brug for hjælp, men der er ikke nogen - intet politi, ingen soldater, ingen fra kommunen," siger Kyaw Win, 42 år, mens han venter ved vandpumpen.

Foruden Yangon's fattige kvarterer er det dog tydeligt at landets store deltaområde er hårdt ramt. Her ramte orkanen kysten med fuld styrke. "Det ser meget slemt ud," udtaler en højtstående FN ansat.

I den større by Labutta i deltaområdet melder lokale FN ansatte, at 90 procent af husene er ødelagte eller blæst væk med vinden. Kun de få murstenshuse står tilbage. Folk har søgt ly i klostre og skoler men flere af disse er faldet sammen.

"I en landsby, jeg besøgte, boede der 4000 mennesker, men nu er der kun 400 tilbage. De har ingen mad, intet vand, ingen husly - ingenting," forklarer en chokeret FN-medarbejder, der netop er vendt tilbage fra området. Situationen i resten af det forholdsvist svært tilgængelige område er uvis.

Ingen hjælp

Lokalbefolkningens vrede mod militærstyret er vendt tilbage med fuld styrke efter orkanens rasen og som reaktion på den manglende umiddelbare hjælp fra politi og militær. Dette kun seks dage før landets planlagte folkeafstemning om en ny forfatning, der vil sikre militæret en afgørende rolle i landets fremtidige parlament og regering.

"De kommer her, når der er protester for at slå folk ned eller ihjel, men nu hvor vi har brug for dem, bliver de væk," lyder en reaktion.

Myanmar har en hær på ca. 450,000 mand. Adskillige hundrede soldater var synlige i Yangon's gader søndag. Sammen med civile og munke var de i fuld gang med at rydde hovedvejene for væltede træer - med økser, macheter og enkelte motorsave.

"De tænker kun på dem selv," udbryder Kyaw Maung, en 50-årig mand, der er på jagt efter vand i Yangon's gader, ved synet af nogle enkelte politifolk. "Ministeren for politiet bor nede af den vej. De almindelige folk hjælper de ikke." Hans 74-årige far kan ikke erindre en så ødelæggende orkan i mands minde.

"Der står i avisen i dag at de vil komme og hjælpe os - at vi ikke skal bekymre os," siger en taxichauffør, hvis hus er ødelagt. I nat skal han overnatte i taxaen."Men jeg tror ikke på dem. De lyver og snyder. Hvornår kommer de?" afslutter han vredt.

Uden overblik

FN og de international hjælpeorganisationer har endnu ikke dannet sig et overblik over katastrofens omfang. Fem områder er erklæret for katastrofeområder, og styret har etableret en katastrofe-komite med deltagelse af otte af landets ministre. Over for FN har Ministeriet for Social Velfærd indikeret at det vil acceptere nødhjælp fra det internationale samfund. En officiel udmelding lader dog vente på sig. Hvis styret accepterer hjælp udefra vil det være en ualmindelig handling fra et militærstyre, der selv under tsunamien i 2001 nægtede at modtage assistance fra udlandet, og som jævnligt udråber USA og Storbritannien som landets hovedfjender. Siden munkedemonstrationerne i september 2007 har FN og internationale hjælpearbejdere haft problemer med at få adgang til landet, men måske har katastrofens omfang fået generalerne til at indse, at de denne gang ikke kan klare situationen selv.

"De har forespurgt om vandrensningstabletter , medicin, plastik presseninger, blikplader, tæpper, ledninger, moskitonet, kogeudstyr, motorsave og telte i første omgang," lyder det uofficielt fra FNs hovedkvarter i Yangon. "Det er et positivt tegn, for situationen påkræver massiv udenlandsk nødhjælp."

Udfordringen som styret og det internationale samfund står over for er at få hjælp ind i landet og ud til lokalområderne inden epidemier og manglen på mad, vand og husly fører til flere dødsfald - og inden regntiden begynder om få uger

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu