Læsetid: 3 min.

Darfur er stadig glemt efter fem års folkemord

Daoud Hari var måske blevet kamelhyrde, men så kom krigen. Med livet som indsats arbejdede han som tolk og lokal guide for journalister i Darfur, hvor et folkemord slow motion fortsætter på femte år. Nu er han blevet forfatter og vil med sin bog, 'Tolken fra Darfur' fortælle verden om den usynlige konflikt
Udland
16. maj 2008

"Hvor er vi?" spørger sudaneseren Daoud Hari den venlige stewardesse. De er på vej i flyet gennem Afrikas mørke nat.

Under dem lyser små stjerner op fra jorden, der ellers plejer at være sort i et land uden elektricitet.

"Ingen steder, tror jeg," siger stewardessen. Som mange andre unge afrikanske mænd rejste Daoud ud fra sin landsby i Sudans Darfurprovins for at arbejde i restauranter i Libyen og Egypten, så han kunne sende penge hjem.

Nu er han på vej hjem for at finde sin familie, i den krig der lige er brudt ud i Darfur. Det er sommeren 2003, og de små lysglimt på jorden er ikke stjerner, men bål fra de nedbrændte landsbyer i Darfur.

I denne uge, fem år efter konflikten begyndte, vurderer FN, at 2,5 millioner mennesker er blevet tvunget bort fra deres hjem, inklusive de 150.000, der er drevet på flugt siden nytår.

Omkring 300.000 mennesker er blevet dræbt. Efter en rolig periode har regeringen i Sudans hovedstad, Khartoum, netop genoptaget "den brændte jords taktik," som i 2003 fik Daoud Hari til at komme hjem og lede efter sin familie.

Regeringsstøttede militser bomber landsbyerne fra luften, mens militser på jorden brænder huse og systematisk voldtager kvinder og piger.

Folk skal vide det her

"Tv-stationer verden over sender måske fem til 10 minutters fjernsyn om Darfur hvert år, og derfor vil jeg vise folk i Europa, hvad der sker i Darfur," siger Daoud Hari, der giver interview til Informations udsendte på bagsædet af en bil på vej ud til DR-byen, hvor Deadline-redaktionen venter.

Daoud er blevet en travl mand. Hans bog Tolken fra Darfur er blevet udgivet i Europa og USA, hvor den er blevet vel modtaget. Men for at komme hertil har Daoud Hari overvundet døden flere gange, for eksempel da han og den britiske dokumentarist Philip Cox bliver standset af en oprørsgruppe, der mistænkte Daoud Hari for at være spion.

"Når så mange geværer bliver ladt på én gang, afsender det en ret markant, knasende lyd. Vi kravlede langsomt ud af vores bil med hænderne over hovedet," skriver Daud og beretter levende om hvordan PhilipCox, midt i ørkenen ringer til oprørenes leder fra sin mobiltelefon og overbeviser ham om, at Daoud er en anden person.

"Det er fantastisk at undvige døden. Man kan ikke holde op med at smile. Man smiler fjollet og ustyrligt i timevis," skriver Daoud, der var meget heldig. Det samme var Philip Cox, der ikke havde kunnet få fat i oprørslederen i ugevis.

Uvidende sudanesere

Daoud Hari er stadig jaget af både oprørsgrupper og Sudans regering, der anholdt ham og en anden journalist, Paul Salopek, i 2006.

De stod til henrettelse, men blev efter grov tortur løsladt efter pres fra den amerikanske regering og menneskeretsadvokater.

Daoud Hari er i dag den femte flygtning fra Darfur, der har fået flygtningestatus i USA, men det er ikke kun folk i Vesten, der er uvidende om Darfur, fortæller Daoud Hari på vej til DR-byen.

"Da jeg blev løsladt i Khartoum, mødte jeg nogle sudanesere, der var i gang med en pengeindsamling for børn i Libanon (efter at Israel bombede Libanon i sommeren 2006, red.), og jeg spurgte, hvorfor Khartoums berømtheder ikke kunne sende nogle penge til børnene i Darfur, som også dør. Men de sagde, at de ikke havde hørt om Darfur. Hvad er det, der foregår? Efter fem år ved de ikke, hvad der sker i Darfur!" siger Daoud Hari.

Selvmordsangreb

Selv om der har været tilbagevendende borgerkrig i Sudan siden 1980'erne, siger man, at hovedstaden Khartoum, er 'Afrikas sikreste by', fordi den ligger strategisk godt. Derfor var det en stor overraskelse for Khartoums indbyggere, da oprørsgruppen the Justice and Equality Movement (JEM) angreb byen i weekenden. Angrebet blev slået tilbage, oprørerne opnåede intet, og 200 blev slået ihjel ifølge regeringen.

"Jeg er nu ikke overrasket," siger Daoud Hari og fortsætter:

"Oprørsgruppen ville fortælle folk på gaden i Khartoum, at konflikten også angår dem. Jeg betragter det som et form for selvmordsangreb, der skal fortælle regeringen, at de ikke kan vide sig sikre i Khartoum," siger Daoud Hari.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her