Læsetid: 1 min.

EU svinger pisken over miljøsyndere

Spanien og Portugal blæser på EU's lovgivning om fugle og naturområder og får nu det røde kort af miljøkommissær Stavros Dimas
Udland
7. maj 2008

Spanien og Portugal får nu strenge advarsler fra EU-Kommissionen: Medlemslande skal værne om deres fuglebestande, og myndighederne må ikke udstede tilladelser til at bygge enorme turistkomplekser i fredede områder. Miljøkommissær Stavros Dimas svingede pisken, da kommissionen i går truede en række lande med retssager for brud på EU's miljølove.

Spanien blev allerede i 2007 dømt ved EF-Domstolen for at udpege for få og for små særligt beskyttede fugleområder. Men dommen har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk i Madrid, for der er kun sket fremskridt i regionen Castilla-La Mancha og på De Kanariske Øer. Der er intet sket i Andalusien, Catalonien, Galicien, Valencia eller på De Baleariske Øer (Ibiza, Mallorca og Menorca), og miljøkommissær Dimas skærper nu tonen med en skriftlig advarsel for at sidde EU-dommen overhørig.

"Europa er afhængig af sin biologiske mangfoldighed til utallige økologiske formål, fra rensning af vand og luft til skovrigdomme. Denne biodiversitet er truet, og det er vitalt at beskytte den. Spanien og Portugal må overholde europæisk lovgivning om naturen og bevare Natura 2000-netværket. Det er afgørende, hvis EU skal nå sit mål om at standse tabet af biologisk mangfoldighed i 2010," siger Dimas.

Portugal har fået første advarsel for helt utilstrækkelige miljøvurderinger, så myndighederne i en fart kunne give byggetilladelser til store turistprojekter i ellers beskyttede områder i Grândola og Alcácer do Sal syd for hovedstaden Lissabon. Projekterne dækker næsten 1200 hektar, inklusiv 6 golfbaner, 21 lejlighedskomplekser, 660 turistvillaer og 21 hoteller.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her