Læsetid: 2 min.

Glæde over ny præsident i Libanon

26. maj 2008

Det internationale samfund glæder sig over at Michel Suleiman er blevet Libanons nye præsident. Håbet er, at valget kan bringe stabilitet til det urolige land.

Efter ikke mindre end 19 forgæves forsøg lykkedes det søndag Libanons parlament at vælge en ny præsident, da et stort flertal af parlamentets medlemmer godkendte indsættelsen af hærchef Michel Suleiman.

Valget betragtes som første skridt på vej ud af en 18 måneder lang politisk krise mellem det antisyriske regeringsflertal og oppositionen med den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse i spidsen.

- Michel Suleiman fik 118 stemmer, og jeg erklærer ham for præsident af Libanon, sagde parlamentsformand Nabih Berri.

Seks parlamentarikere stemte blankt, mens tre andre stemte på øvrige kandidater.

Kort efter afstemningen blev Suleiman formelt taget i ed ved en ceremoni, der blev overværet af udenrigsministre fra flere arabiske og europæiske lande samt EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana.

USA's præsident, George W. Bush, kalder valget begyndelsen til "en ny æra af politisk forsoning".

- Libanon har valgt en leder, som er forpligtet på at bevare landets suverænitet, styrke regeringens magt og overholde Libanons internationale forpligtelser over for FN, siger Bush.

Også fra Syrien, som ind til for få år siden havde styrker i landet, lyder der lykønskninger. Ifølge det statslige syriske tv har præsident Bashar al-Assad ringet til Suleiman og fortalt, at "Syrien er på Libanons side".

Da nyheden om valget af den ny præsident bredte sig i Beirut, hørtes lyden af skud, der blev affyret op i luften for at fejre begivenheden.

I hærchefens hjemby Aamchit, som ligger på kysten lidt nord for hovedstaden, festede og dansede hundredvis af libanesere, der havde fulgt afstemningen på en storskærm på byens torv.

Præsidentembedet har været ledigt siden efteråret, idet det splittede parlament ikke har været i stand til at samles om en kandidat, der skulle efterfølge præsident Emile Lahoud. Men tidligere på ugen indgik de to fløje et kompromis om at vælge Suleiman som præsident, ligesom der skal dannes en national samlingsregering.

Aftalen er vejen ud af den politiske lammelse i Libanon, som for nylig udviklede sig dramatisk, da det kom til voldsomme gadekampe med mindst 67 dræbte og 200 sårede. Hizbollah indtog overvejende sunnimuslimske områder af Beirut i en åbenlys magtdemonstration over for den provestlige regering.

Den ny politiske aftale ses som en sejr for Hizbollah og bevægelsens allierede, som fik opfyldt deres krav om vetoret i alle regeringens beslutninger.

Almindelige libanesere er blot glade for, at truslen om nye væbnede kampe er drevet over - i hvert fald i denne omgang.

I løbet af de seneste to dage er der igen begyndt at komme liv i Beiruts fashionable bymidte, der er et symbol på genopbygningen af landet efter den 15 år lange, ødelæggende borgerkrig fra 1975 til 1990. I de seneste 18 måneder har bymidten ligget hen som en spøgelsesby.

Allerede nu er der positive tegn at spore i Libanons økonomi, der længe har været trykket af den politiske usikkerhed og truslen om ny vold. Aktiemarkedet er i stigning, og ifølge landets turistorganisationer er der tegn på, at turisterne begynder at vende tilbage til landet igen denne sommer.

/ritzau/AP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu