Læsetid: 6 min.

'Gudskelov for den økonomiske afmatning'

Der er ingen systemkrise. Men der er behov for et marked med den handlekraft, som det politiske system savner, siger finans- og investeringsekspert
-Den mand, der har købt en SUV, han skal altså bringesi betalingsvanskeligheder, for vi skal ikke have flere SUV-er-, siger Peter Wendt fra investeringsselskabet KlimaInvest.

-Den mand, der har købt en SUV, han skal altså bringesi betalingsvanskeligheder, for vi skal ikke have flere SUV-er-, siger Peter Wendt fra investeringsselskabet KlimaInvest.

Karen Bleier

31. maj 2008

"Kapitalismen er - nu igen - ude i sin værste krise."

Ironien er til at tage og føle på, når Peter Wendt kommenterer tesen om, at den kapitalistiske vækstøkonomi oplever en systemkrise, hvor finansiel nedtur spiller sammen med olie- og fødevareprisstigninger samt klimakrise.

"Et system som den liberale markedsøkonomi har meget svært ved at komme i systemkrise. Det, der finder sted nu, er korrektioner, og den slags vil hele tiden finde sted. Priserne skal bevæge sig op og ned. Det kan godt være, at prissystemet på kort sigt fungerer dårligt, men på lang sigt er der tendens til, at det fungerer. Ellers var verden gået ad helvede til allerede under 30 års-krigen," siger Peter Wendt.

Han kender sin markedsøkonomi. Wendt er cand.-polit, har tidligere været ansat i bl.a. Nationalbanken og Realkreditrådet og været direktør for Hafnia Bank, Investeringsforeningsrådet og LR Realkredit. I dag er Peter Wendt bestyrelsesmedlem i investeringsselskabet KlimaInvest.

Han mener, at det, der skete i 1930'erne med Den store Depression fortjener betegnelsen 'systemkrise'. Det gør dagens økonomiske tumult ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så det er markedskræfterne der skal begrænse forbruget?

Tror du vi når at undgå at fiske alt op af havene, fælde alle træerne, forbruge al olie, kul og gas?

Hvis markedskræfterne skal styre ressourceforbruget, så vil vi ikke kunne undgå at alt bliver forbrugt. De sidste træer og fisk vil nok koste nogle millioner stykket, men de skal sgu nok blive forbrugt alligevel.

Thomas Dynesen

Rune Hjelm skrev:

"Så det er markedskræfterne der skal begrænse forbruget?

Tror du vi når at undgå at fiske alt op af havene, fælde alle træerne, forbruge al olie, kul og gas?
Hvis markedskræfterne skal styre ressourceforbruget, så vil vi ikke kunne undgå at alt bliver forbrugt. De sidste træer og fisk vil nok koste nogle millioner stykket, men de skal sgu nok blive forbrugt alligevel."

Ja, du har ret og manden der sagde:"Hvis man tror på uendelig vækst i en begrænset verden, så er man enten idiot eller økonom", har også forstået det. 80% alle fisk er forsvundet siden 1980. Hvorfor tror I vi kun kan købe mærkelige fisk fra søer i Afrika, og ikke torsk fra Danmark?

Den talrigeste fugl man har viden om nogensinde har eksisteret var den Ameríkanske Vandredue. Man har observeret flokke på mere end 1.000.000.000 eksemplarer.

Den sidste døde i NY zoo i 1929. Hurra for markedskræfternes frie rasen!

"Hurra for markedskræfternes frie rasen!"

Ja - uden dem havde vi stadig dinosauer gående rundt i Store Kongensgade ... ! ;-)

Man kan väre enig eller uenig ud fra ideologiske synspunkter om Peter Wendt´s antagelser om systemets mulighed for korrektioner. I et ikke ekstremt senario stemmer det måske ganske godt.

Hvis teorien om peak oil er korrekt tror jeg dog at de korrektive muligheder vil få så store konsekvenser for samfundet at det ikke kommer at blive acceptabelt for verdenssamfundet. Peak oil teorien kom fra Marion K Hubbert omkring 1950. Han havde set at olieudvinding fra oliefälter fulgte en bell´s kurve. Anvendt på de nedre 48 stater i USA forudsagde han at olieproduktionen ville peake omkring 1970 hvilket stemte med virkeligheden - peaket kom i 1971. Fra at väre olieexportör er USA nu storimportör.

Hvis vi ser på hele verdens olieproduktion er der nu alt mere som tyder på at vi enten er på peaket eller er ganske när peaket. Formanden for Ruslands störste olieselskab mener at vi i en snar fremtid vil se oliepriser på 250$ pr fad olie. Jeg har til og med set en forudsigelse på oliepriser på 1000$ pr fad.

Man kan tro hvad man vil om dette men pointen er at på et eller andet tidspunkt knäkker käden. Mere langsomme prisstigninger kan klares af systemet.. I en situation med årlig fald i olieproduktion på op til 7% kan vi måske i en kortere periode i den vestlige verden köbe os ud af problemerne. De fattige bönder i fx Bangla Desh som anvender diesel pumper til kunstvanding kan ikke klare stigende oliepriser og vi vil komme til at se en kollaps af det ökonomiske system först i den tredje verden.

I dette ekstreme senario vil den ökonomiske model Peter Wendt står for medföre overhängende risiko for hungersnöd og resoursekrige.