Læsetid: 9 min.

I katastrofernes land

Det som engang var et af Sydøstasiens rigeste lande, er forvandlet til en ligkiste. En dansk journalist rapporterer fra Myanmar efter cyklonen Nargis
Det som engang var et af Sydøstasiens rigeste lande, er forvandlet til en ligkiste. En dansk journalist rapporterer fra Myanmar efter cyklonen Nargis
24. maj 2008

Jeg har siddet på bagsædet i to minutter, da den burmesiske taxachauffør vender sig om og ser mig direkte i øjnene.

"Er du journalist?," spørger han med en mund, der er farvet blodrød af betelnødder.

Jeg er ulovligt i Myanmar, landets junta ønsker ikke, at udenlandske journalister roder rundt i landets 'interne anliggender', inklusiv følgerne af en cyklon, der har dræbt mindst 78.000 mennesker og udstillet generalerne som kynikere, der hellere vil se befolkningen dø, end åbne gitteret til omverden.

'Vi klarer os selv,' er argumentet fra generalerne, der har afvist at lukke udenlandsk nødhjælp ind i noget særligt omfang.

Kritikere mener, at generalerne nærmere frygter, at vestlig indflydelse kan true den ø af magt og rigdom, de flyder rundt på i regeringsbyen Naypyidaw.

Men det taler jeg ikke med chaufføren om. Ikke endnu.

I stedet lyver jeg og siger, at jeg er i landet for at yde nødhjælp til ofrene for cyklonen Nargis. Men efter et par hurtige spørgsmål-svar om regeringen ved jeg, at vi sådan set er på samme side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Erik Rønne

Hvorfor dog bruge juntaens navn for landet, »Myanmar«, i stedet for det befolkningen selv foretrækker, at man skal bruge - »Burma«?

Niels Ivar Larsen

Det er en mere indviklet historie end som så, gamle ven. Så vidt jeg ved er 'Burma' de tidligere koloniherrers, altså briternes navn, mens det burmesiske/myanmarske folk hellere kalder deres land noget helt tredje eller fjerde, alt efter hvilken etnisk gruppe man spørger.
For nemheds skyld benyttes det officielle af FN anerkendte navn uden skelen til om det så ud fra andre mere ideelle betragtninger måtte være det retmæssige. Det sker for ikke at komme ud i idelige diskussioner, hver gang varierende navne foreligger, for disse afspejler i reglen politiske og etniske modsætningsforhold og prætentioner, man så vil skulle tage stilling til, hvad der kan være uendeligt indviklet, jf. striden om det skal hedde Kosovo eller Kosova. Det mest praktiske er, at der ikke verserer et væld af navne for samme entitet, så derfor den indrømmet arbitrære opbakning til FN-normen.

Ja, jordisk velstand kan somme tider være en kort glæde, hvis man ikke i tider vælger at prioritere rigtigt :-)