Læsetid: 3 min.

Kinas reaktion på jordskælvet hurtigere og mere åben

Kina kæmper fortsat med at få overblik over ødelæggelserne efter det voldsomme jordskælv mandag. Regeringen satser dog allerede på at fremstå effektiv, for at undgå igen at blive udsat for kritik over lang reaktionstid og lukkethed i katastrofesituationer
De kinesiske myndigheder har vist både handlekraft og åbenhed omkring det seneste jordskælv - til forskel fra tidligere katastrofer. Et af beviserne for den ny stil, er, at myndighederne i går sagde, at alene i byen Mianyang ligger 18.645 begravet under murbrokker. Her ses lokale sårede indbyggere i byen. Op mod 12.000 er bekræftet døde.

De kinesiske myndigheder har vist både handlekraft og åbenhed omkring det seneste jordskælv - til forskel fra tidligere katastrofer. Et af beviserne for den ny stil, er, at myndighederne i går sagde, at alene i byen Mianyang ligger 18.645 begravet under murbrokker. Her ses lokale sårede indbyggere i byen. Op mod 12.000 er bekræftet døde.

Udland
14. maj 2008

BEIJING - Mindre end to timer efter det voldsomme jordskælv havde ramt Sydvestkina mandag eftermiddag, var Kinas ministerpræsident, Wen Jiabao, på vej i et fly til katastrofeområdet. Det statslige nyhedsbureau udsendte hurtigt billeder fra ministerpræsidentens tur dertil: Omgivet af rådgivere var han opslugt af at koordinere redningsindsatsen.

Da han nåede frem til den hårdest ramte provins, Sichuan, råbte han ind i en sammenstyrtet bygnings sprækker: "Hold ud derinde, vi vil redde jer".

Siden er 50.000 soldater blevet mobiliseret for at hjælpe befolkningen, og præsident Hu Jintao har beordret embedsmænd og partikadrer til at være i redningsaktionens forreste linje. Beijing har ønsket at sende et klart signal: Det kinesiske styre svigter ikke folket, og har et fast greb om situationen.

Samtidig var der tilsyneladende intet forsøg på at skjule katastrofens enorme omfang. De officielle medier er hurtigt kommet ud med stadig større tabstal. Tirsdag aften blev der meldt om mindst 12.000 dræbte, og i byen Mianyang, tæt på skælvets epicenter ligger 18.000 begravet under sammenstyrtede bygninger.

Det har været en hidtil uset hurtig reaktion og åbenhed fra regeringens side, som står i kontrast til den lange reaktionstid og lukkethed, der tidligere har præget Beijings krisestyring.

Historiske svigt

I 2003 svigtede ledelsen ved at tilbageholde information og skjule omfanget af den dødelige sars-epidemi, og gjorde det dermed sværere at få smitten under kontrol.

I 2005 blev indbyggerne i millionbyen Harbin holdt uvidende om, at Songhua-floden, kilden til deres drikkevand, var blevet forgiftet af en 80 km lang pøl af gift efter en eksplosion på en kemisk fabrik.

Og så sent som i januar i år blev regeringen anklaget for nøl og for at overhøre advarsler, da Sydkina blev ramt af de værste vinterstorme i et halvt århundrede. 80 døde og 300.000 hjem blev ødelagt.

Det har gjort ondt på regeringens image i befolkningen. Kinas nuværende ledere hyldes ofte i medierne for deres kompetence, men naturkatastrofer har vist sig en stor udfordring for deres forsøg på at legitimere deres styre gennem evnen til at levere orden, vækst og håndtere kriser. Hvor kommunistpartiets rygmarvsreaktion har været at lægge låg på dårligt nyt, har ledelsen nu indset, at den, på trods af sine ihærdige forsøg, ikke har absolut monopol på informationsstrømmen.

Pinlige spørgsmål

Befolkningen får nys om katastrofer via mobiltelefoner og internet. Og det er bestemt ikke et image, der styrker Beijings fundament, når kineserne hører, at ledelsen er uforberedt og måske oven i købet uengageret, når kriser indfinder sig.

En nylig vinterkatastrofe blev i starten netop mødt af en svag reaktion fra Beijings side. Da krisen blev forværret, satte styret til gengæld alt ind for at dæmpe den begyndende frustration i befolkningen.

På det tidspunkt blev ministerpræsident Wen Jiabao, som nu, sendt ud blandt folket for at opmuntre, og tilbød helt uhørt en undskyldning.

Men da havde det voldsomme vintervejr allerede afsløret en pinlig mangel på effektiv krisestyring og mangel på beredskab.

De modigste af Kinas aviser spurgte: Hvorfor var indsatsen ikke bedre koordineret? Hvorfor var lokalregeringerne så langsomme til at reagere? Hvem har ansvaret?

En enkelt kinesisk kommentator konkluderede, at "Mindst 50 procent af denne katastrofe var menneskeskabt".

Større forventninger

Det er ikke en kritik, Beijing ønsker gentaget i forbindelse med den nuværende jordskælvskatastrofe.

I 1976 blev Kina ramt af et enormt jordskælv nordøst for Beijing, som efterlod en 250.000 døde. I flere måneder forsøgte Kina at skjule ødelæggelsernes omfang, nægtede international nødhjælp og insisterede på at klare sig selv.

Kinas håndtering af mandagens jordskælv er absolut anderledes, men den kinesiske befolkning har også større forventninger til ledelsen.

Efter landets enorme økonomiske boom og teknologiske fremskridt forventer kineserne, at regeringen også er i stand til effektivt at håndtere en naturkatastrofe.

Selv om regeringen overordnet set lader til at have rykket hurtigt ud, og er blevet mere åben, stilles der dog allerede spørgsmål ved, om det er godt nok.

På internettet melder kinesiske borgere, at der er voksende frustration blandt folk i de jordskælvsramte områder, da de ikke føler, de har fået tilstrækkelig med information fra myndighedernes side.

Og der er foruroligende tegn på, at der er grænser for åbenheden. I tirsdagens udgave af den kinesiske avis Sydlig Metropol Dagblad beskrives det, hvordan kinesiske geologer påstår, at de havde forsøgt at alarmere om et kommende jordskælv.

Men myndighederne undertrykte deres advarsler for at undgå panik i befolkningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

På en hjemmeside om Naomi Kleins nyeste bog The Schock Doctrine kan man læse denn eintro:

"Around the world in Britain, the United States, Asia and the Middle East, there are people with power who are cashing in on chaos; exploiting bloodshed and catastrophe to brutally remake our world in their image.
They are the shock doctors. Thrilling and revelatory, The Shock Doctrine cracks open the secret history of our era.
Exposing these global profiteers, Naomi Klein discovered information and connections that shocked even her about how comprehensively the shock doctors' beliefs now dominate our world - and how this domination has been achieved.
Raking in billions out of the tsunami, plundering Russia, exploiting Iraq - this is the chilling tale of how a few are making a killing while more are getting killed."

Måske en ide til opfølgning?