Læsetid: 2 min.

Militærchefer vil forbyde klyngebomber

Ligesom Danmark vil England bevare klyngebomber i forsvaret. Men ni af Storbritanniens største eks-militærchefer trodser nu regeringen og anbefaler et totalt forbud, da bomberne spolerer fremtidige politiske mål med nutidens krige
Den tidligere højtstående Nato- og FN-officer på Balkan eks.-general Michael Rose er blandt de eks.-generaler, der nu tager afstand fra mod anvendelsen af klyngebomber. Her ses han sammen med tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup.

Den tidligere højtstående Nato- og FN-officer på Balkan eks.-general Michael Rose er blandt de eks.-generaler, der nu tager afstand fra mod anvendelsen af klyngebomber. Her ses han sammen med tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup.

SØREN STEFFEN

Udland
22. maj 2008

I denne uge begyndte forhandlingerne om et internationalt forbud mod klyngebomber i Dublin, hvor 100 lande inklusiv Danmark er mødt op. I den forbindelse valgte ni af Storbritanniens største eks.-militærchefer at støtte de humanitære organisationers krav om et totalforbud mod de kontroversielle bomber: "Klyngebomber virker ikke og må forbydes" skriver de ni chefer i et åbent brev til den britiske regering, idet de påpeger, at bombernes fordele opvejes af de ulemper de skaber i nutidens krige, både for civile og soldater. "Klyngebomber blev udviklet til at tackle en konfrontation under den kolde krig, som aldrig kom. Nutidens krige udkæmpes blandt civilbefolkningen og her har klyngebomberne uden undtagelse medført civile tab, både under og efter et angreb," slår ex-militærcheferne fast. I modsætning til nutidens ideal om præcisionsvåben, er klyngebomber såkaldte spredningsvåben, der i form af granater udløser en masse små bombletter over et større område. Bomberne blev designet til at ramme store troppekoncentrationer og kampvogne under den kolde krig, men nutidens krige udkæmpes ikke mellem hære, men mod oprørsgrupper og militser, der gemmer sig blandt civilbefolkninger. En stor del af bombletterne sprænger ikke, men ligger tilbage på jorden til fare for både rydningshold og civile. "Når man vælger at anvende upræcise og upålidelige våbensystemer, der koster civile liv, kan det anspore til national og international modstand, der sandsynligvis vil forhindre os i at opnå vores politiske mål (med krigen, red)," skriver eks.-generalerne, men det er ikke det eneste problem: "Som vi opdagede under den kolde krig, er klyngebomber også til fare for vores egne tropper. USA's 3. Infanteridivision beskrev dem som 'slagmarkens tabere' efter konflikten i Irak i 2003, fordi de ofte blev tvunget til at rykke frem i områder med ueksploderede bombletter," skriver generalerne.

Den britiske regering vil beholde de 'smarte bombetyper', der indeholder selvdestruktionsmekanismer, såsom den israelsk producerede M85. Men en norsk rapport fra sidste år har dokumenteret, at omkring ti procent af bomberne ikke sprænger. Danmark har ligesom Storbritannien valgt at beholde klyngebomber i forsvaret, og Per Stig Møller har tidligere overfor Information udtalt, at han ikke agter at arbejde for et totalt forbud.

Generalernes åbne brev kan læses på The Times hjemmeside: www.timesonline.co.uk/tol/ comment/letters/article3957464.ece

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her