Læsetid: 5 min.

'At overleve er en bitter lykke'

Jordskælvet i Kina har måske kostet op mod 50.000 mennesker livet. Skælvets overlevende ofre kæmper med at forstå, hvad der er sket med deres familier, og hvordan de skal fortsætte deres ødelagte liv - der er intet tilbage af deres byer
I baggrunden ses en bakke med en kolossal bunke ruiner i Mianyangs gamle bydel og overlevende leder i brokkerne øverst til venstre. Det massive jordskælv i mandags har måske kostet 50.000 livet. Tusindvis frygtes begravet levende under de sammenstyrtede huse.

I baggrunden ses en bakke med en kolossal bunke ruiner i Mianyangs gamle bydel og overlevende leder i brokkerne øverst til venstre. Det massive jordskælv i mandags har måske kostet 50.000 livet. Tusindvis frygtes begravet levende under de sammenstyrtede huse.

Jason Lee

Udland
16. maj 2008

MIANYANG/BEIJING - Kvinden Li Fengyun kaster et nervøst blik på den skrattende transistorradio. Antallet af dræbte efter jordskælvet er igen steget, fortæller stemmen i radioen. Strømmen af sørgelige statistikker afbrydes af nyheden om, at en kvinde er blevet hevet ud i live fra en sammenstyrtet bygning. Det kan dog ikke trøste 33-årige Li. Hun venter stadig på nyt om sin mand og søn.

"De er stadig ikke fundet," siger hun igen og igen. "De er stadig derude."

Hun har ingen idé om, hvordan hun skal finde sin familie. Grædende og med rystende hænder fortæller hun, at den 12-årige søns skole er styrtet sammen, og hun frygter, manden også er blandt de tusindvis begravet under murbrokker i hjembyen Beichuan, en by, der ophørte med at eksistere efter kæmpeskælvet i mandags.

Hun sidder stadig med det forklæde, hun havde på, da jordskælvet ramte mandag eftermiddag. Hun stod ved komfuret, da huset begyndte at ryste voldsomt. Rystelserne væltede hende omkuld. Og det blev hendes redning, da væggene og loftet kort efter styrtede sammen.

Hun befandt sig i et snævert hulrum, som hun kunne grave sig ud af.

Efter skælvet gik hun i ni timer uafbrudt for at finde sikkerhed. Det har hun nu fundet i byen Jiuzhous sportshal i byen Mianyang sammen med tusindvis af andre fra Beichuans omegn, et af de hårdest ramte områder.

Træningscentret i hallen tager sig grotesk ud som tilflugtssted for de nødlidende: Bønder i deres forslidte tøj sidder stadig i chok. På væggene omkring hænger kæmpe plakater med en smilende Arnold Schwarzenegger og andre bodybuildere i muskelsvulmende positurer.

På træningsmaskinerne har de nyankomne hængt deres gennemblødte tøj til tørre. Flere ligger og sover på løbemaskinerne, andre har lagt sig til rette i bokseringen. Børn leger på motionscyklerne.

De 10.000, der har samlet sig her, udgør for tiden den største forsamling af ofre for skælvet.

Total ødelæggelse

Det fulde omfang af ødelæggelserne er først nu ved at blive klart, samtidig med at nødhjælpshold til fods er nået frem til det afsides epicentrum. Antallet af døde stiger fortsat. Kinas regering advarede i går om, at det samlede antal døde kan ende på 50.000.

Det officielle tal for dræbte lyder nu på 19.500 i Sichuan-provinsen alene. Men flere end 25.000 ligger fortsat begravet under sammenstyrtede og raserede skoler, hjem og fabrikker.

Tv-billeder taget nær epicentret viser total ødelæggelse med pulveriserede byer, veje revet fra hinanden og hele bjergsider brækket af, som var det isbjerge, der kælvede.

Myndighederne i Sichuan siger, at omkring 3,5 millioner hjem er blevet ødelagt. Samtidig er næsten 400 dæmninger blevet beskadiget af skælvet.

Torsdag skruede Kina op for sin massive nødhjælpsaktion. Ministerpræsident Wen Jiabao beordrede yderligere 30.000 soldater og 90 helikoptere til katastrofeområdet, og det officielle nyhedsbureau Xinhua siger, at antallet af soldater og politi, som nu deltager i operationen, er på omkring 120.000.

Regeringen udsendte i går også en sjælden appel til den kinesiske offentlighed om at donere udstyr, inklusiv spader, hammere og gummistøvler til brug i redningsarbejdet.

Efter først at have afvist udenlandske nødhjælpsarbejdere, tog Kina i går imod et japansk tilbud om at sende et redningshold. Der er også blevet sagt ja til 20 personer fra Taiwans Røde Kors.

Kinas vicesundhedsminister, Gao Qiang, sagde på en pressekonference i Beijing, at der ikke er udbrudt smitsomme sygdomme blandt skælvets flygtninge. Men han understregede: "Dette er blot slagets begyndelse, og vi har en lang vej foran os."

Redningsarbejderne siger dog, at chancerne for at finde flere overlevende formindskes hastigt.

Bitter lykke

Gao Shuhua, også fra Beichuan-området, kan prise sig lykkelig for at være sluppet ud i live. Alligevel er hendes blik sort af sorg.

"At have overlevet er en bitter lykke," siger den 38-årige kvinde og tilføjer: "Alle har døde eller forsvundne familiemedlemmer. Vores landsby lå i en dal. Kun dem, der var langt oppe ad bjergskrænten, havde en chance for at overleve."

Hun siger, at de bygninger, der ikke umiddelbart faldt sammen, blev smadret, da enorme mængder af klipper og jord haglede ned over landsbyen fra bjergsiderne.

Hvordan det skal gå nu, ved hun ikke: "Vores eksistens er ødelagt, der er intet tilbage."

Tilfredshed med hjælpen

Imens får flygtningene i sportshallen at vide over højtalere, at de skal bevare roen og spise og drikke så meget som muligt.

Midt i smerten over at have mistet alt, er der blandt de nyankomne tilsyneladende udbredt tilfredshed over den behandling, de har modtaget her.

"Der er nok at spise, og nok af nyt tøj," siger 47-årige Gu Puyin, der sammen med resten af familien har overlevet, men har set sit tre-etagers hus styrte sammen. Han peger på de gratis telefoner og lægeklinikken for at understrege sin tilfredshed.

Og han peger mod det, der virker som et fatamorgana i disse omgivelser: kokke med høje hatte i kridhvide uniformer med emblemer, der annoncerer, de er "medlemmer af komiteen for fransk kogekunst".

De kommer fra et nærliggende kursted for velhavere og uddeler dampede varme boller.

"Vores chef har sagt, at vi skal behandle flygtningene præcis som vores kurgæster," siger Ren Jinping, en af kokkene.

Kinesere fra områder, der ikke er blevet ramt lige så hårdt, har iværksat en imponerende privat nødhjælpsindsats og uddeler desuden vand, hårdkogte æg og kiks til de nødstedte.

Huang Xu, en dommer fra Mianyang, er med til at stå for organiseringen her. Han fortæller, de er i gang med at registrere de nødlidende.

"For øjeblikket er det vores opgave at sørge for, at alle bliver taget godt af. Derefter skal vi til at finde ud af, hvor folk skal tage hen bagefter," siger han og peger på det åbenlyse problem, at de fleste ikke har et hjem, de kan tage tilbage til.

"Det næste skridt bliver det sværeste," siger han og forklarer, at der trods alt er opstået utilfredshed.

På førstedagen var de fleste blot lykkelige over at have overlevet. Dagen efter begyndte utålmodigheden allerede at vise sig. Folk ville have svar. Svar på, hvor deres familier er henne, svar på, hvad der nu skal ske.

"Men vi har evnerne til at løse problemerne," siger Huang selvsikkert.

"Og vores premierminister har vist, at han er den hurtigste og mest effektive regeringschef i verden."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her