Læsetid: 2 min.

Ritt Bjerregaard kritiserer Helle-Thorning

Helle Thorning-Schmidt kalder det 'hul i hovedet' at snakke om at hæve boligskatterne. Ritt - som har snakket om det! - mener, at hun mangler svar på boligmanglen
Udland
7. maj 2008

Socialdemokraterne vil aldrig beskatte boligejerne hårdere! Partiet mangler svar på, hvordan almindelige mennesker får noget at bo!

Socialdemokraternes to røde dronninger, partiformand Helle Thorning-Schmidt og Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard, er uenige om fremtiden for landets mange boligejere - og boligsøgende. Mens Helle Thorning-Schmidt afviser et forslag fra Ritt Bjerregaards såkaldte Røde Skole om at beskatte boligejerne ved salg - med 10 til 30 procent af fortjenesten - så svarer overborgmesteren igen med at anklage partiformanden for at mangle svar på boligmanglen.

Ritt Bjerregaard understreger samtidig, at hun ikke foreslår at beskatte boligejere hårdere - men netop kun gevinsten ved et salg.

"De penge, som kommer ind ved at beskatte gevinsten, skal bruges til at bygge almene boliger, så almindelige mennesker får råd til at bo i noget. Den diskussion savner jeg helt i Helle Thorning-Schmidts kritik. Hun mangler at give et svar på, hvordan almindelige mennesker får nogle billige boliger at bo i. Det er en mangel, som jeg håber, at hun retter op på," siger Ritt Bjerregaard.

Helt hul i hovedet

Overborgmesterens kommentar kommer, efter at Helle Thorning-Schmidt har kaldt det "helt hul i hovedet at beskatte boligejerne hårdere".

Ifølge partiformanden bliver boligejere allerede hårdt nok beskattet.

"Vi har meget tydeligt sagt, at ledelsen hos Socialdemokraterne er fuldstændigt entydig på området. Vi går ikke ind for højere boligskatter, så det må stå for Den Røde Skoles egen regning. Det er ikke partiets holdning," fastslog Helle Thorning-Schmidt i går efter et møde i folketingsgruppen på Christiansborg.

Ud over at beskatte gevinsten ved salg af bolig foreslår Ritt Bjerregaard og Co. samtidig, at det skal være dyrere at køre i bil.

Den Røde Skole foreslår således såkaldte trængselsafgifter og en udfasning af kørselsfradraget. Men heller ikke en udfasning af kørselsfradraget bliver taget til nåde af partiformanden. Til overborgmesterens frustration.

"Pengene skal jo bruges til at forbedre den kollektive trafik, og hvis folk hver dag sidder flere timer i kø, så tror jeg godt, at de kan forstå det. Det er jo også noget, som det er fornuftigt at gøre noget ved frem til FN's klimatopmøde. Biltrafikken er den store CO2-forurener, og det er vi nødt til at gøre noget ved," siger Ritt Bjerregaard.

Helle Thorning-Schmidt talte den 28. februar i Kalundborg i Den Røde Skole, som på torsdag slutter sine møder. Men partiformanden har ingen planer om at tale mere i skoleværelset, understreger hun.

"Jeg har ikke rigtigt været en del af Rød Skole. Men jeg sætter selvfølgelig pris på, at socialdemokrater debatterer politik i alle mulige sammenhænge. Det er fint, at Rød Skole debatterer politik. Der er også kommet mange udmærkede forslag, som, vi er helt enige i, er god socialdemokratisk politik, men de er ikke alle sammen gode," lød det fra Helle Thorning-Schmidt efter gruppemødet.

Dermed er sidste punktum dog ikke sat i den socialdemokratiske boligkrønike. Enhedslisten har nemlig besluttet at stille et beslutningsforslag i Folketinget, som kopierer Ritt Bjerregaards boligforslag, og også SF roser Den Røde Skole for at gøre op med Socialdemokraternes 'berøringsangst' over for boligskatten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her