Læsetid: 4 min.

Serbien i giftig valgkamp

Skal Serbien se mod EU, indad eller østpå? Det er det store spørgsmål op til valget i morgen, og det har givet den mest bidske valgkamp siden systemskiftet i 2000. Nedenunder lurer hverdagen med stor bekymring over korruption, organiseret kriminalitet og et svagt retssystem
Udland
10. maj 2008

BRUXELLES - "Isolationens tid er forbi for Serbien," sagde EU's justitskommissær under et besøg i Beograd denne uge. Men er den nu også det?

"På overfladen er emnerne Kosovo, EU og Rusland. Men i virkeligheden handler det om, hvor Serbien bevæger sig hen: Mod europæisk integration eller mod isolation," siger Milorad Ivanovic, stedfortrædende chef-redaktør på dagbladet Blic.

I morgen skal serberne til valg, og i disse dage oplever de den mest hadske valgkamp siden systemskiftet i 2000. Spændende tider, medgiver Ivanovic. Lidt for spændende:

"Nogle gange tænker jeg, det ville være rart at leve i et land, der er lidt mere kedeligt," sukker han med et lille grin.

Det er løgnere og især forrædere, der for tiden fører valgkamp - hvis man altså skal tro politikernes egne beskrivelser af deres respektive modparter. Nationalisterne betegner de mere moderate partier som forrædere og beskylder dem for at modtage gaver fra EU i stedet for at kæmpe for, at Kosovo forbliver en del af Serbien.

"Det er organiseret og åbenlys løgn," forsøgte præsident Boris Tadic at forsvare sig, da premierminister Vojislav Kostunica for blot et par dage siden beskyldte ham for i hemmelighed at have underskrevet et dokument, der angiveligt bekræftede Kosovos uafhængighed og skulle bane Serbiens vej ind i EU.

"Det er virkelig trist," siger Milorad Ivanovic om tonen i valgkampen. "For blot tre måneder siden havde vi en valgkamp, der var helt anderledes."

Dengang blev den EU-venlige Tadic valgt, og debatten handlede om økonomi, arbejdspladser og tryghed i hverdagen i et land, der har mange områder med stor fattigdom.

I sidste øjeblik

Valget er et yderst tæt løb mellem de EU-venlige og de nationalistiske partier. Flere målinger har peget på, at det nationalistiske Radikale Parti under Tomislav Nikolic ligger forrest i kampen om regeringsmagten. Men to mindre partier - deriblandt premierminister Kostunicas - har endnu ikke meldt ud, hvilken side de i givet fald vil støtte.

Valget i morgen kommer i utide. Regeringen brød sammen, da Kosovo erklærede sin uafhængighed i februar.

Midt i den ophedede stemning kommer EU så med en Stabiliserings- og Associeringsaftale til Serbien - det første skridt mod et egentligt medlemskab. Samt - og det er mere konkret og mindre omstridt blandt serberne - et løfte om frit visum til EU-landene.

Debattørerne er uenige om, hvorvidt EU's løfter i de seneste dage og uger inden valget er godt for de EU-venlige partier eller for nationalisterne. Sikkert er det dog, at også forholdet til Rusland er højt på dagsordenen. Lige så tæt på valget er det serbiske parlaments beslutning om en stor gasledning, South-Stream, der skal føre russisk gas til Europa, og som på grund af sin rute er en direkte konkurrent til en gasledning, som EU har planer om.

På den nationalistiske side gælder kun ét råb: Kosovo.

Serbien vil aldrig og under ingen omstædigheder give afkald på Kosovo, siger Tomislav Nikolic.

"Så giver vi hellere afkald på alle gaverne og forretninger og EU-medlemskabet. Hvis det skal være, kan vi også leve uden EU. I otte år har vi levet som EU's forsøgskaniner. Som om nogen havde sagt: 'Gør bare serberne fattigere endnu, så opgiver de nok Kosovo'. Men vi er allerede fattige - her nytter afpresning ikke mere," sagde han til en østrigsk avis.

EU-paradokset

Sonja Licht, der er leder af en politisk tænketank i Beo-grad, er ked af retorikken:

"Det lyder, som om de slet ikke har noget positivt at sige, altså om hvad de ville gøre, hvis de fik magten," siger hun.

Hun ser et paradoks i, at der er et flertal i befolkningen, der går ind for EU-medlemskab, men at der alligevel er så mange, der ventes at stemme på de nationalistiske partier.

"Der er hele spørgsmålet om sikkerhed, retfærdighed og korruption, og at forvaltningen er svag. Det er et meget vigtigt emne," understreger hun.

På det seneste har der været en stribe korruptionssager, blandt andet med afgifter på motorvejene og i sportens verden. Desuden har mange serbere en fornemmelse af småkorruption og usikkerhed i hverdagen. Denne usikkerhed har det Radikale Parti sat på sin dagsorden.

"Det er et godt emne," medgiver Licht, der mener, at der er behov for alvorlige reformer i forvaltningen. Og så er der brug for at se på økonomien. "Der er nogle dele af landet, hvor der er meget stor fattigdom. Derfor har vi et brændende behov for at komme tættere på EU, for at sætte gang i udviklingen."

Milorad Ivanovic er enig i, at økonomien er afgørende:

"Folk er virkelig bekymrede for deres hverdag. Jeg kender flere, der har aflyst ferien for at stemme, og det vigtigste emne er økonomien. Jeg tror, der vil være rigtig mange, der stemmer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her