Læsetid: 3 min.

Strid om recession i USA

I USA er der stor uenighed om, hvorvidt landet befinder sig i en recession eller ej. Men der er meget mere på spil end ord. Det handler om banker, der flygter fra deres ansvar, og politikere, der løber efter vælgerne
Udland
7. maj 2008

Egentlig er det meget ligetil. Et land er inde i en økonomisk recession, når det to kvartaler i træk har faldende vækst. Det har USA ikke haft. I det sidste kvartal af 2007 var den amerikanske BNP-vækst 0,6 pct., og de nyeste data for det første kvartal af 2008 viser, at USA har klaret sig gennem årets første tre måneder på samme niveau. Lavt, men i plus.

En af dem, der er særlig glad for de nye tal, er nok præsident George W. Bush. Han havde i dagene op til offentliggørelsen på et pressemøde sagt helt klart, at USA ikke befinder sig i en recession, kun i en periode med økonomisk afmatning.

Alligevel er hele spørgsmålet om recession i USA ikke helt så ligetil. Mange bankøkonomer har nemlig gentagne gange været i pressen med meldinger om, at USA i dag befinder sig i en recession. Alene i april brugte de trykte amerikanske medier i den forbindelse formuleringen 'den nuværende recession' 132 gange.

Banker flygter fra ansvar

Klaus Rasmussen, en af Danmarks førende eksperter i nationaløkonomi og cheføkonom i DI, mener dog, at bankøkonomernes udtalelser først og fremmest skal ses i lyset af en amerikansk finanssektor, der forsøger at flygte fra sit ansvar for landets nuværende økonomiske nedtur.

"Man skal huske på, at før den amerikanske finanskrise havde landet en imponerende høj økonomisk vækst. Men så begyndte bankerne at låne uhyrlige summer ud til folk, der ikke kunne betale dem tilbage. Nu står USA så med en finansiel krise, der presser økonomien. I den situation har finansmarkedet været meget hurtigt til at tale om recession, men det er en dårlig undskyldning for, at bankerne har været elendige til at kreditvurdere," siger Klaus Rasmussen.

Ifølge Klaus Rasmussen fortæller eksperter fra finanssektoren derfor hellere end gerne medierne om, at USA er inde i en recession. Igen og igen. Fordi en recession netop er kendetegnet ved, at ikke kun en, men alle sektorer bærer brænde til krisebålet. Hellere dele ansvaret ud end stå med det selv.

"Bankerne har haft behov for en undskyldning for, at det er gået så dårligt. Men det er deres fejl, fordi de ikke har lavet ordentlige kreditvurderinger. Den sang kan bankerne bare ikke lide at synge," siger Klaus Rasmussen.

Mange amerikanske politikere taler også om en recession, og ordet har ligefrem fået sin helt egen antydende forkortelse: R-ordet. Så det nu for politikere og andre offentlige personer er muligt at sige både fuck og recession uden at sige det rigtigt.

De politikere, der anvender r-ordet, benytter især vurderinger fra den økonomiske analyseorganisation The National Bureau of Economic Research (NBER) til at argumentere for, at USA befinder sig i en recession. 16 af USA's 31 nobelprismodtagere i økonomi har været beskæftiget i NBER, og organisationen har i dag en helt særlig troværdig status i USA, som betyder, at NBER har fået rollen som en slags uafhængig dommer i økonomiske spørgsmål.

NBER opererer med en bredere definition af recession, der også omfatter forhold på arbejdsmarkedet samt priser på mad, energi og huse.

I forhold til diskussionen om recession har NBER i marts udtalt, at 'USA nu officielt befinder sig i en recession, der vil være mere omfattende og vare længere end de seneste'.

Valgets betydning

Blandt de eksperter der følger udviklingen i USA tæt, er der enighed om, at striden om recession også er en politisk strid.

Professor i Statskundskab på Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard, peger på, at det har afgørende betydning for det kommende præsidentvalg, hvordan vælgerne ser på økonomien.

"Der er en klar sammenhæng mellem, hvordan vælgerne opfatter den økonomiske situation, og den stemmeandel vælgerne tildeler henholdsvis kandidaten, der repræsenterer den siddende præsident og kandidaten, der repræsenterer oppositionen. For selv med alle andre variable medtaget kan man med stor sikkerhed sige, at hvis opfattelsen er, at økonomien er dårlig, så går de afgørende stemmer til oppositionen - og omvendt," siger Peter Kurrild-Klitgaard.

"Spørgsmålet om recession har store politiske konsekvenser. Det er til skade for republikanernes kandidat, hvis opfattelsen i befolkningen er, at økonomien er inde i en recession, mens det entydigt er til gavn for demokraternes kandidat," tilføjer han.

En ny meningsmåling viser, at flere end 60 pct. af de amerikanske vælgere mener, at USA - uanset hvad præsidenten siger - befinder sig i en recession. Så det sidste ord, eller rettere r-ord, er nok ikke sagt i den sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her