Læsetid: 3 min.

Ayaan Hirsi Ali udgiver børnebog

Den celebre islamkritiker har skrevet en bog om venskab mellem en jødisk pige og en muslimsk dreng, der ventes at udløse ny forargelse i islamiske miljøer
Udland
2. juni 2008
Ayaan Hirsi Ali venter nye hademails efter sin bogdebut.

Ayaan Hirsi Ali venter nye hademails efter sin bogdebut.

Michael Kooren

BRUXELLES - Ayaan Hirsi Ali, celeber antiislamist, somalisk født hollandsk forfatter, feminist og forhenværende hollandsk parlamentsmedlem udgiver nu sin første børnebog - et fiktionsværk, som meget vel kan rejse nye storme af vrede blandt hendes kritikere og modstandere. Adan og Eva, som værket hedder, fortæller nemlig historien om venskabet mellem en jødisk pige, hvis forældre drives af pengebegær og statusræs, og en muslimsk dreng, som bliver pryglet af en voldelig far.

Hirsi Ali, der er en af verdens mest skånselsløse kritikere af islam og islamisk ekstremisme, har levet i skyggen af en fatwa siden mordet i 2004 på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh, med hvem hun producerede en film om islams kvindesyn, som hun opfattede det. Nu forbereder hun sig på at blive ramt af næste forargelsesbølge.

"Alt, hvad jeg siger, bliver mødt med fjendskab og afvisning af den altover-vejende del af muslimer," siger hun og trækker på skuldrene.

"Jeg har ingen forventning om, at det vil gå anderledes denne gang".

Et brev, hvori hun blev truet på livet, var fastgjort til Van Goghs lig med den kniv, hvormed han blev myrdet. Hirsi Ali er siden flygtet til USA.

Ikke godnatlæsning

Skønt bogen åbenlyst er henvendt til børn, er Adan og Eva så langtfra hyggelig godnatlæsning. Eva bliver forsømt af sin rige og overfladiske forældre, og Adan fra en indvandrerforstad til Amsterdam bliver terroriseret af sin marokkanske far. De to unge overvinder efterhånden deres gensidige fordomme om, hvad det vil sige at være henholdsvis jødisk og muslimsk, men så bryder helvede løs, da venskabet går op for de respektive familier.

"I bogen er der en scene, hvor Adan bliver slået og sparket ud af sin far, som jeg ved vil kunne udløse vrede i familier, hvor det er almindeligt at bruge vold mod børn," erkender Ali. "Men nogen gange er man nødt til at være provokerende for at udløse debat - en debat, som simpelthen er fraværende i dag."

Hun insisterer på, at det billede hun fremstiller, er helt sandfærdigt. "Jeg har boet i Holland i 14 år og jeg kender de kvarterer, som både Adan og Eva kommer fra, og kender deres splittelse og fordomme."

Bogen, som er skrevet sammen med børnebogsforfatter Anna Gray, vil utvivlsomt afstedkomme nye syndfloder af hademails på et tidspunkt hvor hun kæmper en hård kamp for at samle midler, der kan finansiere hendes beskyttelse, efter at Hollands regering sidste år afviste at betale flere sikkerhedsudgifter, da hun flyttede til Washington DC for at arbejde for en konservativ tænketank.

Hirsi Ali har tidligere udfordret islams angivelige forskrifter om kvinder i bogen The Caged Virgin: a Muslim Woman's Cry for Reason. Hun håber, at hun med sin børnebog (der udkommer på dansk til efteråret, red.) inspirere andre forfattere til at tage fat på et vanskeligt tema.

"Jeg ved, at min bog kan svær at læse, men mange børn har ikke et let liv. Vi har en stor rolle at spille i at anspore dem til at være mere åbne over for hinanden, så de ikke bare vokser op og bliver som deres forældre."

Og Hirsi Ali tilføjer: "Vi overser ofte værdien af at lære børn om andre kulturer, så de ikke ender med at sidde i klasseværelset uden at tale til deres sidekammerater, fordi de har en anden kulturbaggrund. Det var i sin tid bøger, som kurerede mig for mine fordomme."

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"den celebre islamkritiker"

Det kan i sgu selv være...

Det er ret sigende at Thomsen håner en modig kvinde, der protesterer mod, at hun selv har fået mishandlet sine kønsdele som lille, med det formål at kontrollere hendes seksualitet.

Hun gør oprør mod en barbarisk skik, som en "venstreorienetert" som dig burde være den første til at protestere imod.

Hvor ussel kan "venstreorienterede" "antiracister" egentlig blive for at tækkes islamistiske psykopater?

Det siger du jo bare fordi du er muggen over, at du aldrig selv bliver nogen "celeber islamkritiker"...

Du er en ussel apologet for folk, der mishandler småpiger og undertrykker kvinder groft, når du angriber den modige feminist Hirsi Ali.

Du er en barnlig, uetisk, unyttig idiot, for vor tids totalitære trussel. Du griner af undertrykkelsen og bruger den til at stille dig i positur som "antiracihvilket diu ikke er.

Ayan Hirsi Ali, kendt løgner, provokatør og Neo-Konservativ agent .
Hvem kunne bruge hende da hun måtte "flygte" fra Holland, ikke på
grund af trusler, men fordi damen havde løjet da hun sikrede sig ophold der ?
Det kunne den ledende neo-konservative "tænke-tank" AEI der blandt dine medlemmer har stort set alle krigs-gale imperie-byggere herunder Huntington
?
Hvis Jakob Schmidt-Rasmussen tror den Verden AEI vil skabe er mindre undertrykkende end den islamisterne vil, burde han nok studere disse neo-konservative mordere lidt bedre . De har spredt frygt, terror, krig,død og ødelæggelse i årtier og helmer ikke før deres "New World Order" er skabt .
Jakob, du burde lære at taenke uden for den der latterlige "højre-venstre-orienterede kasse", det er slet ikke det det handler om hvilket illustreres
fremragende af den kendsgerning at et betydeligt antal "Neo-Konservative"
startede som totalitært-orienterede "venstre-orienterede" ..

Theo van Gogh døde af en serie skud - først derefter kom kniven frem.

Per Harry Hansen:

"Theo van Gogh døde af en serie skud - først derefter kom kniven frem."

Ja, ligheden med Horst Wessel er slående.

Det er sgu for usselt, Peter Olsen.

Peter Olsen er en ussel løgner.

Heinrich R. Jørgensen

Jamen dog, er der slet ingen der vil forsvare Peter Olsens ytringsfrihed?

Ja, så må jeg jo gøre det, og håber de ikke medfører at PET skal bede om en ekstrabevilliing. :-)

Heirich R:

"Ja, så må jeg jo gøre det, og håber de ikke medfører at PET skal bede om en ekstrabevilliing. :-)"

Hvad er en nation uden dissidenter? Det er rigtig set , at du må og skal fortsætte med at sige magten midt imod, Heinrich, hvis du er en sand demokrat og patriot. Det er din forbandede borgerpligt, for nu at udtrykke det lidt svulstigt.

Og du behøver såmænd ikke at spekulere på udgifterne til Lene Espersens hemmelige politi. Det bliver sikkert ikke nødvendigt med en "ekstra bevilling". Du har efter al sandsynlighed i mange år været en fast post på budgettet.

Heinrich R:

Jamen dog, er der slet ingen der vil forsvare Peter Olsens ytringsfrihed?

Du blander tingene sammen, Heilrich R. Der er ingen der har truet Peter O's frihed til at ytre sig. Han får bare svar på tiltale - det er en del af spillet omkring den demokratisikrede ytringsfrihed. Ytringsfrihed indebærer ikke kravet på at alle skal være enige i ens synspunkter.

Det må du af alle da vide - du påstår jo altid at forsvare demokratiets sande frihedsrettigheder.

Heinrich R. Jørgensen

Helt enig, Larsen.

Ingen har, eller vil, true ytringsfriheden, heller ikke Peter Olsens. Indlægget var naturligvis det rene gas, fra ende til anden, hvilket jeg havde håber var tydeligt.

Jeg syntes blot, at Kim Vibe og P. Lauritzen trængte til at læse noget, de kunne grine af. Og så måtte de gerne grine lidt af mig - de gør de alligevel så ofte, så der går næppe skår af mig af den grund :-)

Heinrich R.

Der er ikke noget at grine af, når folk af politiske grunde tager afstand fra en modig feminist, der forsvarer sig mod livsfarlige chauvenister, der benytter sig af rituel tortur for at undertrykke kvinder, Heinrich R ...

Mon hun var blevet neokonservativ, hvis venstrefløjen havde forsvaret hende, i stedet for at blive ramt af et kollektivt stockholmsyndrom?

Tummelumsen viser, at han overgår de stalinisternes nyttige idioter; han er en unyttig idiot, der tror, at det er antiracisme at forsvare omskæring ...Dissident? Så er nazi-jonni også dissident.

Schmidt-Rasmussen:

"Der er ikke noget at grine af, når folk af politiske grunde tager afstand fra en modig feminist, der forsvarer sig mod livsfarlige chauvenister, der benytter sig af rituel tortur for at undertrykke kvinder, Heinrich R ..."

Nu må vi åbenbart ikke længere more os over Schmidt-Rasmussens sære og underlige indlæg. Jeg troede ellers at vi var verdensmestere i ytringsfrihed, her til lands...

Heinrich R. Jørgensen

Jakob Schmidt-Rasmussen,

jo, der er altid noget at grine af. Særligt når der ikke er noget at grine af, er det vigtigt at kunne grine af situationen. Så længe man har overskud til at grine, har man forhåbentligt også overskud til at forholde sig alvorligt på samme tid.

Jeg vil gerne høre, om jeg nogensinde har ytret noget imod Ayaan Hirsi Ali? Nej, er svaret på det retoriske spørgsmål. Har jeg nogensinde udtalt, at Ayaan Hirsi Ali ytringsfrihed skulle begrænses? Nej, heller ikke.

Jeg er sådan set ret ligeglad med Ayaan Hirsi Alis synspunkter. Hun har gang i et kulturelt opgør med dele af islamisk kultur, og det er utvivlsom meget relevant, at det sker. Naturligvis må hun ytre hvad hun vil, og naturligvis er det uantageligt, at hendes personlige sikkerhed trues.

Men hvorfor skulle jeg anerkende Ayaan Hirsi Alis som det 21. århundrede svar på Jeanne d'Arc? Verdenen er fyldt med uretfærdigheder, og derfor rigeligt med kampe at udkæmpe. Hvorfor skulle Ayaan Hirsi Ali være vigtigere end så mange andre (og andres)?

Ayaan Hirsi Ali kamp og situation bliver brugt og misbrugt af andre. Nogen vil have hende udnævnt som hær og bannerfører i et korstog mod islam. Andre vil inkludere hende blandt de neokonservatives rækker, og dermed fremme deres dagsorden.

Som nævnt, skal man kunne grine, selv når der intet er at grine af. Når du og mange andre villigt hopper på limpinden om Ayaan Hirsi Ali snarlige helgenkåring og hendes retfærdige kamp, så må man grine. Når du og andre deponerer jeres evne til selvstændig tankevirksomhed og stillingtagen, og blot hopper på andres spin og korstoge, er det svært ikke at grine. For i al jeres frelsthed og selvfedme over at være ytringsfriheden stolte forkæmpere og islams største kritikere, er i med til at ekskalere konflikten til skingert had, og gør det dermed langt vanskelige at få reformeret islam og muslimsk kultur.

Det er vitterligt til at græde over. Men det bedste middel mod depression og opgivenhed at som bekendt at grine - selv når der intet er at grine af.

Heinrich R. Jørgensen

Og tænk at ovenstående kommentar skulle fremprovokeres i en tråd om en børnebog...

Heinrich R.

Jeg skrev heller ikke, at DU kritiserede Hirsi Ali, kun at der ufatteligt nok findes "venstreorienterede" som tummelumsen, der tager afstand fra en modig feminist, der kæmper for mishandlede pigers og undertrykte kvinders rettigheder.

Hirsi Ali kunne sikkert have været venstreorienteret, hvis ikke lige netop islamofile ´venstreorienterede som dig ikke ´vil bakke op bag hendes kamp, fordi hun blev borgerlig.

Hun kæmper ikke de neokonservatives sag; hun kæmper for mishandlede pigers sag! Og så er det fuldstændigt ligegyldigt, hvad hendes øvrige poltiske orientering er. Venstreorienterede burde ALTID alliere sig med folk, der bekæmper tortur. Også når den er religiøst begrundet!

Der er altid noget at grine af, men det virker måske lidt usmageligt at grine af seksuel tortur ...

Heinrich R. Jørgensen

OK, godt ord igen Jakob.

Det Ayaan Hirsi Ali har været udsat for, er ikke tortur. Det er en modbydelig, kvindeundertrykkende praksis, og det er vel endnu værre end selv tortur, da det rammer alle?

Naturlig har hun en sag at kæmpe mod omskæring og undertrykkelse og en værdig kulturkamp (eller hvad vi skal kalde den slags) at kæmpe. Jeg er enig i hendes holdning hvad angår omskæring, og det relevante i hendes forsøg på at gøre opmærksom på det.

Du nævner, at det er en religiøs praksis. Det er jeg ikke overbevist om - jeg tror det reelt er en kulturel praksis, men som bekendt er det nogle gange vanskeligt at skelne mellem religion og kultur. Men systematisk og kvindeundertrykkende er det, uansat hvordan vi end rubricerer det. Men naturligvis tager Hirsi Ali udgangspunkt i omskæring i en islamisk kulturel kontekst, og det er vel også islamistiske voldsgalninge der konkret true hende?

Uagtet om Ayaan Hirsi Ali ønsker det, eller har ønsket det, er situationen, at hun udråbes som flagbærer i et religiøst korstog mod islam, og en stor del af fodfolket består af lyshudede kristne og/eller islamhadere. Eller med andre ord, personer som muslimer næppe forventer har muslimers bedste interesse på hjerte. Ergo har imamer og andre magtfulde personer langt større grund til at tordne mod Hirsi Ali. Hvordan dette setup skulle hjælpe med at få udbredt Ayaan Hirsi Alis budskab, kan jeg ikke se.

Som bekendt, er verden fuld af uretfærdighed, og rigeligt med kampe at kæmpe for enhver med overskud. Jeg forstår sagtens, at mange fravælger netop Ayaan Hirsi Alis sag vedr. omskæring, bl.a. fordi hun er spændt for en politisk og antiislamisk vogn, som mange oplever som usmagelig og urimelig. Og det er meget ærgerligt, da kernen i Hirsi Ali projekt er en værdig sag der fortjener opbakning.

Ifølge de lærde fra Al Azhar er den 7000 år gamle skik med at omskære kvinder ikke en muslimsk skik. Der står ntet om omskæring i Koranen. Det enste muslimer kan retfærdiggøre skikken med er en henvisning til hadith; Muhammed påstås at have omskåret en af sine døtre, men det er der intet, der tyder på, at han gjorde, for der står i Koranen, at kvinder også bør nyde sex.

De lærde fra Al Azhar udsendte i 2007 (igen) en fatwa, der forbød omskæring, hvilket fik egyptiske politikere til at forberede et lovforslag, der forbød den barbariske skik.

Det muslimske Borderskab, der udgør den egentlige folkelige opposition i Egypten opfatter imidlertid Al Azhars lærde som købt og betalt af regeringen, som de opfatter som vestens skødehund og derofr repsekterede de ikke fatwaen fra Al azhar, der forbød omskæring.

Broderskabet foranstaltede kæmpe massedemonstrationer mod lovforslaget og meningsmålinger viste efterfølgende, at firs procent af egyptiske muslimer mente, at omskæring ER en muslimsk skik. Uanset, hvad højlærde imamer siger og uanset, hvad der står i Koranen.

Og så blev de egyptiske politikere nødt til at trække lovforslaget tilbage ...

Jacob Schmidt Rasmussen, har du nogen sinde tænkt over at de muslimer du dagligt hetzer mod og dæmoniserer rent faktisk er mennekser lige som dig selv? Har du tænkt over at du aktivt er med til at skabe lidelse, og at du medvirker til at ødelæge livsbetingelserne for en stor gruppe mennekser i dette land? Det synes ikke at være tilfældet...

Heinrich R. Venstrefløjens principløshed har kostet mange stemmer. Blandt andet min ...

Hvis det meste af den europæiske venstrefløj ikke havde svigtet konsekvent, når det gælder om at forsvare de individuelle frihedsrettigheder mod pres fra islamister, er jeg helt sikker på, at mange muslimske feminister, der ønsker frihed og som ikke vil undertrykkes, samt en del anstændige muslimske mænd, ville have stemt på venstrefløjen.

Til oplysning for andre læsere: Tummelumsen mener, at enhver kritik af islamistiske skikke er islamofobi. Men jeg dæmoniserer ikke muslimer; jeg kritiserer religiøst begrundet undertrykkelse og rituel mishandling. Det er tummelumsen, der dæmoniserer en modig feminist ...

"Jacob Schmidt Rasmussen, har du nogen sinde tænkt over at de muslimer du dagligt hetzer mod og dæmoniserer rent faktisk er mennekser lige som dig selv?", skriver tummlumsen. Well, tummlumsen: "Har du nogensinde tænkt over, at de muslimske piger, der bliver mishandlet, er mennesker som dig selv, tummelumsen?"

Det latterlige er, at omskæring IKKE er en muslimsk skik, som jeg påviste i mit forrige indlæg. Tummelumsen mener altså, at det er islamofobi, at Ayyan Hirsi Ali kritiserer en 7000 år gammel, barbarisk skik, som de lærde fra Al Azhar har udstedet en fatwa imod, fordi han vil posere som selvfed antiracist ...

En gang til tummelumsen: Er Ayaan Hirsi Ali en modbydelig islamofob, ligesom du påstår at jeg er? Er hun nazist, ligesom du mener, at Villy Søvndal er, fordi hun kritiserer islamistiske mørkemænd?

Schmidt -Rasmussen:

"Men jeg dæmoniserer ikke muslimer; jeg kritiserer religiøst begrundet undertrykkelse og rituel mishandling..."

Den er godt med dig, Jacob...

Schmidt -Rasmussen:

"Men jeg dæmoniserer ikke muslimer; jeg kritiserer religiøst begrundet undertrykkelse og rituel mishandling..."

Det er godt med dig, Jacob...

Heinrich R. Jørgensen

Jakob Schmidt-Rasmussen:
"Ifølge de lærde fra Al Azhar er den 7000 år gamle skik med at omskære kvinder ikke en muslimsk skik."

Mange tak for de interessante oplysninger.

At også egyptiske politikeres er nogle populistiske siv i vinden, overrasker ikke. De fleste politikere accepterer vel meningstyranni som et grundvilkår? Uanset om meningstyrani skyldes et ignorant flertal eller et partipolitisk diktat...