Læsetid: 4 min.

Basta Bush!

Under præsident George W. Bushs besøg i Rom stod den på forsikringer om gensidig respekt mellem landene og et par gode kandidater til den efterhånden tykke bog af uforglemmelige Bush-citater
Efter at Silvio Berlusconi og George W. Bush havde foretaget -en omfattende eksamination af den internationale situation-, bekræftede Berlusconi, at der -som altid hersker fuldstændig harmoni- mellem de to lande, og han forsikrede præsident Bush om Italiens fortsatte tilstedeværelse i Afghanistan, Libanon og Kosovo, hvor i alt 40.000 italienske soldater er udstationeret.

Efter at Silvio Berlusconi og George W. Bush havde foretaget -en omfattende eksamination af den internationale situation-, bekræftede Berlusconi, at der -som altid hersker fuldstændig harmoni- mellem de to lande, og han forsikrede præsident Bush om Italiens fortsatte tilstedeværelse i Afghanistan, Libanon og Kosovo, hvor i alt 40.000 italienske soldater er udstationeret.

Filippo Monteforte

Udland
14. juni 2008

ROM: I denne uge lagde den amerikanske præsident George W. Bush vejen forbi Rom på sin europæiske afskedsturné som amerikansk præsident. Bush delte sin tid mellem de to stater, der regeres i Den Evige Stad: Den Italienske Republik og Pavestaten. Det var præsidentens sjette besøg i byen, og til romernes højlydte utilfredshed medførte de massive sikkerhedsforanstaltninger og demonstrationer som sædvanlig et totalt sammenbrud i trafikken.

Det første punkt på det officielle program var frokost med republikkens præsident, Giorgio Napolitano, der orienterede den amerikanske præsident om den politiske situation i Italien efter parlamentsvalget i april, indtil Bush afbrød ham og bad om en rundvisning i præsidentpaladset, Palazzo del Quirinale, som hans far, Bush Senior, havde rost i høje toner. Senere samme dag holdt Bush et timelangt møde med den nyvalgte premierminister Silvio Berlusconi - manden, der engang har udtalt: "Jeg er enig med USA, før de udtaler sig." Efter at Berlusconi og Bush havde foretaget "en omfattende eksamination af den internationale situation", bekræftede premierministeren, at der "som altid hersker fuldstændig harmoni" mellem de to lande.

Forsikringer

Berlusconi forsikrede præsident Bush om Italiens fortsatte tilstedeværelse i Afghanistan, Libanon og Kosovo, hvor i alt 40.000 italienske soldater er udstationeret. Samtidig annoncerede udenrigsminister Franco Frattini på donorkonferencen i Paris, at Italien vil bidrage med 50 mio. euro om året til genopbygningen af Afghanistan indtil 2011. Den italienske regering har endvidere vist imødekommenhed over for amerikanernes ønske om hjælp til uddannelse af den irakiske hær samt en delvis ophævelse af kamprestriktionerne for de italienske tropper i Afghanistan, som aktuelt kun må operere i Kabul og de relativt fredelige provinser i den vestlige del af landet.

Til gengæld havde italienerne håbet at få den amerikanske præsidents tilsagn om optagelse i den kontaktgruppe, som forsøger at stoppe Irans atomprogram - den såkaldte 5 plus 1-gruppe, som består af de faste medlemmer af FN's sikkerhedsråd samt Tyskland. Italien er Irans største handelspartner i EU og har således store økonomiske interesser på spil. Men Angela Merkel har modsat sig italiensk deltagelse, og da Bush kom direkte fra et besøg hos den tyske kansler, var han i Rom nødt til at svare undvigende på spørgsmål desangående. "Vi overvejer situationen alvorligt," lød det.

I næste uge mødes udenrigsminister Frattini med sin tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, for at diskutere emnet. Ifølge nyhedsbureauet ANSA har den amerikanske regering imidlertid meddelt italienerne, at deres forhåbninger om optagelse i kontaktgruppen må betragtes som "ikke særlig realistiske".

Et skvæt malurt

Problemet med Iran kom igen øverst på dagsordenen, da demokraternes præsidentkandidat, Barack Obama, forleden rettede et hårdt angreb mod regeringen i Teheran på en konference arrangeret af AIPAC (The American Israeli Public Affairs Committee). Da Berlusconi på pressemødet i Rom blev spurgt om sin favorit ved det amerikanske valg, svarede han overraskende: "Jeg hepper på McCain af egoistiske årsager, for han er en måned ældre end mig, og så vil jeg ikke være den ældste regeringsleder i G8."

Bush måtte derimod svare på spørgsmål om den amerikanske højesterets kendelse om, at de 280 tilbageværende fanger på Guantánamo har ret til at få deres sager behandlet ved civile domstole, som højesteretsdommer Anthony Kennedy motiverede med ordene: "Vores love er skabt for at kunne overleve og vedblive med at gælde - også i ekstraordinære tider." Det erklærede Bush sig uenig i: "Vi vil studere denne afgørelse grundigt for at vurdere, om nye love er nødvendige for at kunne beskytte det amerikanske folk."

Guds stedfortræder

Fredag var der så topmøde mellem Guds stedfortræder på jord i skikkelse af Pave Benedikt XVI og den afgående, men stærkt troende amerikanske præsident. I april fejrede paven sin fødselsdag i USA og bad ved den anledning sammen med Bush en bøn i Det Ovale Værelse. Flere iagttagere har påpeget en diskontinuitet i Vatikanets udenrigspolitik under Pave Benedikt, som har undladt at fordømme krigene i Irak og Afghanistan. Ifølge kritiske røster i den katolske kirke er dette ensbetydende med en legitimering af Bushs korstog. Normalt modtager paven statsoverhoveder i Palazzo Apostolico, men valgte helt usædvanligt at spadsere en tur i Vatikanets have sammen med sin gæst, som spurgte: "Hvor stor er Vatikanstaten? Den betyder sikkert mere, end Texas gør."

De italienske medier spekulerer i muligheden for, at George W. Bush ligesom sin bror Jeb og Storbritanniens tidligere premierminister, Tony Blair, vil konvertere til katolicismen. Det vil dog under alle omstændigheder først kunne komme på tale, når hans præsidentperiode er overstået, forlyder det. Efter rundvisningen i Vatikanet var Bushs sidste besøg i Rom som amerikansk præsident forbi, og han satte kursen mod Paris, hvor han deltager i donorkonferencen og fejringen af 60-året for Mar-shall-planen. Besøget bar mere præg af turisme end politik, og således var teksten på krigsmodstandernes skilte - "Basta Bush!" (Slut med Bush!) - blot en konstatering, da præsidenten kørte mod lufthavnen efter at have sat trafikken i Rom på den anden ende i tre dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Samtidig annoncerede udenrigsminister Franco Frattini på donorkonferencen i Paris, at Italien vil bidrage med 50 mio. euro om året til genopbygningen af Afghanistan indtil 2011.

De penge kan afghanerne blot skyde en hvid pil efter. Italienerne er berygtede for at love store beløb på donorkonferencer og bagefter blot henvise til at penge kommer gennem Italiens bidrag til EU og andre eksisterende betalinger. Det vil sige at her har udenrigsministeren sikkert blot lagt udgifterne til den italienske militære tilstedeværelse i Afghanistan sammen med EU program i Afghanistan plus det løse i form af italienske NGO, bidrag til FN organisationer, m.m.

Det er samme metode den danske regering også er begyndt at benytte sig af.

Klamt billede.

Skal en afdanked magtgal alkoholiker styre verden?, jeg ville ikke engang betro den krigsgale kryster til at styre Lego Land, han ville jo bare smadre det hele og gi Ronald McDonald skylden...