Læsetid: 2 min.

Bombeattentat fortsat uopklaret

Sikkerheden omkring den danske ambassade blev sænket trods terrortrusler
Sikkerheden omkring den danske ambassade blev sænket trods terrortrusler
Udland
3. juni 2008

Dagen efter bilbombeangrebet mod den danske ambassade i Pakistan mener myndighederne i landet at have en idé om, hvem der stod bag. Kilder tæt på regeringen og i sikkerhedsapparatet siger til nyhedsbureauet AFP, at det efter alt at dømme var Taliban-bevægelsen, som gennemførte selvmordsangrebet, der kostede mindst seks mennesker livet og sårede mindst 35 andre. Men en fremtrædende terrorekspert advarer mod at drage forhastede slutninger. Der er adskillige militante grupper i Pakistan, som kunne have både motiv og ønske om at angrebe Danmark.

Mange grupper

»Pakistan har en hel række militante grupper, der kunne være interesseret i at angrebe Danmark. Der er f.eks. den anti-amerikanske gruppe Lashkar-e-Tayyiba (De rettroende hær) og Jaish-e-Mohammed (Muhammeds soldater), der begge har gennemført lignende angreb tidligere«, siger ekspert i Pakistansk terror Laila Bokhari fra Forsvarets Forskningsinstitut i Olso. Hun peger dog også på Taliban Pakistan, som en mulig bagmand bag attentatet, men også udbrydere fra Taleban er en mulighed, understreger hun.
»Angrebet kan jo være en protest mod den fredsaftale, som den pakistanske Taleban-bevægelse i øjeblikket forhandler med regeringen. Det er set før, at udbrydere forsøger at sabotere en våbenhvile ved at gennemføre aktioner på egen hånd« siger hun.

Ringe sikkerhed

Laila Bokhari understreger, at motivet til angrebet kan være alt fra Muhammedtegnignerne over Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan til det simple faktum, at den danske ambassade er nemmere at angribe end f.eks. den britiske eller den amerikanske.

Ifølge New York Times var sikkerheden på den danske ambassade netop blevet slækket, og en diplomatisk kilde siger til avisen, at de ansvarlige for bomben tilsyneladende havde indgående kendskab til sikkerheden på stedet.

For få uger siden flyttede Udenrigsministeriet de danske ambassader i Kabul og Algier til hemmelige adresser på grund af trusler om terrorangreb.

Pakistans regering besluttede sent mandag aften, at den danske og norske ambassade skal flyttes til et sikrere område i Islamabad, hvor de andre vestlige ambassader ligger.

Fælles efterforskning

Mens FN's Sikkerhedsråd, EU, Den Islamiske Konferenceorganisation OIC, USA og EU fordømte terrorangrebet, sendte Udenrigsministeriet og PET sent mandag aften deres egne eksperter til Pakistan for at bistå myndighederne på stedet med efterforskningen. En særlig sammensat efterforskningsgruppe med både politifolk og agenter fra forskellige grene af Pakistans efterretningstjeneste skal forsøge at fastslå forløbet.

Ifølge den pakistanske avis Dawn advarede efterretningstjenesterne for et par dage siden det pakistanske indenrigsministerium og politi om, at terrorister pønsede på at angribe ambassaden som en hævnakt for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ved godt, hvem det var.
Det var en muslim.

Jeg ved godt, hvem det var.
Det var en mand.

- ligesom dig, Jørn.

Måske var han far.
Men jeg vil ikke fordømme alle fædre af den grund.

lad os nu ikke lade manglende viden afholde os fra at hænge befolkningsgrupper ud.

Selvfølgelig er det ikke radikale islamister der står bag bombningen. Islam er jo trods alt fredens religion. Jeg tror helt bestemt det er lokale Amish-folk der står bag. Eller alternativt lokal-afdelingen af Frelsens Hær.

Heinrich R. Jørgensen

Vedkommende var givetvis frustreret, vred, rabiat, hadefuld, indoktrineret og manipuleret, grænsende til det hjernevaskede. Den slags personer lader ikke sine handlinger påvirke af realiteter og den virkelighed der befinder sig udenfor personens empatisfære, men tager blot blindt og slavisk næste skrift på hvad vedkommende opfatter som den logiske og eneste vej.

Den slags determinisme-galninge findes også i Danmark. Dog er vejen en anden, der dog ikke går forbi selvmordsbombere, men i sidste konsekvens peger på et stadigt mere uforsonligt, hadefuldt og voldeligt opgør.

Jeg er personligt ligeglad med hvem der begyndte eller hvem der måtte have ret. Det handler om hvem der stopper, og begynder en dialog i stedet.

mon ikke det var DF-folk og jyllands-posten som ville sætte islam i et dårligt lys

Heinrich R. Jørgensen

Endelig en plausibel teori fra din side, Otto ;-)

Islamisten - den radikale taber.

Det mest interessante bud på et motiv for terroranslaget og profil af selvmordsterroristen mener jeg, at Hans Magnus Enzensberger tegner i essayet "Den radikale taber", for hvem den islamiske terrors reneste form er selv-mordsattentatet. For "det udøver en uimodståelig tiltrækningskraft på den radikale taber; for det giver ham mulighed for at udleve sine storhedsfantasier såvel som sit selvhad."

Se den interessante beskrivelse her:
http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060616/BOGER/10...

Var det ikke Conan Dyle der lod Sherlock Holmes sige, at den der havde størst glæde af forbrydelsen var nok det man burde mistænke først, så hvem har størst glæde af denne hændelse??

Nu jeg tænker over det, så var det faktisk abbeden i Greven fra Monte Christo der sagde det.