Læsetid: 3 min.

EU bør indføre 'fattigdomstjek'

Danske politikere bør presse på for, at EU indfører et fattigdomstjek på konsekvenserne af nye produktkrav, mener Folkekirkens Nødhjælp. Politikerne er positive
Mange afrikanske producenter har svært ved at imødekomme de høje produktionskrav, som f.eks. Europa stiller. Det betyder dog ikke, at der er noget galt med slutproduktet.

Mange afrikanske producenter har svært ved at imødekomme de høje produktionskrav, som f.eks. Europa stiller. Det betyder dog ikke, at der er noget galt med slutproduktet.

Udland
10. juni 2008

Vi gavner først og fremmest os selv. Sådan lyder det fra flere organisationer om den danske prioritering af øget samhandel med Afrika.

Trods årtiers indsats udgør Danmarks import med de 10 udvalgte afrikanske programsamarbejdslande nemlig kun omkring en promille af den samlede danske import. Ifølge infomations- og kampagnemedarbejder fra organisationen Afrikakontakt, Morten Nielsen, bør vi give de afrikanske lande mulighed for at opbygge en industri, så de har noget at sælge.

"De skal have mulighed for at beskytte deres markeder, så de ikke er ude i unfair konkurrence med sådanne nogle som os - frihandel skal populært sagt erstattes med frihed til handel," siger han og peger på nødvendigheden af at fjerne forbuddet mod toldbarrierer.

Men ifølge international chef for Folkekirkens Nødhjælp Christian Friis Bach er det primære problem for afrikanske producenter nye, strenge produktkrav.

"Man stiller meget store krav til varers indhold og produktion, og det er svært for afrikanske producenter at imødekomme," siger han.

Åben for drøftelser

Folkekirkens Nødhjælp peger derfor på, at danske politikere skal skele til konsekvenserne for de fattige landes producenter, når man indfører ny lovgivning.

"Hver gang vi laver nye standarder eller sætter en ny grænse for indhold af noget, som stiller krav til sundhed, miljø eller tekniske standarder, bør man lave et fattigdomstjek. Man bør se på konsekvenserne for producenterne i eksempelvis Afrika, og derpå bistå dem i bestræbelserne på at leve op til disse krav," siger Christian Friis Bach og peger blandt andet på, at vi bør bistå med laboratorier, hvor indholdet af varerne kan blive målt og godkendt.

Og det forslag mødes med velvilje fra både Socialdemokraterne og SF's medlem af Udenrigsudvalget, Steen Gade. For fem år siden fremsatte SF et forslag om at nedsætte en kommission, der skulle undersøge konsekvenserne af EU's miljø-, sundheds- og fødevaremæssige standarder for udviklingslandenes produktionsmuligheder, eksportindtægter og velfærdsøkonomiske gevinster. Og det er tid til at genoplive den tanke, mener Steen Gade.

"Det er et godt konkret bud. Vi skal hjælpe producenterne til at leve op til vores krav, og jeg vil gerne se på, om en del af disse krav er mere af protektionistisk karakter, end de udgiver sig for," siger han.

Også Socialdemokraternes medlem af Udenrigsudvalget, Jeppe Kofod, er positiv over for tanken om et fattigdomstjek.

"Ja, og det skal vi arbejde for på EU-plan, for det er der, standarderne etableres. Det handler om, at øge disse landes kapacitet til at leve op til EU's krav og for at få landene integreret, skal vi bistå med blandt andet kvalitetskontrol. Det kræver, at vi er parat til at betale flere penge," siger Kofod.

Også hos regeringspartierne er man åbne over for at drøfte, hvordan man kan operationalisere forslaget om et fattigdomstjek.

"Vi er langt fra målet om at skabe en bedre økonomi, så Afrika kan handle med Europa og andre dele af den rige verden. Vi kan ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden, men ideen om at se mere målrettet på, om vi kan assistere med at udvikle produkter, der lever op til kravene er spændende," siger den konservative ordfører Lars Barfoed.

Venstres Karsten Lauridsen er også åben over for drøftelser, men peger samtidig på, at det ikke løser Afrikas økonomiske problemer på sigt.

"En af de store udfordringer er, at øge den interne handel på kontinentet og her står toldbarrierer i vejen," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Det er et noget populistisk formuleret forslag med " fattigdomscheck" - man bør istedet løbende og som led i den generelle bistand sørge for at hjælpe de fattige lande med etablering og opdatering af kontrol og certificeringssystemer.

Det er afgørende, at modtagerne af støtten er enige i ,hvad der gøres.

Hjælpen skal ikke blot gå på EU's krav men også på andre købedygtige markeders ( USA, Japan, Austalien , Saudi Arabien o s v) krav.