Læsetid: 2 min.

Frankrig åbner GMO-snak

Frankrig varmer op til en livlig debat om genmanipulerede planter og fødevarer under det kommende EU-formandskab fra 1. juli. I går blev der tyvstartet, da miljøministrene fik de franske ideer på bordet
Udland
6. juni 2008

BRUXELLES - "Frankrig har lyttet til sin befolkning - som for en stor del er kritisk overfor gmo." Sådan beskriver en Bruxelles-kilde den debat om genmanipulerede planter, mad og foder, som havnede på de europæiske miljøministres bord i går. Efter fransk ønske.

Dermed varmer Frankrig op til en debat om gmo'ere, der ventes at få høj prioritet under det franske formandskab i andet halvår 2008, dog uden at der umiddelbart er lagt op til større lovændringer.

Miljøminister Troels Lund Poulsen synes generelt, at de gældende regler er gode, men er dog ikke afvisende over for forbedringer.

Det kommende franske formandskab har en hel stribe punkter på dagsordenen, om alt fra risikovurdering over hvor godt kommunikationen om den samfundsmæssige nytte af gmo'ere fungerer.

Imod tærskelværdi

Den danske minister vil meget gerne se på mere åbenhed omkring gen-planterne, og han vil også gerne sætte fokus på de langsigtede effekter af gmo'ere. Til gengæld er Danmark ikke begejstret for en fransk idé om at indføre en tærskelværdi, der tillader en lille smule gmo i frø, blot mængden holder sig under en vis værdi. Lige nu findes der ingen tærskelværdi, og Danmark tolker det sådan, at der er nul tolerance overfor gmo i frø.

Endnu et emne på debat-listen er regler om, hvordan og hvor medlemslande må begrænse dyrkning af gmo-planter. Det må ventes et blive et hedt emne, der er nemlig flere områder i EU, der slet ikke ønsker at tillade gmo'ere, eksempelvis forsøgte en østrigsk delstat helt at forbyde gmo'ere men tabte ved EF-Domstolen, og en sammenslutning af 44 europæiske regioner arbejder også for at at få lov til at begrænse gmo'ere.

I løbet af årene har der også været jævnlig og hård kritik af EU's fødevareagentur, EFSA, der sammen med EU-Kommissionen tager stilling til, hvilke gmo'ere der kan godkendes. Kritikken af EFSA har gået på, hvorvidt de inddrager nye vurderinger, og hvorvidt de lytter til medlemslandenes eksperter, når de kommer med nye eller videregående oplysninger.

Senest var EFSA involveret i en strid med EU's eget sundhedsagentur EMEA. EFSA gerne ville give tilladelse til en særlig gen-kartoffel, der indeholder resistens mod antibiotika. Det mente EMEA ikke var nogen god ide, der er nemlig brug for antibiotikaerne som medicin. Samme debat bragte så sent som denne uge regeringen i mindretal i Folketingets fødevareudvalg, da et flertal udenom regeringen pålagde ministeren, at Danmark altid skal gå imod tilladelser af gmo'ere med resistens mod antibiotika, der bliver brugt til at behandle dyr eller mennesker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her