Læsetid: 7 min.

Det handler om at kunne se sine børnebørn i øjnene

På et britisk herresæde samledes ledende skikkelser fra det internationale erhvervsliv for at høre tæppemanden, der vil gøre op med markedets blindhed, skrive de økonomiske lærebøger om og tjene penge på at hele den sårede planet
'Menneskeheden blev skabt til Jorden. Ikke omvendt,' siger forretningsmanden Ray Anderson, der vil tjene penge på at bekæmpe den globale opvarmning. På billedet springer briten Lewis Gordon Pugh i Polarhavet for som det første menneske at svømme over den geografiske nordpol. Allerede sidste år var store dele af Polarhavet isfrit, og forskere frygter, at isdækket vil blive endnu mindre denne sommer.

'Menneskeheden blev skabt til Jorden. Ikke omvendt,' siger forretningsmanden Ray Anderson, der vil tjene penge på at bekæmpe den globale opvarmning. På billedet springer briten Lewis Gordon Pugh i Polarhavet for som det første menneske at svømme over den geografiske nordpol. Allerede sidste år var store dele af Polarhavet isfrit, og forskere frygter, at isdækket vil blive endnu mindre denne sommer.

Jason Roberts

30. juni 2008

HERTFORDSHIRE - Man tager et engelsk herresæde, grundlagt i det 13. århundrede, overtaget som residens af Elizabeth I og efterfølgende beboet af diverse britiske adelsmænd. Det hele anbragt i en vidunderlig park med majestætiske redwood-alléer, duftende rosenhaver og tæt blomstrende rododendron-krat, hvor egern og kaniner boltrer sig under et intenst lydtæppe af fuglesang.

Til dette sæde for spontan besyngelse af skaberværket inviterer man forretningsfolk fra internationalt ledende koncerner. Olieselskabet Shell, storbanken HSBC, design- og ingeniørgiganten Arup, postkoncernen DHL Global Mail, det verdensomspændende slik- og fødevareselskab Mars og en hel del andre. Med gæsterne solidt forankret i bløde stole og herskabelige omgivelser serverer man så budskabet:

"Enhver detalje i det traditionelle økonomiske paradigme er forkert. Dødhamrende forkert. Vores overlevelse som art afhænger af, at vi udvikler et nyt industrielt system og dét i en fart. Baseret på et nyt paradigme, et nyt og mere præcist syn på realiteterne. Ét der anerkender, at Jorden er et begrænset system (...) Det første afsnit i de økonomiske lærebøger må skrives om."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Fredsted

Hvis Mission Zero skulle blive realiseret, så vil jeg formodentlig - af ren og skær jubel og begejstring - skulle til læge for at få mine arme ned igen.

Men lad os nu se. Én ting er at omlægge en tæppeproduktion til miljøneutralitet, én helt anden er at omlægge hele transportsektoren: Biler, lastbiler, skibe, og fly.

John Fredsted

Tilføjelse: Med 'Mission Zero' herover mener jeg naturligvis miljøneutralitet for meget mere end bare Andersons virksomhed.

Meget mere af den slags, men det ville have været betydeligt mere beroligende, hvis de var startet for 30 år siden. Visse kendsgerninger tyder på, at det kan være lidt sent.

Der er stadig for meget snik-snak og forbenet forstokkethed, og regeringerne foretager sig ikke ret meget fremadrettet for bæredygtigheden.

John Fredsted

@Erik Rolfsen Nissen: Fuldkommen enig.

I et 50 års jubilæumsnummer for New Scientist (for perioden 1956 - 2006) er der på side 21 følgende artikel at finde: "Climatic Cause for Concern", om kuldioxid problemet. Den artikel blev bragt i New Scientist 17. januar 1980 - næsten 30 år siden, som du således helt berettiget nævner. Og hvad er der sket siden af nævneværdigt fornuftige tiltag?

Nu da jeg har taget ordet igen, så vil jeg gerne knytte en ekstra kommentar til artiklen: Anderson siger, at enhver detalje i det traditionelle økonomiske paradigme er forkert. Hvorfor synes jeg så at fornemme, at tankegangen om vedvarende økonomisk vækst stadig ikke er til debat. Nu skal den - i kredsløbsøkonomien - tilsyneladende bare flyttes fra produktet selv til den service, som produktet tilbyder.