Læsetid: 3 min.

Historisk dialog over Taiwan-strædet

Det bliver en historisk begivenhed, når Kina og Taiwan i dag efter ni års stilstand genoptager dialogen. Selvom der blot er mindre aftaler på dagsordenen, er det første skridt på vej mod et mere stabilt forhold mellem de to rivaler
Udland
11. juni 2008

BEIJING - De sidste få uger er et hastigt tøvejr sat ind i forholdet mellem Kina og Taiwan. Og den hidtil varmeste dag bliver i dag, hvor de to sider starter historiske forhandlinger i Beijing. De skal være med til at opbygge den gensidige tillid efter årtier med aggressiv retorik og muskuløse militære positurer, som har gjort forholdet over Taiwan-strædet til et af verdens mest sprængfarlige.

De to parter har nægtet at tale med hinanden i det meste af de sidste 60 år. Og mens de inden for det sidste årti er blevet stadig tættere knyttet sammen økonomisk, er spændingerne ikke aftaget. Tidligere taiwanesiske præsidenter har søgt selvstændighed. Som svar har Beijing opbygget en frygtindgydende militær angrebsmaskine rettet mod øen og dens 23 mio. indbyggere.

Men med den mere kompromissøgende, Kina-venlige og nytiltrådte taiwanesiske præsident, Ma Ying-jeou, er atmosfæren blevet en ganske anden.

I sin indsættelsestale sidste måned opfordrede Ma Ying-jeou til en ny æra med samarbejde med fastlandsKina. Han lagde vægt på de to siders fælles kinesiske arv. Ikke, som sin forgænger, på at opbygge en selvstændig taiwanesisk identitet.

Små skridt

Mødet mellem forhandlere fra Kina og Taiwan, det første i ni år, forventes at føre til en aftale, der tillader direkte flyforbindelser i weekender og tillader flere kinesiske turister til Taiwan.

Det er små skridt fremad på en rute med store forhindringer. Og den største knast af dem alle, Taiwans status, som ingen af parterne vil gå på kompromis med, forhindrer fortsat, at der er udsigt til en normalisering af relationerne.

I Taipei ses Taiwan som et reelt uafhængigt land, mens Kina anser øen som en løssluppen provins, som Beijing er klar til at angribe, hvis Taipei søger formel selvstændighed.

Men nu er kommunikationskanalerne trods alt åbnet.

Fremtidige samtaler vil kredse om andre mere følsomme emner end turisme og flyforbindelser - såsom en fredstraktat, fjernelse af de missiler, der truer Taiwan, og en aftale, der åbner døren for taiwanesisk medlemskab af internationale organisationer.

"Isbjerget mellem Taiwan og Kina er enormt, og det vil tage lang tid at smelte. Så vi må være tålmodige," siger Ma Ying-jeou.

International plads

Hans mere kompromissøgende linje er bl.a. motiveret af økonomi. I sin valgkamp lagde han op til, at et bedre forhold til fastlandet er nøglen til at få sat gang i øens slappe økonomiske udvikling.

Men det er også i et forsøg på at give Taiwan det, de i Taipei beskriver som en 'international plads'.

Der er nu blot 23 lande tilbage i verden, som anerkender Taiwan som et selvstændigt land, og antallet skrumper. Siden kommunisterne i 1949 overtog magten i Kina, og Chiang Kai-sheks nationalister forskansede sig i Taiwan, har Beijing og Taipei kæmpet intenst om andre landes diplomatiske troskab.

Beijing er desuden i stand til at udelukke Taiwan fra medlemskab af internationale organisationer.

Ma Ying-jeou har foreslået en diplomatisk våbenhvile, hvor de to sider stopper kampen for at erobre hinandens allierede, og hvor Kina tillader taiwanesisk medlemskab af bl.a. FN.

I maj sagde Kinas præsident Hu Jintao, at så længe Taiwan betragter sig selv som en del af Kina, kan der forhandles om alt andet, inklusiv Taiwans ønske om 'international plads'.

Det varmere forhold mellem Taipei og Beijing bekymrer dog det selvstændighedssøgende taiwanesiske oppositionsparti DPP. Det frygter, at Ma Ying-jeou er ved at gøre Taiwan for afhængig af fastlandet uden at få nogle indrømmelser fra Beijing, der aldrig vil gå på kompromis med sin suverænitet over Taiwan.

Som Annette Lu, DPP'er og tidligere vicepræsident, sagde det i et tv-interview:

"Jeg er glad for at se de varmere relationer over Taiwan-strædet, men jeg sidder med følelsen af, at siden den 22. marts (hvor Ma Ying-jeou vandt præsidentvalget, red.), er Taiwans suverænitet langsomt blevet eroderet."

.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her