Interview
Læsetid: 2 min.

'Vi holder øje med dig'

Voldtægt, hærgen og mord kan være straffen, hvis man stemmer på de forkerte i Zimbabwe, men det foregår ikke længere i det skjulte. Jestina Mukokos og hendes organisation Zimbabwe Peace Project holder øje med den politiske vold og dens gerningsmænd
Udland
4. juni 2008

Politiet ringede en dag, men det blev ikke til mere, så indtil videre har Jestina Mukokos kunnet leve i fred. Hun er ellers en udsat person, som leder af menneskerettighedsorganisationen Zimbabwe Peace Project, der hver måned udgiver en detaljeret rapport om politisk motiveret vold. Den kommer i bølger. Før et valg, men også efter et valg, for at straffe dem der har stemt på de forkerte.

Navngivning

Robert Mugabe har været en del af regeringsmagten siden uafhængighedskrigen i 1980, hvor der blevet skrevet 'parlamentarisk demokrati' på omslaget til forfatningen. Efter 30 år ved magten tabte Mugabe i marts for første gang overraskende valget til oppositionslederen Morgan Tsvangirai. Men da Tsvangirai fra MDC (Movement for Democratic Change, red.) ikke fik over 50 procent af stemmerne, skal der være omvalg i slutningen af denne måned. Tilhængerne af Mugabes pari ZANU-PF har intensiveret jagten på deres politiske modstandere, men selv i et garvet diktatur, ser det ikke kønt ud, når historier om politisk vold slipper ud.

"Nogle mennesker bliver skamfulde, når de udstilles som voldsmænd. Vi kan ikke stoppe volden, men vi nævner navnene på gerningsmændene og vi fortæller i detaljer, hvad de har gjort, og det gør dem ængstelige. De føler sig overvåget, og det lægger en dæmper på volden," siger Jestina Mukoko, og kigger bestemt hen over brillekanten. Information møder hende i København, hvor hun er på besøg hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Verdens øjne

Jestina Mukoko er ikke i tvivl om, hvor vigtig en rolle pressen spiller for intensiteten af den voldelige terror.

"Når verdens øjne hviler på Zimbabwe, stilner volden af. Det ser man tydeligt på selve valgdagen, hvor der sjældent sker noget," siger Jestina Mukoko, der har gjort, hvad hun kan for at skabe synlighed om sin organisation, selvom det er farligt.

"Da jeg overtog ledelsen i Zimbabwe Peace Project i 2007, var organisationen meget mediesky, og vores rapporter endte i skuffen, men vores arbejde gør jo kun en forskel, hvis det bliver kendt," siger Jestina Mukoko, der har flere internationale medier på sin mailingliste.

"Vi er stolte af, at vores information ikke kun er sandfærdig, men også kan bekræftes. Datoer, navne, begivenheder, begravelsespladser og pårørende. Folk kan altid følge op på vores oplysninger."

Alle overvåges

Selvom tilhængere af Mugabes ZANU-PF står for det meste af den voldelige chikane, er der også voldsofre blandt Mugabes tilhængere:

"Folk fra MDC havde den opfattelse, at vi kun skulle rapportere om ZANU-PF's vold, men dér tager de fejl. Der findes ingen kur mod magtmisbrug, ingen er immune, så vi vil altid være her," slår Jestina Mukoko fast.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her