Note
Læsetid: 2 min.

Irland får egen tænkepause

EU's udenrigsministre maner til ro, men er samtidig i vildrede om Lissabontraktatens videre skæbne efter det irske nej. Danmark lægger sig på fransk-tysk linje
EU-s udenrigsministre mødtes mandag i Luxembourg. Imens hastebesøgte Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, som kæmper for at redde Lissabontraktaten, i går Tjekkiet (billedet), hvor præsident Vaclav Klaus har erklæret traktaten død.

EU-s udenrigsministre mødtes mandag i Luxembourg. Imens hastebesøgte Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, som kæmper for at redde Lissabontraktaten, i går Tjekkiet (billedet), hvor præsident Vaclav Klaus har erklæret traktaten død.

ERIC FEFERBERG

Udland
17. juni 2008

Irlands udenrigsminister, Michal Martin, købte sig mandag op til et års irsk tænkepause, men blokerer til gengæld ikke for, at andre lande kan gå videre med ratifikationen af Lissabontraktaten. Det var et af resultaterne efter et EU-udenrigsministermøde i Luxembourg. Danmarks udenrigsminister, Per Stig Møller (K), sagde efter mødet, at han "ikke har fantasi til" at forestille sig, at Lissabontraktaten bliver droppet. Han afviste også en ny tænkepause som den, der indtrådte, efter Frankrig og Holland i 2005 stemte nej til Lissabontraktatens forgænger, EU-forfatningen.

"Irerne har behov for tid og rum. Vi skal give dem tid og plads," sagde Per Stig Møller, som desuden fastslog, at planen om en dansk folkeafstemning om ét eller flere af de fire EU-forbehold lever endnu.

Men samtidig fastholdt han, at "vi skal jo vide, hvad for en traktat", der bliver gældende.

'Ikke kun irsk problem'

Bag de lukkede døre i Luxembourg tegnede sig konturerne af en splittelse mellem de EU-lande, der har ratificeret traktaten, og nogle af de ni øvrige.

Danmark tilhører den gruppe af lande, som har ratificeret i parlamentet, og som derfor ikke ønsker nogen genforhandling på grund af Irland.

Hvor den danske minister flere gange talte om "et irsk problem," sagde Østrigs udenrigsminister, Ursula Plassnik:

"Det er ikke kun et irsk problem", og at EU ikke bør gå videre uden Irland.

"Jeg ser ingen grund til at trænge nogen op i en krog," sagde hun.

Både i Frankrig og Tyskland er iveren stor efter at komme videre, og den britiske regering lægger op til at fortsætte sin ratifikation. Underhuset har allerede sagt ja, men på den anden side siger udenrigsminister David Miliband også, at "hverken den irske regering eller det irske folk vil blive kørt over af en bulldozer".

I Tjekkiet har den traditionelt EU-skeptiske præsident, Vaclav Klaus, erklæret dokumentet for dødt, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, hastebesøgte mandag landets premierminister, Mirek Topolánek, for at forhindre et tjekkisk veto.

Formandslandet Slovenien maner til forsigtighed. Udenrigsminister Dimitrij Rupel har advaret om det "risikable" i at insistere på at ville redde en traktat, der er afvist af irske vælgere. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her