Læsetid: 4 min.

James Hansen tordner efter 20 spildte år i klimakampen

Den amerikanske klima-forsker vender tilbage til Kongressen to årtier efter sit første vidnesbyrd om den menneskeskabte klimaopvarmning. Denne gang kræver han øjeblikkelig handling
Klimatologen og NASA-forskeren James Hansen advarer endnu engang om truslerne fra menneskeskabte klimaforandringer.

Klimatologen og NASA-forskeren James Hansen advarer endnu engang om truslerne fra menneskeskabte klimaforandringer.

25. juni 2008

BOSTON - Tyve år efter sin første klimaadvarsel til amerikanske politikere skruede klimatologen, James E. Hansen, mandag i en kongreshøring bissen på og forlangte, at koncernchefer for konventionelle energiselskaber "bliver sigtet for forbrydelser mod menneskeheden og naturen".

Han beskyldte lederne af disse koncerner for at "have sået tvivl" om videnskaben bag forskning i klimaforandringer og for at have anvendt "sofistikerede metoder", som bestikkelse af folkevalgte politikere og USA's regering og tekstændringer i skolebøger, til at manipulere den offentlige mening.

"Koncerncheferne vidste udmærket, hvad de gjorde og hvilke langvarige konsekvenser, det ville få at fortsætte ad samme spor," pointerede den åbenmundede videnskabsforsker.

Med sit vidnesbyrd i Repræsentanternes Hus håber Hansen endnu engang at mobilisere den offentlige opinion i USA og påvirke landets næste præsident til at tage øjeblikkelig handling i sit første regeringsår 2009.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gregers Reimann

"If only we had to fight the Greenhouse Effect, it would not be so bad, but we also have to fight the Whitehouse Effect"

Citat fra miljøforkæmper (2004)

Ole Falstoft

Carsten
Nå! Hvorfor mon så de internationale olieselskaber og diverse politikere har været så forhippet på at lukke munden på forskerene? Hvis det hel er bluf så vil det vel afsløre sig selv? Men du besidder måske et særligt klarsyn der ikke er os andre almindelige dødelige forundt. Kan du ikke løfte lidt af sløre for hvad blufnummeret består i?

James Hansen for president!

Hr. Krybskytte kan melde sig inn i denne forening som blev startet i Guatemala af præsident Manuel Estrada Cabrera i 1902. Han sendte på dagen da byen Quetzaltenango blev ødelagt af et voldsomt vulkanudbrud en udråber til byen, som læste følgende budskab fra præsidenten op på torvet:

"Der findes ikke aktive vulkaner i Guatemala".

Niels-Holger Nielsen

Er det ikke yndigt, at Bjørn Flomborg har befolket Danmarks elektroniske billedmedier på overtid, mens Jim Hansen næppe har været omtalt i andet end en bisætning? Tør DU stole på nyheder fra dansk TV? Jeg betragter det son desideret farligt. Findes der et reelt valg mellem de tre kanaler? Nej, vel?

John Fredsted

Når James Hansen forlanger, at koncernchefer for konventionelle energiselskaber "bliver sigtet for forbrydelser mod menneskeheden og naturen", så har han fat i det helt centrale af, hvad der juridisk er på spil i forbindelse med klimatruslen: At uansvarlige mennesker ustraffet kan få lov til at ødelægge livsgrundlaget for ansvarlige mennesker. Men det gælder jo ikke kun koncernchefer for diverse svinende kraftværker og andre industrielle storanlæg, men i lige så høj grad den gennemsnitlige storforbruger.

Det helt centrale problem er dog, at selvom der ved en eller anden domstol skulle falde en dom til fordel for de ansvarlige, hvem skal så håndhæve dommen? Hvem skal agere den udøvende magt? Tredelingen af magten, der fungerer på nationalt niveau, fungerer ikke på internationalt niveau, der er den arena, som klimaproblematikken udspiller sig på. Det er derfor, at globaliseringen er et rent slaraffenland - realiseringen af de vådeste drømme - for de uansvarlige.

Endnu en ypperstepræst har meldt sig på banen, og nu vil han også brænde kættere. Verden har ikke lært en pind siden middelalderen.

Hvilken katastrofe. Er der en ø, vi aldrig har hørt om, der er sunket i havet?

Det er hverken første eller sidste gang i verdenshistorien, det sker med eller uden ypperstepræster.