Læsetid: 2 min.

Kaviar-socialisternes død

Franske magasiner og kommentatorer erklærer Boboerne - de franske kystbanesocialister aka caffè latte-segmentet - for døende
Kaviarsocialisterne - de velhavende, urbane, modebevidste og grønne franskmænd - er på vej ud i glemslen.

Kaviarsocialisterne - de velhavende, urbane, modebevidste og grønne franskmænd - er på vej ud i glemslen.

Francois Lafite

7. juni 2008

PARIS - De er velhavende, urbane, modebevidste, velmenende, grønne og traditionelt både ombejlede af medierne og politikerne - og ofte lagt for had af mere jordnære franskmænd. Men nu er de også uddøde.

Det siger i hvert fald flere franske magasiner, og dommen vedrører les Bourgeois Bohemiens - les Bobos, af og til også kendt som les socialistes caviars.

Altså det, danskerne i 1970'erne hånligt kaldte for kystbanesocialister, men som vist i dag mestendels benævnes som caffè latte-segmentet, og som briterne lige så foragteligt kalder champagne socialists.

I alle tre lande står det nogenlunde klart alene gennem ordvalget, at det er svært at være privilegeret og venstreorienteret på samme tid uden at måtte høste en vis portion foragt. Ikke desto mindre er der frygteligt mange af slagsen i Paris.

Men deres dage er talte, har flere ledende franske kommentatorer længe ment, og i sidste uge hamrede ugemagasinet Le Point bogstaveligt talt sidste søm i ligkisten med artiklen "Rekviem for Boboerne".

"Det er forbi. Det er det sidste tæppefald. De er forsvundet," siger redaktør Christophe Ono-Dit-Biot, manden bag overskriften.

Hans artikel er skrevet som reaktion på den nye, sarkastiske og prisbelønnede tegneserie Velkommen til Boboland, som blot er det seneste kunstværk i en række dokumentarprogrammer, skue-spil, film, noveller og romaner, der alle hudfletter Boboerne som en gruppe af yngre, selvoptagede, overuddannede og frem for alt særdeles velstående og modefikserede mennesker, der har en tendens til at klumpe sig sammen i det centrale og det østlige Paris, og som alle arbejder i medieverdenen eller "er noget i kunst eller kultur".

I tegneserien styrter vores Boboer rundt og shopper økologisk, mens de køber alt for dyre lejligheder uden at bemærke de arme indvandrere, som bliver smidt ud af deres boliger. De holder ferie i Buenos Aires, fordi den argentinske hovedstad er "det nye Barcelona", mens de vånder sig overfladisk over deres brug af fossile brændstoffer. De fleste har affærer med deres kolleger, indretter fancy køkkener og fragter deres børn rundt i Bugaboo Frog-barnevogne.

Som i det gamle Rom

"Det er som i det gamle Rom," sagde en af forfatterne bag tegneserien, Philippe Dupuy, om Boboerne til Observer. "De er på toppen af magten, dette er deres gyldne øjeblik, men bagefter følger dekadencen og nedturen."

Samtidig er nye termer dukket op for den tilbagelænede socialt bevidste middelklasse: F.eks. Bobobos (Bourgeois Bohemien Bol-sheviks), som er den mere hardcore venstreorienterede, eller ifølge dagbladet le Figaro også Bobo-Lili (Bourgeois Bohemien Libertarien Liberal). Informations kor-respondent er sågar stødt på termen Bio-Bobo (den fanatisk grønne variant).

Det er med andre ord, som da den gode gamle venstrefløj udåndede i 1980'ernes Danmark. Fraktioneringen har taget over, og noget nyt kan (måske) begynde. Men hvad? Venter Frankrig på Ny Alliance eller Villy Søvndal. Man kan kun spekulere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu